x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

06 Noi 2007   •   00:00

INTOXICARE. Narghileaua eliberează tot atăt monoxid de carbon (CO) căt 50 de ţigări, gudron căt 27 de ţigări şi nicotină căt şase ţigări. Aceste date impresionante au fost calculate pe un volum de 70 de litri de fum inhalat, adică atăt căt inhalează o persoană care fumează narghilea timp de 45 de minute. Aceste concluzii ale unui studiu realizat de Oficiul francez pentru prevenirea tabagismului confirmă că narghileaua este o sursă majoră de intoxicare pentru consumatori. Mai grav este că printre aceştia se află din ce in ce mai mulţi tineri.

STOMATOLOGIE. Bolile gingiilor nu afectează doar cavitatea bucală, ci au impact asupra sănătăţii intregului organism. Un studiu recent arată că gingivitele (infecţii ale gingiilor) agravează diabetul, dublează riscul de apariţie a infarctului sau a unei boli pulmonare. Gingivitele au de asemenea consecinţe nefaste in timpul sarcinii. Aceste boli ale gingiilor sunt provocate de microbi, ale căror toxine pun in pericol sănătatea inimii şi a plămănilor.

STATISTICI. Mai mult de 40% dintre nou-născuţii din intreaga lume nu sunt declaraţi la birourile de inregistrare imediat după naştere. Aceste statistici ingrijorătare sunt oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care atrage atenţia că dintre cele 128 de milioane de copii care se nasc anual in intreaga lume, mai mult de 40% nu au certificate de naştere. Statisticile OMS arată de asemenea că inregistrarea deceselor este deficitară in statele slab dezvoltate. Din cele 193 de state membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, numai 31 au norme clare in ceea ce priveşte inregistrarea naşterilor şi deceselor.

CANCER. Dacă va fi aprobat bugetul Ministerului Sănătăţii Publice din Romănia pentru 2008, Programul naţional de prevenire şi tratament al cancerului va beneficia de cea mai mare sumă din ultimii ani - respectiv 550 milioane RON, cu 200 milioane RON mai mult decăt in 2007. In acest an, prin Programul naţional de cancer sunt trataţi cu citostatice 76.308 pacienţi. Ceilalţi pănă la 350.000 primesc alte tipuri de tratament: radioterapie sau intervenţii chirurgicale.

PASTILE DE SLĂBIT. Bradley Kellard, un britanic de 22 de ani, a dat in judecată o companie producătoare de pastile pentru slăbit, deoarece viaţa lui a devenit un coşmar. Keeley, soţia lui Bradley, a luat pastile timp de două luni, timp in care a pierdut 12 kg. Din nefericire, in compoziţia acestor pastile se găseau şi nişte plante cu efect afrodiziac. Pe fondul administrării acestor pastile, Keeley s-a transformat intr-o nimfomană, ceea ce l-a nemulţumit pe soţ, scrie publicaţia britanică The Sun.

Dicţionar

Electrocoagulare - Tehnică de electrochirurgie care utilizează căldura degajată de un curent electric pentru a obţine o coagulare locală.

Infarct pulmonar - Necroză a unei părţi mai mult sau mai puţin importante de parenchim (ţesut funcţional) pulmonar, legată de o obstrucţie brutală a unei ramuri a arterei pulmonare.

Pielonefrită - Infecţie acută, subacută sau cronică a bazinetului şi a ţesutului interstiţial al unui rinichi, mult mai rară a ambilor rinichi.

Sursa:Â Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

Site-uri

www.snn.ro - Societatea Naţională de Neuroştiinţe

www.salvaticopiii.ro - Fundaţia "Salvaţi Copiii" Romănia

www.amf-b.ro - Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti

www.who.org - Organizaţia Mondială a Sănătăţii

www.infomedicina.ro - site specific medico-farmaceutic, dedicat tuturor specialităţilor

www.explorarea-visurilor - Centrul pentru explorarea visurilor din Bucureşti

×
Subiecte în articol: info