x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri, site-uri, dictionar si apariţie editorială

Ştiri, site-uri, dictionar si apariţie editorială

01 Sep 2008   •   00:00

APARIŢIE EDITORIALĂ

La Editura Polirom a apărut volumul “Universul de mişcare al copilului mic (0-3 ani)”, de Constantin Albu, Adriana Albu şi Alis Vişan. Bazată pe numeroase cercetări în domeniu şi o bibliografie consistentă, lucrarea se adresează deopotrivă părinţilor şi specialiştilor în kinetoterapia aplicată la copii.

APARIŢIE EDITORIALĂ

La Editura Polirom a apărut volumul “Universul de mişcare al copilului mic (0-3 ani)”, de Constantin Albu, Adriana Albu şi Alis Vişan. Bazată pe numeroase cercetări în domeniu şi o bibliografie consistentă, lucrarea se adresează deopotrivă părinţilor şi specialiştilor în kinetoterapia aplicată la copii. Aceştia pot afla din volumul de faţă particularităţile creşterii şi dezvoltării copilului mic, reperele motricităţii acestuia, precum şi metodologia educării neuromotorii a copilului născut prematur. Sînt prezentate de asemenea aspecte legate de kinetoterapia postnatală şi de cea folosită în afecţiunile neuromotorii ale copilului de la 0 la 3 ani. Pe lîngă explicaţii şi îndrumări, în carte există ilustraţii şi desene care vă ajută în executarea exerciţiilor specifice. Volumul “Universul de mişcare al copilului mic” abordează şi relaţia părinte-copil. Evoluţia copilului după naştere este influenţată de modul în care relaţionează cu părinţii prin acceptare, prin dragoste, înţelegere, atenţie şi căldură sau, dimpotrivă, prin respingere. Pe măsură ce copilul creşte, relaţia părinte-copil devine tot mai complexă, în acest sens fiecare etapă a evoluţiei prezentînd particularităţi de care trebuie să se ţină seama în cadrul familiei. (Steluţa Indrei)

ŞTIRI

MELANOM. Cu ocazia Zilei europene pentru depistarea melanomului au fost descoperite 77 de cazuri de melanom. La evenimentul organizat de Societatea Română de Dermatologie au participat 140 de dermatologi, care au acordat 2.092 de consultaţii de specialitate. Pe lîngă cele 77 de cazuri de melanom, au fost identificate 97 de cazuri de carcinom bazocelular şi 14 cazuri de carcinom spinocelular. 58,5% dintre pacienţi şi-au depistat singuri leziunile suspecte şi au solicitat consult dermatologic.

AVERTISMENT. În ţara noastră, numărul persoanelor care au probleme cu greutatea este în creştere, peste 50% dintre români fiind supraponderali, iar 25% – obezi, a declarat profesorul doctor Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Declaraţia a fost făcută în cadrul dezbaterii “Un nu hotărît obezităţii”, cu prilejul căreia s-a relansat programul naţional de educare şi informare asupra obezităţii Reductostart. În acest program sînt implicaţi 120 de medici specialişti din toată ţara, care acordă consultaţii şi oferă informaţii despre tratamentul obezităţii. Din 2006, de cînd a început programul, 12.000 de persoane supraponderale şi obeze au beneficiat de evaluare medicală şi monitorizare periodică.

HIPERTENSIUNE.
“La nivel internaţional, numărul persoanelor care îşi respectă medicaţia antihipertensivă este redus, în ciuda eficienţei şi accesibilităţii la tratament”, arată un material publicat în ultimul număr al revistei britanice The Lancet. Din cauza lipsei de informaţie, pacienţii cred că hipertensiunea este o boală care se vindecă şi se renunţă la medicamente în momentul în care valorile tensiunii au revenit la normal. Potrivit statisticilor, în anul 2000, erau 972 de milioane de hipertensivi la nivel mondial. Se estimează că, în anul 2025, numărul hipertensivilor va ajunge la 1,56 miliarde.

FRUMUSEŢE. În medie, o femeie pierde trei ani din viaţă aranjîndu-se în faţa oglinzii înainte să iasă din casă. Aceasta este concluzia unui sondaj efectuat de compania americană Nephria Cosmetics. Sondajul a mai arătat că un cuplu din zece se desparte pentru că soţul se enervează deoarece partenera sa petrece prea mult timp în faţa oglinzii sau la cumpărături.

ALZHEIMER. Primul centru de cercetare şi tratament pentru Alzheimer din România va fi deschis în judeţul Arad, la începutul anului viitor. Proiectul aparţine Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad. Investiţia totală în viitorul centru a fost estimată la 5 milioane de euro. Centrul va cuprinde baze de tratamente şi agrement, va fi dotat cu două ambulanţe, iar personalul de cercetare va fi pregătit în străinătate, la fel ca şi personalul de îngrijire.


SITE-URI


www.snn.ro – Societatea Naţională de Neuroştiinţe

www.salvaticopiii.ro – Fundaţia “Salvaţi Copiii” România

www.sangepentruviata.ro – Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sînge

www.arsd.ro – Asociaţia Română pentru Studiul Durerii

www.sfatulmedicului.ro – Ştiri medicale, articole de specialitate, informaţii despre diverse boli

www.srmfr.ro – Societatea Română de Medicină Fizică şi Recuperare

www.ispb.ro – Institutul de Sănătate Publică Bucureşti


DICŢIONAR

Eclampsie – Afecţiune gravă care survine, în general, la sfîrşitul sarcinii, caracterizată prin convulsii asociate unei hipertensiuni arteriale.

Glucagon – Hormon secretat de pancreas şi care creşte concentraţia sangvină a glucozei (glicemie). Glucagonul este indicat pacienţilor diabetici în caz de hipoglicemie (scăderea nivelului glucozei sangvine).

Purpura – Afecţiune caracterizată prin apariţia pe piele a unor pete roşii provocate de trecerea globulelor roşii în derm.

Sursa: Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info