CELEBRITATE
Tuturor ni s-a intamplat sa intoarcem capul dupa cineva si sa-l privim curiosi doar pentru ca⦠l-am vazut la televizor.
Traim acum intr-o lume ce colcaie de vedete, staruri si starlete, care de care mai dispuse la afirmare. Punctul comun al tuturor vedetelor de ieri si de azi este⦠televiziunea.
"Se cautA vedete!" TVR si-a indeplinit rolul de "lansatoare" de "tinere talente". Conditia succesului unei vedete era debutul ei pe platourile de filmare ale televiziunii. De pilda, toata "floarea" muzicii usoare romanesti isi datoreaza inceputul de cariera invitatiei lui Titus Munteanu de a aparea la televizor. Ca tanar absolvent de Conservator si proaspat angajat al Radioteleviziunii (1966), la redactia "Divertisment", Munteanu a gasit la randu-i "izvorul de inspiratie": Scoala populara de arta din Bucuresti. Participa la repetitiile elevilor acompaniati la pian de Marius Teicu. Pe care-l placea il si "lua la televiziune". Mirabela Dauer, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Dida Dragan, Adrian Romcescu, Angela Similea sunt doar cativa dintre cei "bagati in direct".
"STEAUA FARA NUME". Au inceput si demersurile de realizare a unor emisiuni in care sa se lanseze tinerii. Una dintre ele - "Steaua fara nume" - a "botezat" debutanti precum Corina Chiriac, Janina Matei, Angela Ciochina, Mihaela Oancea, Mihaela Runceanu, Doina Spataru. Odata lansate, "stelutele" capatau mai multa stralucire prin participarea la concursuri nationale si internationale. De-a lungul timpului si-au creat si pastrat stilul primilor pasi in muzica, stil ce i-a mentinut ani la rand pe scena muzicala.
DIN CULISE. Inainte de 1989, daca o vedeta dorea sa-si pastreze statutul trebuia sa respecte regulile cenzurii. Realizatorii emisiunilor de divertisment isi amintesc de momentele neplacute in care "tovarasii de la viza" mutilau dintr-o semnatura munca de o saptamana a unei echipe. Motivele erau diverse. Bijuteriile "prea strident afisate" de Angela Similea si perciunii lui Aurelian Andreescu au fost cu asemenea prilejuri "corectate", pentru a face pe plac sefilor ierarhici. Nu de putine ori s-au refilmat momente artistice pentru "a scoate" decolteurile sau genunchii "la vedere".
VEDETELE-COPII. Inainte de deceniul opt al secolului trecut, cand copiii nu erau doar soimi ai patriei sau pionieri, s-au facut multe emisiuni si filme pentru ei. Cine nu zambeste la amintirea unor celebritati ca "Veronica", "Mihaela", "Daniela si Aschiuta", "Pistruiatul"? Producatorul Liana Sandulescu povesteste cu drag de copiii cu care a lucrat si se bucura ca unii dintre ei isi continua cariera in televiziune. Cel mai recent proiect de succes al TVR a fost Festivalul Eurovision Junior (2 decembrie 2006), care promoveaza si sustine "micile talente".
Citește pe Antena3.ro
"Scoala Vedetelor" a dat lumii muzicale si de televiziune "invatacei" premianti. Lansata de TVR, trupa lui Titus Munteanu a fost la un pas de a traversa Oceanul, in SUA
| |
Valeriu Lazarov implineste, ca si televiziunea in care a debutat, 50 de ani de divertisment
|
Tudor Vornicu, mentorul si dascalul recunoscut si regretat de numerosi TVR-isti
|
| ||||
|