x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Deliciile noastre

Deliciile noastre

de Loreta Popa    |    31 Oct 2005   •   00:00
Deliciile noastre
ROMANESTE
60% dintre moldoveni spun ca mancarea noastra e mai buna ca oricare alta, la fel si 67% dintre munteni, 70% dintre dobrogeni, 67% dintre banateni, 54% dintre transilvaneni si 81% dintre bucuresteni. Intervievatii acestui sondaj CURS disting doar gustul sarmalutelor cu mamaliguta si al ciorbitelor drese cu smantana.

Am fost crescuta modest, in spiritul traditiei, traind din salariul tatei si din simtul practic al mamei. Ea obisnuia sa ma ia la cumparaturi, care durau uneori ore in sir - sa nu uitam ca era pe vremea raposatului si cozile la Alimentara erau infernale, dar si utile, caci acolo aflai mereu lucruri noi, poate si o reteta-doua - , timp in care ea inspecta si alegea legumele, fructele, branzeturile, verdeturile, condimentele, pasarile si pestele. Acasa, mama petrecea ore in sir in bucatarie, preparand bucate gustoase - legume umplute, diferite placinte, soteuri de legume, de carne, supe, pilafuri si budinci. Mi-e dor de un orez cu lapte cu scortisoara presarata deasupra... Uneori, eram trimisa singura la cumparaturi - flatata ca mama avea incredere in gusturile si in puterea mea de apreciere.

PLACERE. Sa experimentezi unice si delicioase mancaruri. Ce placere! Si sper ca veti fi de acord cu mine cand spun ca mancatul este, in definitiv, una dintre marile placeri ale vietii. Care este primul cuvant care va vine in minte atunci cand va ganditi la mancarea romaneasca? 17% dintre romani spun ca se gandesc la sarmale atunci cand spun mancare romaneasca. 16% dintre ei afirma ca gustoasa este cuvantul potrivit pentru mancarea noastra. 16% cred ca mancarea romaneasca este buna, foarte buna, 5% dintre intervievati se gandesc la ciorba, 2% la friptura, 2% spun delicioasa, iar 21% se gandesc la alt cuvant.

65% dintre respondenti afirma ca mancarea romaneasca este mai buna decat cea chinezeasca, 33% nu au dat nici un raspuns, iar 2% din intervievati cred ca este mai proasta. 51% dintre romani cred ca bucatele romanesti sunt mai bune decat cele unguresti, 42% nu au raspuns, iar 7% afirma ca mancarea este mai proasta decat cea ungureasca. 49% nu au oferit nici un raspuns la intrebarea "Credeti ca mancarea romaneasca este mai buna sau mai proasta decat mancarea arabeasca?", 49% au spus ca este mai buna mancarea romaneasca, iar 2% cred ca este mai proasta decat cea arabeasca.

BUCATE ALESE. Bucataria romaneasca se identifica insa cu notiunea de bucate alese. Arome imbietoare care se ridica atatator din oale mari, in care fierb la foc molcom sarmalute, cuptorul din care iese aburul painii in test. Pe langa ele, iz de alivenci si placinte poale-n brau. 16% dintre barbati si 19% dintre femei afirma ca primul cuvant care le vine in minte cand se gandesc la mancarea romaneasca este sarmaluta. 16% dintre barbati si tot 16% dintre femei spun ca gustoasa este cuvantul care le vine in minte cand se gandesc la bucatele autohtone.

Doar 6% dintre barbati si 4% dintre femei se gandesc la ciorba. Am auzit de nenumarate ori sintagma "Nu avem bucatarie romaneasca", dar avem aperitive, sarmalute (as putea sa scriu o carte despre facutul sarmalelor. Fiecare casa are obiceiurile ei. In Ardeal se fac sarmale cat casa, in Oltenia primeaza cele cu "pestisori", iar in Moldova cele cat juma’ de deget. Eu le prefer pe acestea din urma), nelipsita friptura cu mamaliguta, prajituri, sucuri si cate si mai cate bunatati.

ACURATETE. Ne place sa mergem la petreceri, la restaurant, la iarba verde cu familia si prietenii, iar sa inventezi o noua mancare nu mai este de mult ceva complicat. Masurarea exacta a cantitatilor, acuratetea retetei m-au uimit de fiecare data cand mama facea pentru noi, copiii, ceva special. Cate putin din aroma fiecarui ingredient ma facea sa ma simt importanta la fel ca ele. "Omului bun Dumnezeu ii da", spunea mama. Asta se vede in felul in care primeste si azi oaspetii. Cu bucurie si cu "ceva bun si proaspat scos de la cuptor". Nu pot uita dulceata de visine cu care erau primiti mereu musafirii, lingurita perfect lustruita alaturi de farfurioara alba ca fata de masa… O minune delicioasa care te cucerea cu aroma deosebita de visina iubita de soarele verii. Gustul imi trezeste si acum amintiri pe cerul gurii. Gospodina extraordinara mama mea! Sa vedeti ce gust au ciorbele facute de ea! O fiinta deosebita, care a incercat din rasputeri sa ma invete tot ce stia din arta culinara. Nu prea s-a lipit de mine, din pacate! Totul trebuie facut nu in graba, ci in ragaz. Cea mai frumoasa amintire a copilariei mele este cea a fugii din casa cu o felie de paine unsa cu untura sau cu paine udata cu apa si apoi presarata cu zahar. 20% dintre cei din mediul rural si 14% dintre cei din mediul urban se gandesc doar la sarmale cand pronunta Romania, iar 68% dintre cei de la sat si 61% dintre cei de la oras cred ca mancarea chinezeasca este mai proasta decat cea romaneasca. Indiferent de rezultatele acestui sondaj, romanii isi adora bucatele.

"Cantat-am vinul si-l baui pre el, / Si-asa precum din flori slavitul soare, / Cules-am toata roua din pahare, / Voios ca cel din urma menestrel. / Am pastorit in viata vinuri rare / (De-aceea imi / si zice Pastorel) / Le-am pretuit, / pe rand, pe fiecare. / Dar cand va fi sa las aceasta lume, / In care m-am tinut de chef si glume / Si clipa ceea m-o gasi mahmur"
Pastorel Teodoreanu
"Am investigat fiecare tinut, am cercetat fiecare vale, am scotocit fiecare deal, descoperind noi, dar atat de vechi bucatele (spectaculoase si gustoase!) de cultura si traditie romaneasca, in acelasi timp, am comentat, cat am putut eu de documentat, de suculent si de picant, fiecare farama de friptura, fiecare strop de ciorba"
Radu Anton Roman

Click pt a mari imaginea
Care este primul cuvant care va vine in minte atunci cand va ganditi la mancarea romaneasca?
  • 17% dintre romani spun ca sarmalele reprezinta primul cuvant care le vine in minte cand spun mancare romaneasca.
  • 16% dintre ei afirma ca gustoasa este cuvantul potrivit.
  • 16% cred ca mancarea romaneasca este buna, foarte buna.
  • MAI BUNA CA A ALTORA


    65% dintre barbati si acelasi procent din femei cred ca mancarea romaneasca este mai buna decat cea chinezeasca. 33% dintre barbati si 33% dintre femei nu au raspuns. 53% dintre barbati si 50% dintre femei spun ca mancarea ungureasca este mai proasta decat cea romaneasca. Ce e drept, 47% dintre barbati si 51% dintre femei nu au raspuns. 51% dintre barbati si 47% dintre femei au o parere buna despre mancarea noastra, preferand-o celei arabesti. 73% dintre cei intre 18 si 30 de ani spun ca mancarea romaneasca este mai buna decat cea chinezeasca, la fel si cei intre 31 si 55 de ani si cei peste 56 de ani.

    MANCARURI SATIOASE CU UN GUST PLACUT, ARMONIOS


    Mancarurile caracteristice bucatariei unguresti sunt cele gatite cu boia de ardei dulce, ceapa, rosii si ardei. Acestea sunt mancaruri satioase cu un gust placut, armonios: renumitul gulas, tocanita de pui cu galuste, sarmalele. Meniul de regula este compus din supa, mancare principala si desert. Cele mai cunoscute bauturi tipic unguresti sunt: diferitele sortimente de palinca (caise, prune, pere si cirese). Bucataria chinezeasca este cunoscuta in intreaga lume nu doar prin prezenta restaurantelor chinezesti in aproape toate tarile, ci, mai ales, prin gustul minunat, diversitatea sortimentala si prin prepararea inedita a mancarurilor. Pe de alta parte, secretele bucatariei chinezesti erau pastrate cu grija, iar traditia, transmisa si dezvoltata de la o dinastie la alta, din generatie in generatie. Bucataria chinezeasca si cea orientala, in general, sunt complet diferite de cea europeana, inclusiv de cea romaneasca. Retetele arabesti sunt dificile in general. Totusi, unii romani nu se dau in laturi cand vine vorba sa incerce o supa de linte, shaorma, delicioasa salata de rosii cu grau zdrobit si patrunjel, cus-cus.
    ×