x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

25 Noi 2008   •   00:00

CUMPĂRĂTURI. Portofelul nu este singurul care are de suferit în preajma Crăciunului. Mintea şi corpul nostru sunt supuse în această perioadă unui grad mare de stres, potrivit unui nou studiu efectuat la Universitatea de Est din Londra. Pentru 50% dintre cumpărători, cadourile de Crăciun duc la creşterea tensiunii arteriale. Acesta este unul dintre motivele pentru care bolile de inimă cresc cu 10% în perioada sărbătorilor.



ULEIUL DE MENTĂ. Medicii de la Universitatea McMaster din Canada au ajuns la concluzia că uleiul de mentă este cel mai eficient tratament pentru sindromul intestinului iritabil. Cercetătorii au descoperit că 40% dintre persoanele care suferă de acest sindrom au prezentat îmbunătăţirea stării de sănătate după ce au folosit uleiul de mentă. Se consideră că acest produs este mai eficient decât fibrele alimentare în tratarea acestei afecţiuni.

VACCIN. O echipă de cercetători australieni au creat primul vaccin împotriva cancerului de piele, care va fi disponibil în cinci ani. Profesorul Ian Frazer, care împreună cu echipa sa de la Universitatea Queensland a lansat primul vaccin împotriva cancerului de col uterin, spune că vaccinul împotriva cancerului de piele va fi testat anul viitor pe oameni. El va putea fi administrat de la vârsta de 10-12 ani.

AUZ. Utilizarea mai mult de o oră pe zi a MP3 playerului la un volum foarte ridicat poate cauza apariţia zgomotelor în urechi (tinitus). Este o afecţiune foarte dificil de tratat ce poate avea un impact major asupra calităţii vieţii bolnavului. În scopul prevenirii apariţiei tinitusului în rândul tinerilor, Institutul Naţional pentru Persoane cu Deficienţe de Auz din Anglia va solicita fabricanţilor să limiteze volumul MP3 playerelor. În Anglia, aproximativ 2,3 milioane de persoane suferă de tinitus.

TELEVIZOR. Persoanele nefericite privesc cu 30% mai mult la televizor decât cele fericite. Oamenii frământaţi de griji petrec 25 ore pe săptămână în faţa televizorului, pe când ceilalţi doar 19 ore. De asemenea, indivizii fericiţi sunt mai activi din punct de vedere social, merg la vot şi citesc presa mai frecvent decât nefericiţii. Cercetătorii consideră că persoanele nefericite găsesc un refugiu în televizor.

ASTM. Copiii născuţi toamna sunt cu 30% mai expuşi riscului de a deveni astmatici, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Autorii studiului au analizat 95.000 de registre medicale aparţinând bebeluşilor şi mamelor din statul american Tennessee. Ei au constatat că cel mai mare risc de îmbolnăvire prin astm s-a înregistrat în cazul copiilor născuţi toamna. Aceasta pentru că ei sunt expuşi infecţiilor respiratorii de sezon în primele luni de viaţă.


SITE-URI

www.aspor.ro – Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România

www.anticonceptionale.ro – informaţii despre cele mai importante metode contraceptive, modul lor de acţiune, avantajele şi dezavantajele folosirii acestora

www.terapii-naturiste.com – informaţii despre plante, tratamente naturiste şi diferite terapii

www.srh.org.ro – Societatea Română de Hematologie

www.romedic.ro – ghid medical

www.iod.ro – Centrul naţional pentru eliminarea tulburărilor cauzate de deficitul de iod


DICŢIONAR

• ACIDOZĂ – tulburare a echilibrului acidobazic al organismului corespunzând unei creşteri a concentraţiei de acid în plasmă şi în lichidele interstiţiale (lichidele în care se scaldă celulele, cu excepţia sângelui).

• BORBORIGM – zgomot produs de alimentele lichide şi de către gazele pe care le degajă acestea în stomac sau în intestin în cursul digestiei.

• CURBATURĂ – senzaţie de durere, de oboseală a muşchilor după un efort neobişnuit sau în faza iniţială a unor boli virale (gripă, hepatită etc.).

• DEPISTARE – totalitate a examenelor şi testelor efectuate în cadrul unei populaţii aparent sănătoase cu scopul de a depista o afecţiune latentă în stadiu precoce.

Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998


GALA SĂNĂTATEA TV

www.sanatateatv.ro, prima televiziune online, dedicată exclusiv sănătăţii, organizează  în parteneriat cu Puls Media Network, Gala SănătateaTV. Evenimentul este programat joi, 4 decembrie, la hotel Novotel. Gala SănătateaTV, organizată anual, va premia implicarea în promovarea unei vieţi sănătoase. Premiile se adresează medicilor specialişti care au avut realizări deosebite pe parcursul ultimului an, companiilor medicale care s-au implicat activ în domeniu, jurnaliştilor din sfera sănătăţii, asociaţiilor medicilor şi ale pacienţilor, dar şi oamenilor de afaceri care au investit în domeniul sanitar. Gala este menită a încuraja dinamismul profesioniştilor din sănătate, spiritul antreprenorial, devotamentul faţă de pacienţi şi responsabilitatea actului medical. Organizatorii acestui eveniment, SănătateaTV şi Puls Media, împreună cu partenerul media Jurnalul Naţional, devin adepţii ideii conform căreia ADEVĂRATELE VALORI SE PREMIAZĂ!

×
Subiecte în articol: info