x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri/Site-uri/Dicţionar

Ştiri/Site-uri/Dicţionar

07 Aug 2007   •   00:00

Cercetătorii australieni au prezentat la Conferinţa internaţională de luptă contra SIDA un gel intim care poate preveni infecţia cu herpes genital sau cu HIV

HIV/SIDA. Cercetătorii australieni au prezentat la Conferinţa internaţională de luptă contra SIDA un gel intim care poate preveni infecţia cu herpes genital sau cu HIV. Pănă in acest moment, gelul a fost testat pe animale. Potrivit dr Jeremy Poll, coordonatorul grupului de studiu, gelul trebuie aplicat inainte de contactul sexual. Noua descoperire le-ar putea fi de un real ajutor popoarelor africane care trăiesc la sud de Sahara, unde se inregistrează cel mai mare număr de persoane infectate cu HIV/SIDA.

FUMAT. Un studiu publicat in ultimul număr al revistei americane Arhivele pediatriei a demonstrat că, la vărste de 11-12 ani, copilul se obişnuieşte cu ţigările in doar două zile. La copilul de această vărstă, care fumează şapte ţigări pe lună, se pot observa deja simptomele dependenţei de tutun. Studiul efectuat la Universitatea Massachusetts arată că in SUA, 7,5% dintre copiii de 12 ani fumează zilnic, iar 17% dintre ei fumează de două-trei ori pe săptămănă.

TERAPIE. In oraşul olandez Venlo va fi deschis primul centru destinat persoanelor care vor să scape de un obicei neplăcut: rosul unghiilor. Pentru a renunţa la acest obicei, o persoană are nevoie de patru săptămăni. In primul rănd, pacienţii trebuie să stea cu măinile intr-un aparat special, care nu le mai permite să işi roadă unghiile. In acelaşi timp, ei urmează şedinţe de psihoterapie. Potrivit psihologului Alain-Raymond van Abbe, 15% dintre adulţi, 33% dintre copii şi 45% dintre adolescenţi işi rod unghiile.

MATERNITATE. Italia este pe primul loc in Europa in ceea ce priveşte femeile care aleg să devină mame după 40 de ani. Astfel, cinci copii din 100 sunt aduşi pe lume de mame care au trecut pragul celor 40 de ani. Aceste cifre sunt aproape duble faţă de alte state europene (Franţa, Spania, Olanda, Elveţia, Danemarca). In 2005, mai mult de 26.000 de italience au devenit mame după 40 de ani, arată un studiu publicat in revista Population and developement. Cauzele acestui fenomen sunt condiţiile economice şi dorinţa femeilor de a-şi face mai intăi o carieră şi apoi de a deveni mame.

CHINA. In China a crescut cererea de medicamente contra sterilităţii. După un asemenea tratament, cuplurile au şanse crescute de a aduce pe lume gemeni. Potrivit medicilor, cuplurile apelează la medicamente pentru a scăpa de consecinţele legii care le interzice familiilor să aibă mai mult de un copil. Legea chineză prevede pedepse dure pentru familiile in care soţia rămăne insărcinată a doua oară: avortul obligatoriu şi chiar sterilizarea ambilor soţi. Excepţie de la această lege fac familiile care aduc pe lume gemeni.

Site-uri

www.romedic.ro - ghid de sănătate şi medicină

www.umfcluj.ro - Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", Cluj-Napoca

www.sanatate.org - site de informare şi educaţie pentru sănătate

www.ispb.ro - Institutul de Sănătate Publică Bucureşti

www.snspms.ro - Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar

www.spitalul-colentina.ro - Spitalul Clinic Colentina

www.crucearosie.ro - Societatea de Cruce Roşie din Romănia

Dicţionar

Eczemă - Afecţiune cutanată alergică, acută sau cronică, caracterizată prin zone roşii suprainălţate de mici vezicule lichidiene deosebit de pruriginoase.

Infarct miocardic - Necroză a unei părţi mai mult sau mai puţin importante de miocard (muşchiul cardiac), consecutivă unei obturări bruşte a unei artere coronare.

Pupilă - Orificiu circular in centrul irisului, care permite prin contracţia sau dilatarea sa să dozeze cantitatea de lumină ce pătrunde in ochi.

Sursa:Â Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info