x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

18 Mar 2008   •   00:00

OFTALMOLOGIE. Statisticile arată că o treime dintre persoanele cu vârste între 75 şi 80 de ani sunt afectate de degenerescenţa maculară, cea mai frecventă cauză a orbirii definitive.

OFTALMOLOGIE. Statisticile arată că o treime dintre persoanele cu vârste între 75 şi 80 de ani sunt afectate de degenerescenţa maculară, cea mai frecventă cauză a orbirii definitive. În România, aproximativ 500.000 de persoane sunt afectate de această boală. Administrarea de luteină şi zeaxantină diminuează semnificativ riscul de apariţie a degenerescenţei. De aceea, medicii oftalmologi recomandă suplimentele nutritive cum ar fi Ocuvite Lutein, care determină o încetinire a evoluţiei bolii ducând, în unele cazuri, chiar la stagnarea ei.

 

 

 

ALZHEIMER. În România sunt înregistraţi 150.000 de bolnavi de Alzheimer, arată statisticile Societăţii Române de Alzheimer. Având în vedere că o parte dintre bolnavi nu sunt încă diagnosticaţi, se estimează că numărul real poate ajunge la 300.000. La începutul lui martie a fost deschis în Otopeni Căminul Oxxygene, primul centru privat cu paturi, destinat celor care suferă de boala Alzheimer sau de alte forme de demenţă. Aici, bolnavii sunt îngrijiţi de personal calificat, au la dispoziţie programe complexe de terapie ocupaţională, dar şi de stimulare cognitivă.

 

 

 

FUMAT. Gravidele care reuşesc să renunţe la fumat în cele nouă luni de sarcină au copii mai veseli, mai ascultători şi mai receptivi, arată un studiu britanic. În schimb, gravidele care fumează peste zece ţigări pe zi dau naştere unor bebeluşi dificili şi mofturoşi, fiindcă substanţele chimice care se găsesc în ţigări au un efect negativ nu doar asupra sănătăţii fizice, ci şi asupra celei psihice, au explicat cercetătorii de la York University, autorii studiului. “Chiar mamele care au participat la studiul nostru au observat aceste diferenţe”, a declarat dr Kate Pickett, coordonatorul studiului.

 

 

ALĂPTAT. Alăptatul scade semnificativ riscul copilului de a dezvolta diabet de tip 2 la vârsta adultă, potrivit unui studiu publicat în revista medicală Diabetes Care şi citat de Reuters. Laptele matern reuşeşte să ţină sub control greutatea bebeluşului şi previne astfel apariţia diabetului mai târziu în viaţă, au explicat cercetătorii de la Universitatea Carolina de Sud (SUA), autorii studiului. “Luând în calcul şi celelalte efecte pozitive ale alăptatului, avem o multitudine de argumente pentru a încuraja alăptatul”, susţine coordonatorului studiului, dr Elizabeth J. Mayer-Davis.

 

 

ANXIETATE. Femeile în vârstă care suferă de anxietate reuşesc să trăiescă mai mult decât bărbaţii care au aceeaşi suferinţă, semnalează cercetătorii americani. Ei au monitorizat 1.000 de vârstnici, bărbaţi şi femei, vreme de 15 ani, şi au constatat că  anxietatea are un efect protector pentru femei, prelungindu-le speranţa de viaţă. “Femeile anxioase devin mai active şi mai conştiincioase cu vizitele la medic, comparativ cu bărbaţii anxioşi”, a explicat acest fenomen dr Leo Pozuelo, unul dintre autorii studiului realizat de Cleveland Clinic şi Case Western Reserve University, din SUA.

 

 

 

 

Site-uri

www.lamedic.ro – site cu informaţii medicale destinate publicului larg

www.hivability.ro – prevenirea şi managementul cazurilor HIV/SIDA

www.sangepentruviata.ro – Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge

www.arsd.ro – Asociaţia Română pentru Studiul Durerii

www.centru-psihologie.ro – Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie

www.perfmed.ro – Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar

www.dnm.ro – Directorul Naţional de Medicină

 

 

 

 

Dicţionar

 

 

Disfagie – Tulburare a deglutiţiei legată de dificultatea trecerii alimentelor din gură spre stomac.

 

Fibrinolitic – Medicament utilizat pentru distrugerea cheagurilor formate în circulaţia sangvină.

 

Hipovolemie – Micşorare a volumului sangvin eficace, adică a acelui volum necesar fiziologic pentru menţinerea unei funcţii circulatorii normale. Hipovolemia este urmarea pierderilor hemoragice sau a unei deshidratări.

 

Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info