x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Capricii

de Anca Alexe    |    31 Oct 2005   •   00:00
Capricii
La minut
Desi fast-food-urile sunt recunoscute ca facand parte din sursele de "degradare" a sanatatii, o parte din romani prefera sa se repeada la un hamburger sau la o shaorma...

Dupa o zi de munca, nu iti mai arde sa te pozitionezi strategic in fata cuptorului si sa pregatesti o cina satioasa. Si-asa cartea de bucate e prafuita si sigilata. Apelezi la varianta mai scurta: "Alo… ce faci? Ai chef sa iesi? Hai sa mancam un hamburger sau o shaorma, ca nu mai pot de foame.." Si seara e compromisa. Dar, inainte de a da impuls instinctelor organice, trebuie sa tinem cont de efectele pe care le au astfel de alimente... prajite in ulei partial hidrogenat. Unde mai pui ca este strict interzis consumul unor asemenea produse culinare dupa orele 6:00- 7:00 ale serii.

ROMANII STIU. Fast-food-urile (mancaruri preparate rapid) au inregistrat, la aparitia lor, un real succes pe piata romaneasca. Preturile erau mai scazute comparativ cu un meniu la restaurant, iar efortul era practic nul. Mancarea "stil american" se gaseste acum pe toate drumurile. Volumul mare de munca, pauzele, comoditatea, toate acestea au facut ca ideea de fast-food sa prinda bine in Romania. Pe de alta parte, la sfarsitul lunii septembrie, publicatia New York Times nota: "Industria fast-food-urilor, responsabila pentru criza de obezitate a Americii".

Potrivit sondajului CURS, 71% dintre respondenti au afirmat ca apeleaza la produsele fast-food foarte rar sau niciodata. 19% au declarat ca foarte rar, 7% des si foarte des numai 1%. In acelasi timp, 2% nu au vrut sau nu au stiut sa raspunda.

Dintre romanii care au bifat optiunea foarte rar/niciodata, 70% sunt barbati si 73% femei, cu varste de 56 de ani si peste (92%) si cu un nivel de educatie sub liceu (83%). Mai mult, 77% au venituri sub medie si provin din Crisana si Maramures (80%), Transilvania (78%), Oltenia (74%) si Dobrogea (70%). Din categoria celor care consuma des "junk-food", 8% sunt barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani (25%). 13% au liceul terminat si venituri peste medie (12%). Principalele zone din care provin sunt Bucuresti si Dobrogea (11%).

DE DEPARTE… Una dintre principalele atractii odata aflati pe teritoriul unei alte tari este "degustarea" preparatelor culinare specifice. Ati mancat pana acum mancare traditionala din alte tari decat Romania? Si daca da, din care? 74% dintre intervievati au afirmat ca nu au avut aceasta ocazie, 22% au recunoscut ca da, in timp ce 4% nu au vrut sau nu au stiut sa raspunda.

Click pt a mari imaginea
Dvs. ati mancat pana acum mancare traditionala din alte tari decat Romania?
  • 74% dintre respondentii sondajului realizat de CURS au declarat ca nu au mancat preparate traditionale din alte tari
  • 22% au recunoscut ca au incercat mancarea traditionala a altor state
  • 19% au savurat mancarea italienilor, 15% pe cea a ungurilor, 11% mancarea nemteasca
  • TOPUL FAVORITELOR

    Respondentii care au afirmat ca nu au mancat pana acum decat produse din Romania sunt in proportie de 74% barbati si 75% femei, cu varste de 56 de ani si peste (80%) si cu un nivel de educatie sub liceu (83%). 85% dintre ei sunt dobrogeni, 83% olteni, 76% munteni si 69% din Crisana si Maramures.
    Numai 22% dintre romani au recunoscut ca au mancat preparate traditionale din alte tari. Italia se afla pe primul loc in top. 19% dintre conationalii nostri au consumat produsele traditionale ale italienilor.
    Alti 15% dintre respondenti au savurat mancarurile traditionale din Ungaria, 11% din Germania, 10% din China, 7% din Franta, 6% din Turcia, 4% din Spania, 3% din Mexic si Bulgaria, 2% din SUA, Rusia si Grecia si 1% din Moldova si Austria. De asemenea, 14% nu au vrut sa specifice tara. Cu toate acestea, majoritatea romanilor aflati peste granitele tarii prefera sa gateasca tot produse romanesti.
    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie