x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Site-uri/ Dictionar/ Aparitii editoriale

Site-uri/ Dictionar/ Aparitii editoriale

03 Mai 2006   •   00:00
CARDIOLOGIE. Femeile care traiesc in zone poluate sunt expuse riscului de a dezvolta boli cardiovasculare si de a deceda din cauza acestora, este concluzia unui studiu publicat in New England Journal of Medicine. Este cel mai amplu studiu privind acest subiect, la care au participat 65.000 de femei, cu varste intre 50 si 79 de ani. Autorii au descoperit ca o crestere cu 10 unitati a poluarii este asociata cu o crestere de 76% a riscurilor de deces. Gradul mediu de poluare inseamna 4-20 de micrograme de particule poluante pe metru cub de aer.

VIROZE. Potrivit ultimului comunicat al Ministerului Sanatatii, numarul infectiilor respiratorii a crescut cu 50%, insa nu a atins nivelul de la care poate fi declarata epidemie de gripa la nivel national. In saptamana 22-28 ianuarie au fost inregistrate 59 de cazuri de gripa, 30.768 de pneumonii si 78.082 de infectii acute ale cailor respiratorii superioare. In privinta cazurilor de gripa, cele mai multe au fost inregistrate in Vrancea (12 cazuri), Galati (11), Bucuresti (9).

CAMPANIE ANTIFUMAT. Fumatorii sunt comparati cu atentatorii sinucigasi in cadrul unei campanii antifumat lansata recent in Serbia, relateaza Reuters. Panourile publicitare uriase, prezente in toate orasele importante ale Serbiei, prezinta un barbat care poarta la brau o centura cu tigari ce par a fi dinamite, in timp ce sloganul este cat se poate de elocvent: "Un singur fumator, mai multe victime". Peste 50% din populatia sarba fumeaza, dublu fata de rata din SUA si cu mult peste majoritatea tarilor europene.

INEDIT. Un psiholog australian trebuie sa dea explicatii in fata legii, dupa ce a fortat o pacienta sa poarte zgarda pentru caini si sa i se adreseze cu apelativul "Stapane", relateaza Reuters. Bruce Beaton (64 de ani) a pledat nevinovat in fata unui tribunal din vestul Australiei, sustinand ca practicile folosite asupra pacientei de 22 de ani nu incalca deontologia profesionala. Psihologul a sustinut ca a folosit tehnica stapan-sclav pentru pacienta sa bulimica, intrucat celelalte metode nu avusesera nici un efect.

INITIATIVA. Miliardarul britanic Richard Branson lanseaza un proiect medical nonprofit: infiintarea unei banci de sange destinate parintilor care doresc sa stocheze celule stem provenite din cordonul ombilical al copiilor lor. Intr-un interviu acordat BBC, Branson si-a exprimat speranta ca Virgin Health Bank va colecta 300.000 de probe de sange provenind de la nou-nascuti. Centrul britanic de transfuzii sangvine a anuntat ca "un numar important de copii mor din cauza lipsei rezervelor de sange provenind din cordonul ombilical".

Site-uri

  • www.drg.ro – informatii despre finantarea activitatii spitalicesti pe baza de caz (DRG)
  • www.incds.ro – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate, Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar
  • www.stirimedicale.ro – stiri interne, stiri externe, legislatie medicala, articole de medicina, congrese medicale, medicina naturista, frumusete, educatie sexuala
  • www.utilecopii.ro – informatii despre sarcina si nastere, despre cresterea si dezvoltarea copilului, jocuri, fotografii www.salvaticopiii.ro – site-ul organizatiei nonguvernamentale "Salvati Copiii" Romania
  • www.kineto.ro – informatii despre recuperarea bolnavilor paraplegici, a celor cu boala Parkinson, cu deviatii ale coloanei vertebrale
  • www.bmj.ro – British Medical Journal, editia in limba romana
  • Dictionar

  • HEMIPLEGIE – Paralizie care afecteaza o jumatate a corpului. Hemiplegia poate sa fie spasmodica (muschii atinsi sunt rigizi) sau flasca (muschii sunt moi si rigizi).
  • IOD – Element chimic necesar sintezei de hormoni de catre glanda tiroida si care are diverse utilizari in medicina, indeosebi ca antiseptic.
  • PNEUMOCONIOZA – Orice afectiune difuza a plamanilor, cauzata de inhalarea indelungata a prafului raspandit in atmosfera.
    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • Aparitii editoriale

    In colectia "Sa fii sanatos", a Editurii Curtea Veche, a aparut volumul "Cum sa oprim imbatranirea. Un plan radical pentru a ramane tanar si a face reversibil procesul de imbatranire". Autoarea, Jean Carper, realizeaza o sinteza a gandirii actuale pe tema imbatranirii. Volumul ne ofera strategii referitoare la dieta, pe care studiile stiintifice le recomanda ca avand un extraordinar potential de a incetini efectele imbatranirii. "Imbatranirea este o boala progresiva, provocata de deficiente. Ea incepe la maturitate, creste la varsta mijlocie si face un salt urias dupa 50 de ani", arata autoarea Jean Carper.

    Odata cu volumul "Terapii miraculoase, cu retete originale din fauna terestra", aparut la Editura Mirabilis, Mircea Ciuhrii ofera o metoda de "reparare" a organelor prin "operatii biologice". Longevitatea medie a organismului uman este situata intre 65 si 70 de ani. Aceasta limita poate fi depasita prin descoperirea unor noi metode de profilaxie a bolilor cardiovasculare si de stopare a multiplicarii celulelor canceroase. Solutia propusa de Mircea Ciuhrii este reprezentata de substantele biologic active extrase din insecte. Acestea au proprietati antivirale, antibacteriene, anticancerigene, antifungice.
    ×
    Subiecte în articol: info