x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Stiri sanatate

Stiri sanatate

27 Noi 2007   •   00:00

CELULE SUŞĂ. Vaticanul este de acord cu transformarea in celule suşă a unor celule de ţesut conjunctiv prelevate din piele. Această tehnologie nu are nevoie de folosirea embrionilor umani, arată AFP.

CELULE SUŞĂ. Vaticanul este de acord cu transformarea in celule suşă a unor celule de ţesut conjunctiv prelevate din piele. Această tehnologie nu are nevoie de folosirea embrionilor umani, arată AFP. Potrivit episcopului Elio Sgreccia, in acest moment, Vaticanul acceptă această procedură pentru că nu provoacă probleme etice, aşa cum se intămplă in cazul folosirii embrionilor umani ca sursă de celule suşă.

ANALIZE DE SĂNGE. Dr Leroy Hood, preşedintele Institutului de biologie sistemică din Seatle, a creat o metodă de analiză care permite diagnosticarea unor boli cu căţiva ani inainte de apariţia simptomelor. Metoda presupune analizarea a 2.500 de proteine din sănge, controlănd in acest mod starea a 50 de organe şi ţesuturi (ficatul, creierul, prostata, plămănii, glandele mamare etc.). "Diagnosticarea precoce a cancerului sau altor boli, care nu au simptome in faze incipiente, poate creşte cu mult rata de supravieţuire a bolnavilor", arată dr Leroy Hood.

BOLI DE INIMĂ. O simplă analiză a urinei poate determina starea de sănătate a sistemului cardiovascular, arată un studiu publicat in revista americană Circulation. "Prezenţa in urină a albuminei semnalează riscul unei boli cardiovasculare. Albumina este o componentă a săngelui. Prezenţa acesteia in sănge arată tulburarea funcţiei rinichilor şi a vaselor care merg la rinichi", subliniază prof. Scott D. Solomon de la Colegiul Medical Harvard.

PREZERVATIVE. Autorităţile italiene au decis să ridice interdicţia de a folosi cuvăntul "prezervativ" in reclame, transmite Reuters. Interdicţia a fost stabilită la inceputul anilor ’80, atunci cănd biserica catolică a spus că folosirea prezervativului promovează imoralitatea. Din ’80 şi pănă astăzi, reclamele se limitau la a spune "Protejează-te!", fără să menţioneze deloc cuvăntul "prezervativ". In ciuda poziţiei bisericii, in Italia există numeroase puncte de vănzare a prezervativelor şi automate pentru prezervative. Reprezentanţii mass-media din Italia apreciază decizia autorităţilor ca "o victorie contra unui tabu". Folosirea cuvăntului "prezervativ" in campanii de sănătate va juca un rol important in prevenirea HIV/SIDA.

EUTANASIE. Un raport al Federaţiei ordinelor medicale din Italia arată că 0,7% dintre medicii italieni au practicat eutanasia. Raportul prezentat la Congresul "Etica sfărşitului vieţii" are la bază un sondaj efectuat in primele luni ale anului 2007, la care au participat 15.000 de medici. Aceştia au răspuns la un chestionar privind etica şi tratamentul in ultimele etape de viaţă ale unui pacient. Sub protecţia anonimatului, medicii au vorbit despre cazuri in care i-au prescris pacientului un medicament care să-i apropie moartea sau nu i-au mai prescris nici un tratament.

COLESTEROL. O echipă de cercetători britanici de la Institutul de Medicină Preventivă Wolfson din Londra susţin că primul test pentru controlul nivelului de colesterol in sănge ar trebui să se facă in primele 15 luni de viaţă. Deoarece depistarea din timp a unei eventuale hipercolesterolemii (nivel crescut al colesterolului) ii ajută atăt pe medici, căt şi pe părinţii micuţului să ţină sub control nivelul colesterolului. Iar atunci cănd este nevoie, medicii vor putea să intervină cu un tratament medicamentos. In cazul in care testul de control al nivelului de colesterol nu a fost efectuat la 15 luni, specialiştii recomandă realizarea acestuia intre 1 şi 9 ani.

SOLICITARE. Autorităţile de sănătate de la Beijing au cerut managerilor de hoteluri să asigure turiştilor prezervative in toate camerele, intr-o tentativă de a opri răspăndirea virusului HIV/SIDA. Agenţia oficială de ştiri Xinhua, cea care a anunţat solicitarea autorităţilor, nu a făcut nici o referire la Jocurile Olimpice care urmează să aibă loc in această ţară anul viitor, intre 8 şi 24 august. Insă toate cele 700 de hoteluri din Beijing trebuie să indeplinească această cerinţă pănă la sfărşitul lui 2008, a mai anunţat agenţia de ştiri. La nivel naţional s-au inregistrat 18.543 de cazuri noi de HIV/SIDA numai in prima jumătate a acestui an, cifră care se apropie de numărul total al cazurilor de pe intreg anul 2006.

HIV. Numărul persoanelor infectate cu HIV a scăzut la nivel mondial de la 39,5 milioane la 33,2 milioane. Este rezultatul unei statistici realizate de Fondul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS). Reducerea numărului de persoane infectate intr-un singur an este rezultatul campaniilor eficiente de prevenţie, al modificării stilului de viaţă al populaţiei. In plus, un merit deosebit il are imbunătăţirea asistenţei medicale in ţările cu un grad ridicat de risc de infecţie cu HIV: Angola, Kenya, Mozambic, Nigeria, Zimbabwe, susţine Peter Piot, epidemiolog aflat in fruntea UNAIDS.

COPIII ŞI MEDICAMENTELE. Centrul de farmacologie de la Toulouse (Franţa) a realizat un sondaj in răndul copiilor pentru a afla percepţia acestora despre medicamente. Rezultatele sunt ingrijorătoare. Jumătate dintre copii consideră că este necesară administrarea unui medicament in caz de insomnie. Mai mult, nouă copii din zece afirmă că un tratament medicamentos nu are efecte secundare. La studiu au participat copii de 9-13 ani, iar intrebările au fost formulate pe inţelesul lor. Un alt rezultat surprinzător: un sfert dintre copii au luat un medicament cu o zi in urmă sau in aceeaşi zi in care au răspuns la intrebări.

TESTE DE PATERNITATE. Spania a devenit un fel de "paradis al testelor de paternitate", notează AFP, citănd presa iberică. Zeci de laboratoare private propun atăt spaniolilor, căt şi străinilor teste ADN pentru aflarea paternităţii. Acest fenomen a luat amploare in Spania, intrucăt in alte ţări europene legislaţia interzice tatălui efectuarea testului de paternitate fără acordul mamei sau al instanţei. Ceea ce nu se intămplă in Spania. Ba mai mult, laboratoarele spaniole comercializează prin internet teste de paternitate. Un asemenea test cuprinde o fişă cu informaţii, un tub pentru tatăl prezumtiv şi altul pentru copil. In tub se află un beţişor cu ajutorul căruia se prelevează mucoasă bucală de la nivelul obrajilor. Probele sunt returnate laboratorului spaniol, care promite un răspuns in trei zile. Totul la un preţ de circa 400 de euro.

VIOLENŢĂ. In Europa, prima cauză a invalidităţii şi a mortalităţii in răndul femeilor intre 15 şi 60 de ani o constituie violenţa domestică. Iar aceasta este nu doar o problemă socială, ci şi medicală, atrage atenţia Margherita de Marchi, preşedintele Centrului Antiviolenţă Belluno-Donna din Roma. "O femeie care este victima violenţei din partea soţului, tatălui, fratelui are mai multă nevoie de ingrijiri medicale, pierde mai multe zile de muncă, suferă tulburări psihice şi comportamentale: depresie, anxietate, tulburări alimentare şi insomnii, are nevoie de consult psihiatric şi de medicaţie corespunzătoare", explică specialistul.

VACCINARE. Guvernul Marii Britanii şi-a anunţat intenţia de a vaccina impotriva gripei intreaga populaţie a ţării, de teama unei pandemii. Secretarul cu probleme de sănătate, Alan Johnson, a declarat pentru Associated Press că o pandemie de gripă ar fi unul dintre cele mai mari pericole pentru această ţară. Johnson a semnat deja un acord prin care va asigura vaccin antigripal tuturor cetăţenilor britanici. Specialiştii spun că este imposibil de precizat cănd şi dacă va exista o pandemie de gripă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lăudat recent Marea Britanie pentru măsurile luate pănă acum pentru prevenirea unei posibile pandemii.

Site-uri

www.umfcluj.ro - Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", Cluj-Napoca

www.snspms.ro - Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar

www.nationalfitness.ro - programe personalizate de slăbire, tonifiere, intreţinere şi nutriţie

www.kineto.ro - informaţii despre recuperarea bolnavilor paraplegici, a celor cu boala Parkinson, cu deviaţii ale coloanei vertebrale

www.rscardio.ro - Societatea Romănă de Cardiologie

www.ana.gov.ro - Agenţia Naţională Antidrog

www.biochim.ro - Institutul de Biochimie Bucureşti

Dicţionar

Bradicardie - Incetinire a bătăilor inimii sub 60 de pulsaţii/minut. Ritmul cardiac normal variază la majoritatea subiecţilor intre 60 şi 100 de pulsaţii/minut.

Embriologie - Ştiinţă care studiază dezvoltarea fiinţei vii de la fecundarea oului pănă la sfărşitul stadiului embrionar (sfărşitul lunii a doua de sarcină la fiinţa umană), care marchează dobăndirea formei definitive.

Piebaldism - Boală ereditară caracterizată printr-o absenţă locală a pigmentaţiei pielii şi părului. Piebaldismul se traduce printr-o şuviţă de păr alb in zona frunţii şi printr-o depigmentare a pielii frunţii.

Sursa:Â Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info