ROMANESTE
60% dintre moldoveni spun ca mancarea noastra e mai buna ca oricare alta, la fel si 67% dintre munteni, 70% dintre dobrogeni, 67% dintre banateni, 54% dintre transilvaneni si 81% dintre bucuresteni. Intervievatii acestui sondaj CURS disting doar gustul sarmalutelor cu mamaliguta si al ciorbitelor drese cu smantana.
Am fost crescuta modest, in spiritul traditiei, traind din salariul tatei si din simtul practic al mamei. Ea obisnuia sa ma ia la cumparaturi, care durau uneori ore in sir - sa nu uitam ca era pe vremea raposatului si cozile la Alimentara erau infernale, dar si utile, caci acolo aflai mereu lucruri noi, poate si o reteta-doua - , timp in care ea inspecta si alegea legumele, fructele, branzeturile, verdeturile, condimentele, pasarile si pestele. Acasa, mama petrecea ore in sir in bucatarie, preparand bucate gustoase - legume umplute, diferite placinte, soteuri de legume, de carne, supe, pilafuri si budinci. Mi-e dor de un orez cu lapte cu scortisoara presarata deasupra... Uneori, eram trimisa singura la cumparaturi - flatata ca mama avea incredere in gusturile si in puterea mea de apreciere.
PLACERE. Sa experimentezi unice si delicioase mancaruri. Ce placere! Si sper ca veti fi de acord cu mine cand spun ca mancatul este, in definitiv, una dintre marile placeri ale vietii. Care este primul cuvant care va vine in minte atunci cand va ganditi la mancarea romaneasca? 17% dintre romani spun ca se gandesc la sarmale atunci cand spun mancare romaneasca. 16% dintre ei afirma ca gustoasa este cuvantul potrivit pentru mancarea noastra. 16% cred ca mancarea romaneasca este buna, foarte buna, 5% dintre intervievati se gandesc la ciorba, 2% la friptura, 2% spun delicioasa, iar 21% se gandesc la alt cuvant.
65% dintre respondenti afirma ca mancarea romaneasca este mai buna decat cea chinezeasca, 33% nu au dat nici un raspuns, iar 2% din intervievati cred ca este mai proasta. 51% dintre romani cred ca bucatele romanesti sunt mai bune decat cele unguresti, 42% nu au raspuns, iar 7% afirma ca mancarea este mai proasta decat cea ungureasca. 49% nu au oferit nici un raspuns la intrebarea "Credeti ca mancarea romaneasca este mai buna sau mai proasta decat mancarea arabeasca?", 49% au spus ca este mai buna mancarea romaneasca, iar 2% cred ca este mai proasta decat cea arabeasca.
BUCATE ALESE. Bucataria romaneasca se identifica insa cu notiunea de bucate alese. Arome imbietoare care se ridica atatator din oale mari, in care fierb la foc molcom sarmalute, cuptorul din care iese aburul painii in test. Pe langa ele, iz de alivenci si placinte poale-n brau. 16% dintre barbati si 19% dintre femei afirma ca primul cuvant care le vine in minte cand se gandesc la mancarea romaneasca este sarmaluta. 16% dintre barbati si tot 16% dintre femei spun ca gustoasa este cuvantul care le vine in minte cand se gandesc la bucatele autohtone.
Doar 6% dintre barbati si 4% dintre femei se gandesc la ciorba. Am auzit de nenumarate ori sintagma "Nu avem bucatarie romaneasca", dar avem aperitive, sarmalute (as putea sa scriu o carte despre facutul sarmalelor. Fiecare casa are obiceiurile ei. In Ardeal se fac sarmale cat casa, in Oltenia primeaza cele cu "pestisori", iar in Moldova cele cat jumaâ de deget. Eu le prefer pe acestea din urma), nelipsita friptura cu mamaliguta, prajituri, sucuri si cate si mai cate bunatati.
Citește pe Antena3.ro
Pastorel Teodoreanu |
Radu Anton Roman |
|
MAI BUNA CA A ALTORA65% dintre barbati si acelasi procent din femei cred ca mancarea romaneasca este mai buna decat cea chinezeasca. 33% dintre barbati si 33% dintre femei nu au raspuns. 53% dintre barbati si 50% dintre femei spun ca mancarea ungureasca este mai proasta decat cea romaneasca. Ce e drept, 47% dintre barbati si 51% dintre femei nu au raspuns. 51% dintre barbati si 47% dintre femei au o parere buna despre mancarea noastra, preferand-o celei arabesti. 73% dintre cei intre 18 si 30 de ani spun ca mancarea romaneasca este mai buna decat cea chinezeasca, la fel si cei intre 31 si 55 de ani si cei peste 56 de ani. MANCARURI SATIOASE CU UN GUST PLACUT, ARMONIOSMancarurile caracteristice bucatariei unguresti sunt cele gatite cu boia de ardei dulce, ceapa, rosii si ardei. Acestea sunt mancaruri satioase cu un gust placut, armonios: renumitul gulas, tocanita de pui cu galuste, sarmalele. Meniul de regula este compus din supa, mancare principala si desert. Cele mai cunoscute bauturi tipic unguresti sunt: diferitele sortimente de palinca (caise, prune, pere si cirese). Bucataria chinezeasca este cunoscuta in intreaga lume nu doar prin prezenta restaurantelor chinezesti in aproape toate tarile, ci, mai ales, prin gustul minunat, diversitatea sortimentala si prin prepararea inedita a mancarurilor. Pe de alta parte, secretele bucatariei chinezesti erau pastrate cu grija, iar traditia, transmisa si dezvoltata de la o dinastie la alta, din generatie in generatie. Bucataria chinezeasca si cea orientala, in general, sunt complet diferite de cea europeana, inclusiv de cea romaneasca. Retetele arabesti sunt dificile in general. Totusi, unii romani nu se dau in laturi cand vine vorba sa incerce o supa de linte, shaorma, delicioasa salata de rosii cu grau zdrobit si patrunjel, cus-cus. |