x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri/Site-uri/Dicţionar

Ştiri/Site-uri/Dicţionar

11 Dec 2007   •   00:00

Ştiri

JOB. Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Pennsylvania (SUA) a evidenţiat că stresul angajaţilor scade, iar eficienţa muncii lor creşte dacă lucrează de acasă. Astfel, dacă angajaţii ar fi scutiţi de stresul din trafic şi de cel de la birou, ei ar da mai mult randament in sarcinile pe care le au de indeplinit. "Munca prin telefon sau prin e-mail are efecte pozitive asupra moralului angajaţilor, a echilibrului intre locul de muncă şi familie, dar şi asupra stresului", sugerează Ravi Gajendran, unul dintre oamenii de ştiinţă care au realizat studiul.

DISTONOCALM. Stocurile de distonocalm au fost refăcute, astfel că din 6 decembrie acest medicament poate fi găsit pe piaţă in cantităţi suficiente, informează Ministerul Sănătăţii Publice (MSP). Compania Zentiva, impreună cu o comisie constituită din specialiştii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi ai MSP, a găsit soluţii pentru asigurarea accesului pacienţilor la medicamentul Distonocalm, fiind păstrate standardele de calitate. Zentiva s-a obligat ca pănă la 1 iulie 2008 să asigure un stoc-tampon pentru acoperirea necesarului pieţei pănă la sfărşitul lui 2008 pentru următoarele medicamente: etamsilat, fenobarbital, digoxin, efedrină, miostin, glucoză, mialgin, toate injectabile.

ANTIBIOTICE. Cinci antibiotice pentru uz extern folosite in afecţiunile dermatologice au fost retrase de pe piaţă in Franţa de la 30 noiembrie. Decizia a fost luată de Agenţia Franceză de Siguranţă Sanitară a Medicamentelor (AFSSaPs) in urma rezultatelor unui raport beneficii/riscuri cu privire la cele cinci medicamente cu utilizare locală. AFSSaPs a concluzionat că efectul medicamentelor cidermax (unguent), mycolog (unguent), hidrocortizon madecassol neomicină (cremă), locacorten (cremă) şi primyxine (unguent) nu au fost demonstrate conform standardelor actuale ale medicamentelor.

OMS. Un număr mare de copii mor din cauza lipsei unor medicamente special create pentru nevoile lor, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Mai mult de jumătate dintre medicamentele utilizate astăzi pentru a trata afecţiunile copiilor nu au fost testate special pe copii, deşi este cunoscut faptul că metabolismul micuţilor este diferit de cel al adulţilor. De aceea, experţii OMS au lansat o campanie internaţională pentru a promova cercetările in domeniul medicamentelor destinate copiilor.

GRIPĂ. O echipă de cercetători britanici au scos la iveală că gripa şi alte infecţii respiratorii grave sporesc considerabil riscul de a suferi afecţiuni ale inimii şi chiar un infarct. Studiul oamenilor de ştiinţă din Marea Britanie, apărut in publicaţia European Heart, arată că riscul unui stop cardiac se dublează in prima săptămănă in care suferim infecţii respiratorii şi apoi scade. De aceea, specialiştii scot in evidenţă că este esenţial pentru persoanele cardiace să işi facă vaccinul antigripal, pentru a preveni complicaţiile la nivelul inimii.

CANCER. In cadrul unei Conferinţe Internaţionale a Asociaţiei Americane de Cercetare a Cancerului, cercetătorii din domeniul oncologic au ajuns la concluzia că, in viitor, medicamentele folosite in terapia cancerului vor fi realizate din substaţe extrase din fructele de pădure. Unul dintre aceste medicamente va fi un gel pe bază de zmeură care ajută la vindecarea leziunilor de la nivelul gurii care se pot transforma intr-o formă periculoasă de cancer. In plus, studii recente in acest domeniu au sugerat că prevenţia cancerului se va putea face şi prin intermediul unor băuturi: extract de ceai verde care este eficient impotriva cancerului colorectal, suc din fructe de pădure pentru oprirea evoluţiei cancerului de prostată.

VITAMINE. Femeile care inainte de a concepe un copil prezintă un nivel scăzut de vitamine din grupa B riscă să dea naştere unor băieţi supraponderali, predispuşi la hipertensiune arterială. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Nottingham. Studiul a fost realizat pe oi, a căror dezvoltare pre şi postnatală este asemănătoare cu a oamenilor. Oamenii de ştiinţă au arătat că lipsa vitaminei B12 duce la modificarea ADN-ului ovulelor, astfel incăt embrionul rezultat in urma fecundării va avea de suferit.

ANEMIE. O echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul de Cercetare Biomedicală Whitehead din SUA au reuşit să vindece anemia falciformă, boală ereditară a săngelui, caracterizată printr-o mutaţie a hemoglobinei, cu ajutorul celulelor suşă prelevate din piele de şoareci adulţi. Este primul studiu care dovedeşte că celulele suşă din piele pot fi utilizate in scop terapeutic mai eficient decăt cele embrionare. In cadrul acestui experiment, cercetătorii au reprogramat celulele prelevate din pielea de pe cozile şoriceilor de laborator cu anemie falciformă şi le-au transformat in celule suşă. Apoi, le-au introdus in celulele măduvei osoase, tratănd astfel boala.

TUBERCULOZĂ. Primul deces prin tuberculoză a fost inregistrat in urmă cu aproximativ 500.000 de ani, arată un material publicat in American Journal of Psysical Anthropology. Semne ale acestei infecţii au putut fi observate la rămăşiţele unui tănăr, descoperite pe teritoriul Turciei de astăzi. Rămăşiţele datează de aproximativ 500.000 de ani. Cercetătorii de la Universitatea Texas au analizat oasele craniului şi au observat unele modificări specifice leptomeningitei tuberculoase.

DESPĂRŢIRE. Cercetătorii olandezi semnalează că un număr mare de persoane decedează după despărţirea de partenerul de viaţă. Persoanele care işi pierd soţul sau soţia suferă o traumă emoţională şi adoptă un stil de viaţă nesănătos, cu alimentaţie dezechilibrată şi vicii, precum fumatul sau alcoolul in exces, a explicat autorul studiului, Margaret Stroebe, de la Universitatea Utrecht. Experţii mai spun că stresul psihologic antrenează modificări hormonale, ceea ce poate altera buna funcţionare a organismului. La bărbaţi, riscul de a deceda după pierderea soţiei este de 21%, in vreme ce la femei este de 17%.

SERVICII MEDICALE. Potrivit statisticilor oficiale, mai mult de 40 de milioane de americani nu-şi pot permite să plătească serviciile medicale, medicamentele, ochelarii sau intervenţiile stomatologice. Ultimele statistici arată că, in anul 2005, 15 milioane de adulţi americani nu şi-au putut achiziţiona ochelari de vedere, 19 milioane nu şi-au luat medicamentele, 25 de milioane nu şi-au putut permite plata intervenţiilor stomatologice. De asemenea, o treime dintre copiii din familiile sărace nu au mers niciodată la dentist.

COPIL-GIGANT. Un băieţel din oraşul Nilin (nord-estul Chinei) este hrănit de 20 de ori pe zi. Băieţelul are 8 luni şi căntăreşte 18 kilograme. Potrivit Daily Mail, la naştere, copilul căntărea 3,3 kg, insă după ce a implinit o lună a inceput să se dezvolte intr-un ritm foarte rapid. Chiar dacă părinţii il hrănesc de 20 de ori pe zi, micuţul plănge mai tot timpul de foame. Din cauza greutăţii excesive, băieţelul se mişcă foarte puţin, comparativ cu alţi copii de aceeaşi vărstă.

RUJURI. Ftalatul de butil-benzil (BBP), o substanţă care se găseşte in majoritatea rujurilor şi lacurilor pentru unghii, creşte riscul de cancer de săn, avertizează o echipă de cercetători americani de la Centrul Oncologic Fox Chase (Philadelphia). Testele efectuate de aceştia pe şoareci de laborator au arătat că BBP modifică celulele glandelor mamare, favorizănd apariţia cancerului de săn. "Acelaşi efect il are şi asupra oamenilor care inghit sau inhalează această substanţă", avertizează dr Jose Russo, coordonatorul studiului.

Site-uri

www.srp.ro - Societatea Romănă de Pneumologie

www.legmed.ro - Reţeaua Naţională de Medicină Legală

www.salvaticopiii.ro - Fundaţia "Salvaţi Copiii!", Romănia

www.icfundeni.ro - Institutul Clinic Fundeni

www.bmj.ro - British Medical Journal - ediţia in limba romănă

www.suntgravida.ro - informaţii utile pentru femeile care aşteaptă un copil

www.hivability.ro - cursuri HIV-ability, programe de educaţie medicală continuă la distanţă oferite de Fundaţia Romanian Angel Appeal

Dicţionar

Micotoxicoză - Totalitate a tulburărilor provocate omului şi animalelor de prezenţa ciupercilor microscopice in alimente.

Prostată - Glandă sexuală masculină care inconjoară primii centimetri ai uretrei (uretra prostatică), situată sub colul vezical, chiar in faţa rectului. Prostata are forma unei castane şi căntăreşte 15-20 g.

Supradoză - Doză excesivă dintr-un stupefiant sau dintr-un medicament psihotrop, susceptibilă să provoace moartea.

Sursa: Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info