x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

11 Apr 2006   •   00:00
FATA SAU BAIAT? Jumatate din clinicile americane specializate in fertilizare in vitro propun cuplurilor un diagnostic inainte de implantarea embrionului pentru a le oferi posibilitatea sa aleaga sexul copilului, potrivit publicatiei Fertility and Sterility. Astfel, 9% dintre aceste diagnostice au fost solicitate doar pentru a alege sexul copilului. Specialistii spun insa ca tehnica este riscanta si, in plus, ridica probleme etice, in afara cazurilor cand diagnosticul preimplant se impune in scopul prevenirii unor boli genetice grave.

SIDA. Medicamentele folosite in tratarea SIDA pot provoca distrugerea nervilor senzitivi din piele. Este vorba despre o clasa de medicamente foarte populare – didioxinucleozidele. Acestea intra in compozitia unui "cocteil" antiviral, care scade de cateva ori mortalitatea prin infectia HIV. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea "John Hopkins" (SUA), tratamentul anti-SIDA este una dintre cauzele neuropatiei senzoriale, care se manifesta prin dificultati motorii.

LONGEVITATE. In Japonia traiesc aproximativ 28.000 de persoane cu varste de peste 100 de ani, arata datele Ministerului Sanatatii si Muncii din aceasta tara. 85,4% din longevivi sunt femei, cea mai in varsta dintre acestea fiind Yone Minagawa (din Fukuoka) – 113 ani. Cele mai multe persoane peste 100 de ani sunt inregistrate in insula Okinawa, unde sunt 54 de centenari la 100.000 de locuitori. Numarul longevivilor a crescut constant in ultimele decenii: in 1963 erau 153 de japonezi peste 100 de ani, in 1981 – 1.000, iar in 1998 – 10.000.

SILUETA. Toamna si iarna, femeile se ingrasa din cauza cresterii nivelului de testosteron (hormon sexual masculin) in sange. Astfel, silueta noastra depinde de anotimpul in care ne aflam, afirma cercetatorii canadieni. Testosteronul intervine in metabolismul glucidelor si lipidelor, iar cresterea lui in sezonul rece explica acumularea kilogramelor.

DIABET. Cafeaua consumata in cantitati moderate poate preveni diabetul de tip 2 (noninsulino-dependent), a aratat o analiza prezentata in cadrul celui de-al 21-lea Colocviu Stiintific International despre Cafea. "Cafeaua este o sursa importanta de polifenoli, acid clorogenic si cafeina, substante care reduc cu 35% riscul de diabet. Cafeina stimuleaza secretia de insulina, iar acidul clorogenic actioneaza asupra secretiei de incretine, hormoni gastrici cu rol important in reglarea glucozei", a explicat prof. Jaako Tuomilehto.

PROSTATA. Numerosi barbati ezita sa consulte medicul pentru problemele de prostata, ignorand astfel sansa depistarii precoce a cancerului care afecteaza aceasta glanda masculina, a anuntat Asociatia Franceza de Urologie. Cancerul de prostata evolueaza lent, devenind simptomatic dupa 10-15 ani, cand deja se afla in stadiu avansat. Primele simptome sunt dificultatile de urinare.

SITE-URI

  • www.alz.ro – Societatea Romana de Alzheimer
  • www.telemed.ro – informatii despre diabet si Institutul de Diabet si Boli de Nutritie "N. Paulescu"
  • www.romedic.ro – Ghid medical
  • www.homeopatieclasica.ro – Liga Romana de Homeopatie Clasica
  • www.efamilia.ro – publicatie online despre sanatatea familiei
  • www.stetoscop.ro – revista online de informare pentru medici
  • www.suntgravida.ro – totul despre cele noua luni de sarcina
  • www.smromania.ro – Societatea Romana de Scleroza Multipla
  • DicTionar

  • Mamoplastie – Interventie chirurgicala destinata sa modifice aparenta sanilor.
  • MelaninA – Substanta pigmentara inchisa la culoare, prezenta in piele, par si membranele ochiului. Melanina determina culoarea pielii si da irisului nuante intunecate; in absenta ei, se vad straturile interne profunde ale irisului, a caror culoare este albastra.
  • Peeling – Procedeu chimic de eliminare a straturilor superficiale ale pielii, utilizat in dermatologie si chirurgia estetica.
    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998
  • APARITII EDITORIALE

    La Editura Curtea Veche, in colectia "The Complete Idiot’s Guide", a aparut volumul "Parapsihologie". Autoarele Lynn A. Robinson si LaVonne Charlson-Finnerty isi propun sa arate cititorilor cum sa isi foloseasca intuitia in mod concret si cum sa transforme orice situatie intr-o oportunitate de succes si fericire. In acest volum veti gasi exercitii si chestionare distractive pentru identificarea, explorarea si dezvoltarea talentelor parapsihice, metode de a consolida instinctele intuitive si telepatice si de a folosi vizualizarea creativa, informatii recente despre fenomenele parapsihice, interpretari si utilizari ale informatiei receptate prin constienta parapsihica.

    Unii oameni par sa atraga fara nici un efort dragostea, succesul si bunastarea, doar folosindu-si instinctul. Dar exista vreo teorie stiintifica menita sa explice cum anume reusesc ei? Sau acesti oameni sunt, pur si simplu, mai norocosi decat dumneavoastra? Autoarele spun ca nu trebuie sa va indoiti de propriul potential intuitiv! Volumul "Parapsihologia" va va invata cum sa primiti si sa trimiteti informatii intuitive, cum sa folositi hipnoza pentru cresterea constientei parapsihice.
    ×
    Subiecte în articol: info