x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cum se naste o vedeta?

Cum se naste o vedeta?

de Paula Mihailov Chiciuc    |    11 Dec 2006   •   00:00
Cum se naste  o vedeta?
CELEBRITATE
Tuturor ni s-a intamplat sa intoarcem capul dupa cineva si sa-l privim curiosi doar pentru ca… l-am vazut la televizor.

Traim acum intr-o lume ce colcaie de vedete, staruri si starlete, care de care mai dispuse la afirmare. Punctul comun al tuturor vedetelor de ieri si de azi este… televiziunea.

"Se cautA vedete!" TVR si-a indeplinit rolul de "lansatoare" de "tinere talente". Conditia succesului unei vedete era debutul ei pe platourile de filmare ale televiziunii. De pilda, toata "floarea" muzicii usoare romanesti isi datoreaza inceputul de cariera invitatiei lui Titus Munteanu de a aparea la televizor. Ca tanar absolvent de Conservator si proaspat angajat al Radioteleviziunii (1966), la redactia "Divertisment", Munteanu a gasit la randu-i "izvorul de inspiratie": Scoala populara de arta din Bucuresti. Participa la repetitiile elevilor acompaniati la pian de Marius Teicu. Pe care-l placea il si "lua la televiziune". Mirabela Dauer, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Dida Dragan, Adrian Romcescu, Angela Similea sunt doar cativa dintre cei "bagati in direct".

"STEAUA FARA NUME". Au inceput si demersurile de realizare a unor emisiuni in care sa se lanseze tinerii. Una dintre ele - "Steaua fara nume" - a "botezat" debutanti precum Corina Chiriac, Janina Matei, Angela Ciochina, Mihaela Oancea, Mihaela Runceanu, Doina Spataru. Odata lansate, "stelutele" capatau mai multa stralucire prin participarea la concursuri nationale si internationale. De-a lungul timpului si-au creat si pastrat stilul primilor pasi in muzica, stil ce i-a mentinut ani la rand pe scena muzicala.

DIN CULISE. Inainte de 1989, daca o vedeta dorea sa-si pastreze statutul trebuia sa respecte regulile cenzurii. Realizatorii emisiunilor de divertisment isi amintesc de momentele neplacute in care "tovarasii de la viza" mutilau dintr-o semnatura munca de o saptamana a unei echipe. Motivele erau diverse. Bijuteriile "prea strident afisate" de Angela Similea si perciunii lui Aurelian Andreescu au fost cu asemenea prilejuri "corectate", pentru a face pe plac sefilor ierarhici. Nu de putine ori s-au refilmat momente artistice pentru "a scoate" decolteurile sau genunchii "la vedere".

VEDETELE-COPII. Inainte de deceniul opt al secolului trecut, cand copiii nu erau doar soimi ai patriei sau pionieri, s-au facut multe emisiuni si filme pentru ei. Cine nu zambeste la amintirea unor celebritati ca "Veronica", "Mihaela", "Daniela si Aschiuta", "Pistruiatul"? Producatorul Liana Sandulescu povesteste cu drag de copiii cu care a lucrat si se bucura ca unii dintre ei isi continua cariera in televiziune. Cel mai recent proiect de succes al TVR a fost Festivalul Eurovision Junior (2 decembrie 2006), care promoveaza si sustine "micile talente".

NOUL VAL. Dupa opinia celor din TVR, desi considerata neloiala, concurenta dintre televiziunea publica si cele particulare se oglindeste si in calitatea si cantitatea vedetelor promovate. Succesul multora, zic ei, se masoara si in adancimea decolteului, coafura sau stridenta machiajului. Pentru a fi competitiva, vedeta de azi a televiziunii romane se specializeaza in mai multe domenii. Poate prezenta si stirile principale ale zilei, dar poate fi si gazda unei emisiuni de varietati. Daca publicul "o cere", devine omniprezenta in presa romaneasca. Lansata de si pe micul ecran, ea "improasca" revistele si ziarele cu "noutatile" ei, incercand sa ramana cat mai mult timp in atentia publicului.

"Scoala Vedetelor" a dat lumii muzicale si de televiziune "invatacei" premianti. Lansata de TVR, trupa lui Titus Munteanu a fost la un pas de a traversa Oceanul, in SUA
Valeriu Lazarov implineste, ca si televiziunea in care a debutat, 50 de ani de divertisment
Tudor Vornicu, mentorul si dascalul recunoscut si regretat de numerosi TVR-isti

PREMIANTII "SCOLII VEDETELOR"

Regizata sub bagheta lui Titus Munteanu, emisiunea "Scoala Vedetelor" a adus televiziunii romane cel mai mare premiu din istoria sa: "Trofeul Trandafirul de argint". Tinerii de atunci au participat in 1996 la cel mai mare festival de televiziune desfasurat la Montreaux. Juriul prestigiosului festival a apreciat tineretea "elevilor", originalitatea muzicii compuse chiar de ei, aerul lor proaspat. Dupa "absolvirea scolii", toti s-au remarcat. Unii ca si cantareti, altii ca realizatori de emisiuni. Nu neaparat la TVR.

ROCK LA FEMININ, FORMATIA "VENUS"

Ca redactor si producator, Mariana Soitu a lansat mai multe formatii romanesti de muzica. Prima inregistrare a trupei Holograf poarta semnatura ei. Insa inainte de a promova talentele, realizatoarea cunoscuse notorietatea cantand intr-o trupa feminina de rock - "Venus" - , se pare printre primele din lume in categoria ei. "Am intrat in formatie in 1968, isi aminteste fosta rockerita, dar ea exista de cativa ani. A fost binevenita. Pe piata romaneasca erau atunci multe trupe bune de rock - Phoenix, Sideral, Olimpic ’64, Sincron." Toate trupele erau grupate in jurul Casei Studentilor, unde se desfasurau si repetitiile.

DIN ISTORIA FESTIVALULUI "CERBUL DE AUR"

Una dintre cele mai renumite scene pe care au pasit vedete din toate colturile lumii este cea a festivalului-concurs "Cerbul de aur". Inceput cu succes in 1968, traseul "Cerbului" a fost intrerupt in 1971 din cauza costurilor prea mari de realizare. Despre proiectul initial si reluarea lui in 1993 ne-a vorbit redactorul muzical Mariana Soitu: "Proiectul a pornit la initiativa echipei lui Tudor Vornicu. S-a ales ca loc de desfasurare Brasovul, pentru ca festivalul fusese programat pentru luna martie si s-a considerat ca este o buna ocazie de promovare a zonei turistice. Totodata, s-a incercat si reusit promovarea muzicii romanesti, pentru ca prima formula de concurs cerea artistilor straini sa prezinte propria lor varianta de interpretare si orchestratie a unor melodii romanesti. Foarte multi dintre concurenti au pastrat piesele in repertoriul lor. In 1992, TVR a decis sa reia festivalul".

×
Subiecte în articol: editie de colectie