de VERONICA GUZUN
| |
BARUL CASEI | |
Vin vremuri calde peste noi! De aceea, maine-poimaine vom cauta ceva care sa ne racoreasca mintile incinse. Si cine altcineva daca nu latino-americanii pot sa ne invete cum se pot potoli ideile aprinse? Peruanii au un cocteil indracit care "duce de nas" chiar si pe cei tari la bautura. Misteriosul amestec se numeste Pisco Sour.
AMETITOR. Jose Augusto Tenorio Benavides, ambasadorul Republicii Peru in Romania, a spus o data despre Pisco Sour: "Primul
pahar este foarte bun, al doilea este exceptional, iar al treilea este periculos". Daca ajungeti in aceasta tara indepartata, bastinasii nu va vor lasa sa plecati daca nu ati gustat din bautura lor traditionala. Insa daca le veti cere sa asistati in timp ce o prepara, s-ar putea sa primiti un refuz. De ce? Pentru ca peruanii detin secretul retetei si nu par a fi dispusi sa-l imparta cu strainii. Este adevarat ca ingredientele pentru cocteil se gasesc foarte greu in alte tari, iar daca aveti toate cele necesare, nimeni nu va poate impiedica sa pregatiti aceasta bautura aromata. Singura conditie este sa aveti ceva rabdare si ceva mai multa putere pentru a amesteca bine ingredientele.
SECRETE. Bautura se prepara cu zece minute inainte de a fi servita. Ea a trecut hotarele Peru si a ajuns in Chile unde a fost adoptata drept bautura traditionala. In prezent amestecul se numara printre cele mai populare cocteiluri din lume. La baza lui sta un ingredient care se gaseste foarte greu - pisco. Acesta este un distilat din struguri foarte aromat si destul de scump. Inca din secolul al XVI-lea distilatul era foarte popular si se prepara doar de femei. Si nu oricare, ci numai cele mai indemanatice gospodine. Exista patru sortimente de lichior: pisco puro - cu un gust sec, pisco aromatico, pisco mosto verde - distilat din must nefermentat si pisco acholado - din mai multe sortimente de struguri. Doar primul sortiment se foloseste in cocteiluri ca Pisco Sour sau Algarrobina.
|
ALGARROBINA
Ingrediente:
doua pahare cu pisco, un pahar sirop Algarrobina, un pahar lapte condensat, doua galbenusuri, cuburi de gheata, nucsoara pisata
Preparare: Se amesteca toate ingredientele cu excetia nucsoarei. Se adauga cuburile de gheata si se continua sa se amestece. Serviti in pahar de cocteil. Deasupra presarati nucsoara tocata. Dupa preferinta, in loc de nucsoara puteti folosi scortisoara.
PISCO SOUR
Ingrediente:
un albus, o lingura cu zahar, un pahar cu pisco (brandy peruan), sucul a 6 lime, cuburi de gheata, Angostura bitters
Preparare: Se amesteca albusul si zaharul in blender, se adauga pisco, sucul de lime, gheata si angostura bitters, se amesteca bine si se rastoarna in 6 pahare.
PISCOLA
Ingredinte:
45 ml lichior Pisco,
un pahar cu Cola,
cuburi de gheata
Prepapare: In shaker se amesteca bine lichiorul si cola. Continutul shakerului se varsa intr-un pahar de cocteil. Se orneaza cu o felie de lime. Puneti in pahar doua cuburi de gheata. Serviti cu pai.
|