x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

00 0000   •   00:00
CANCER DE PROSTATA. Un vaccin contra cancerului de prostata in stadiu avansat va fi autorizat in Statele Unite, dupa ce a primit unda verde din partea autoritatii americane a medicamentului. Potrivit companiei producatoare, este un vaccin care stimuleaza sistemul imunitar al bolnavului, ataca tumorile canceroase, fara a prezenta efecte adverse. Testele clinice efectuate pe 127 de pacienti suferind de cancer al prostatei avansat, care nu mai reactionau la tratamentele obisnuite, au inregistrat rezultate promitatoare. 34% dintre barbatii vaccinati au supravietuit.

CARDIOLOGIE. Femeile care fac tratament hormonal imediat dupa instalarea menopauzei prezinta mai putine riscuri de a se imbolnavi de boli cardiace fata de cele care incep mai tarziu o astfel de terapie, potrivit unui studiu publicat in Journal of the American Medical Association. "Noile analize sugereaza ca impactul hormonilor asupra riscurilor cardiovasculare variaza in functie de numarul anilor care ai trecut de la instalarea menopauzei", explica cercetatorii.

INEDIT. O americanca de 318 kilograme a fost scoasa din baie, numai dupa ce pompierii au fost obligati sa sparga un perete exterior si sa scoata o fereastra. Femeia a reusit sa anunte serviciul de urgenta din Trenton (New Jersey), desi era ranita si incapabila sa se mai ridice din locul in care cazuse in baie. Dupa cinci ore cat a durat operatiunea de evacuare, femeia a fost transportata la spital cu o ambulanta pentru persoane obeze.

PREMIU. Ca semn al recunostintei specialistilor in terapii complementare, o fundatie din Canada va desemna in noiembrie 2007 Premiul "Dr. Rogers". Recompensa, in valoare de 250.000 de dolari, va fi acordata unui medic sau cercetator pentru merite deosebite in domeniul terapiilor complementare. Specialistii din lumea intreaga isi pot depune candidaturile pe adresa Fundatiei Lotte et John Hecht. Dr. Rogers este pionier in domeniul terapiilor complementare pentru cazurile de cancer.

OBEZITATEA SI SARCINA. Un studiu american arata ca o gravida, suferind de obezitate, aduce pe lume un copil care va avea exces ponderal inca de la varsta de 3 ani. Dr. Emily Oken si echipa sa de la Harvard Medical School au analizat dosarele medicale a 1.000 de mame. Rezultatul: femeile cu indicele masei corporale peste 30 – valori care indica obezitatea – prezinta un risc de patru ori mai mare de a avea un copil gras, decat mamele cu greutate normala.

DESCOPERIRE. O insulina produsa din plante modificate genetic, la care se adauga o gena umana, va fi comercializata peste trei ani, sustine o companie farmaceutica din Canada. Andrew Baum, directorul Sembiosys, a declarat ca aceasta este prima forma de insulina pe baza de plante. Majoritatea insulinelor utilizate in prezent sunt produse pe baza de bacterii modificate genetic, in timp ce canadienii au folosit o specie de sofran modificat genetic.

Site-uri

  • www.dictionar.romedic.ro – dictionar de medicina
  • www.amf-b.ro – Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti
  • www.stetoscop.ro – revista online de informare pentru medici
  • www.vmr.ro – Viata Medicala
  • www.med.pub.ro – forum de discutii intre studentii la Medicina din Bucuresti si din tara
  • www.who.org – Organizatia Mondiala a Sanatatii
  • www.medicinainterna.ro – Societatea Romana de Medicina Interna
  • www.osteo.ro – Comisia Nationala pentru Studiul Osteoporozei
  • Dictionar

  • ALBUMINA – proteina sintetizata de ficat, constituind, impreuna cu globulinele, principalele proteine sangvine.
  • BRONHIE – conduct cilindric ce asigura transportul aerului intre trahee si alveolele pulmonare.
  • COLOSTRU – lichid galbui secretat de glanda mamara in primele zile dupa nastere, inainte de aparitia secretiei lactate.
  • DIUREZA – volum al urinei secretate de rinichi intr-un interval de timp.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • ×
    Subiecte în articol: info