x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Varicela si zona zoster

Varicela si zona zoster

09 Mai 2006   •   00:00

Varicela, denumita popular si varsat de vant, este o febra eruptiva a copilariei care apare mai ales in sezonul de primavara-vara. Virusul care provoaca aceasta boala contagioasa este cel varicelo-zosterian, un agent infectios care determina varicela la copii si zona zoster la varstnici si persoanele cu o imunitate deficitara.

"Un batran care are zona zoster poate transmite virusul unui copil, care va face varicela, pentru ca ambele boli sunt produse de acelasi virus. Atat cazurile de varicela, cat si cele de zona zoster sunt foarte contagioase, boala transmitandu-se cu usurinta pe cale aerogena (tuse, stranut, chiar si prin respiratie)", explica prof. univ. dr. Mircea Angelescu, de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti.

Pericol pentru gravide

Eruptia apare in valuri. Boala debuteaza cu febra, insa bolnavul are o stare generala buna. Copiii duc boala pe picioare, dar dupa 2-3 zile de febra si dureri in gat apar 3-4 valuri eruptive succesive. Varicela poate pune mari probleme gravidelor care, daca fac aceasta boala in timpul sarcinii, risca sa dea nastere unor copii cu malformatii congenitale. Contractata in cel de-al doilea trimestru de sarcina, varicela se transmite fatului, care va face varicela congenitala (innascuta), cauza a diferite anomalii ale ochiului sau a hipoplaziei (nedezvoltare) a membrelor. Atat femeia gravida, cat si fatul prezinta risc crescut de a face boala, in urmatoarele situatii: daca viitoarea mamica nu a avut varsat de vant in copilarie, daca o persoana din familia ei are varsat de vant sau zona zoster, in timp ce ea este insarcinata. De aceea, daca o gravida contracteaza virusul varicelo-zosterian, trebuie sa mearga urgent la medic si sa faca ecografia fetala pentru a se asigura ca bebelusul nu va avea anomalii congenitale. Aceste probleme pot fi descoperite doar cu ajutorul unei aparaturi performante (3D).

Persoane expuse

Gravidele sunt cele mai expuse pericolului contractarii acestei boli contagioase. In aceste conditii, ele risca nasteri premature si pneumonie variceloasa. In categoria celor vulnerabili in fata virusului varicelo-zosterian mai sunt incluse: persoanele de peste 15 ani, in special cele cu boli cronice pulmonare, fumatorii, persoanele cu imunitate scazuta, precum si copiii sau adolescentii care au urmat un tratament indelungat cu aspirina.

Simptome

"La inceput sunt mici pete izolate care capata aspectul unor ridicaturi si in 2-3 zile se transforma in mici basicute presarate pe piele. Sunt mai multe pe cap si pe trunchi si mai rare pe membre. Ceea ce este caracteristic varicelei este faptul ca eruptia se instaleaza in mai multe valuri succesive, iar elementele nu seamana unele cu altele, pentru ca in acelasi timp pe corp exista si pete mici, rosii, cat un bob de piper, cat si mici ridicaturi si vezicule pline cu lichid", spune prof. univ. dr. Mircea Angelescu.

Reactivarea virusului

Zona zoster este o reactivare a virusului varicelo-zosterian la persoanele varstnice. Practic, virusul varicelo-zosterian ramane in ganglionii neurali si se reactiveaza atunci cand imunitatea este scazuta: dupa diferite infectii sau in timpul anumitor boli care afecteaza capacitatea de aparare a organismului. De obicei, boala debuteaza printr-o durere foarte puternica pe traseul unui nerv, cel mai adesea pe nervii intercostali toracali sau lombari. In aceasta faza insa nu se poate vorbi de zona zoster, pentru ca se pot face confuzii cu alte afectiuni, precum o nevralgie intercostala. De aceea, medicul trebuie sa fie cel care pune diagnosticul. Cand se declanseaza eruptia, cu certitudine se poate vorbi despre aceasta boala contagioasa.

Tratament

Atat varicela, cat si zona zoster nu necesita tratament cu antibiotice, ci numai medicamente antitermice si masuri stricte de igiena a pielii. Eruptia este pruriginoasa (insotita de mancarime), iar daca bolnavii se scarpina, veziculele se pot suprainfecta cu bacterii, generand complicatii severe. Mancarimea poate fi prevenita prin aplicarea unor lotiuni slab alcoolizate sau de talc mentolat. Copiilor mici li se bandajeaza mainile pentru a nu-si rupe veziculele.

Sfatul medicului

Boala dureaza aproximativ trei saptamani, de la debut pana la caderea crustelor. Practic, in prima saptamana, apar petele si veziculele, perioada in care bolnavul este contagios si trebuie izolat la domiciliu. In cea de-a doua saptamana, apar crustele, iar in cea de-a treia saptamana aceste elemente incep sa se desprinda. "Bolnavii sunt extrem de contagiosi in primele 7 zile, de aceea, toate persoanele cu care au intrat in contact, facand referire la cei care nu au avut varicela, trebuie supravegheate de medic doua saptamani, mai ales in ziua a douasprezecea, cand eruptia se poate declansa. De regula, copiii pot fi primiti la scoala dupa ce nu mai apar elemente eruptive, pentru ca in acel moment nu mai reprezinta un pericol pentru ceilalti. Acest lucru se intampla dupa prima saptamana. Este exagerat sa stea acasa pana cad crustele, desi, in majoritatea scolilor, elevii nu sunt primiti in colectivitate decat dupa ce nu mai prezinta cruste pe piele", observa prof. univ. dr. Angelescu.

PROFILAXIE. Persoanele care au intrat in contact cu un bolnav de varicela sau zona zoster trebuie tinute sub observatie medicala timp de doua saptamani, perioada de incubatie a virusului. Varicela poate fi insa prevenita prin vaccinare antivaricela-zoster, acest vaccin fiind optional, fiind indicat in special copiilor care sunt supusi unor terapii cu medicamente imunodepresoare, iar imunitatea mai scazuta ii face mai receptivi la infectii.
IMUNIZARE. Acest vaccin a fost produs si a devenit disponibil pentru prima data in SUA, in 1995. Imunizarea previne boala in 70%-90% din cazuri. Cei care fac varsat de vant dupa vaccinare au simptome mult mai usoare si o eruptie cutanata redusa. Vaccinul impotriva varicelei se administreaza injectabil dupa varsta de un an si ajuta corpul sa produca anticorpi (protectie imunologica) impotriva bolii.
×
Subiecte în articol: zonă boala varicela zoster