x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Dulcea roza bulgareasca

Dulcea roza bulgareasca

06 Mar 2005   •   00:00

VALEA TRANDAFIRULUI
Mult timp, Bulgaria a avut putini rivali in ceea ce priveste uleiul de trandafiri. Esenta este una dintre cele mai bune, pentru ca leaga miresmele cele mai diferite in acelasi parfum.
ANA-MARIA LUCA

"Totul trebuie facut la timp. Daca reusesti sa intelegi nevoile florii, recompensele sunt mari. Un kilogram de ulei de trandafir costa intre 3.500 si 6.000 de dolari in Statele Unite si in Franta. Aproape 70% din productie este exportata pentru Christian Dior sau Chanel "

Turistii care viziteaza campurile de trandafiri se pot alege cu cativa mililitri de esenta, suvenir
E aproape vara in Bulgaria. Un mai insorit pe campurile de flori. In Valea Trandafirilor, femeile se trezesc devreme, inainte de ivirea zorilor. Soarele trebuie sa le prinda pe camp la cules de flori mici, roz, de Rosa damascena. Din miile de petale delicate se va intruchipa mai tarziu un nou avatar al frumusetii, uleiul de trandafiri, unul dintre ingredientele esentiale de pe masa oricarui imbinator de miresme. Iar bulgarii fac cel mai bun ulei de roza, o esenta care leaga intre ele cele mai neobisnuite miresme.

RECOLTA. Metodele de cules s-au schimbat foarte putin. Inca din secolul al XVII-lea, cand otomanii au descoperit solul nisipos al vaii, vremea moale din februarie si izvoarele, toate ideale pentru cultivarea trandafirilor, bulgaroaicele rosii in obraji culeg cu mana florile si le cara in cosuri. Cele mai bune culegatoare strang aproape 30 de kilograme intr-o zi. Dar castiga aproape 4 dolari (120.000 de lei) pentru efortul unei zile. Ca sa-si retina prospetimea, florile sunt distilate in aceeasi zi intr-una din cele 9 distilerii din Valea Trandafirilor. Petalele delicate sunt fierte si uleiul rezulta din condensare. Uleiul este redistilat, ca sa fie cu adevarat pur.

VALOARE. In conditii ideale, doua milioane de flori produc un kilogram de esenta. Dar seceta in timpul recoltei reduce mult calitatea uleiului. Si Rosa damascena e o floare sensibila.

Totul trebuie facut la timp. Daca reusesti sa intelegi nevoile florii, recompensele sunt mari. Un kilogram de ulei bulgaresc de trandafir costa intre 3.500 si 6.000 de dolari in Statele Unite si in Franta. Aproape 70% din productie este exportata catre case precum Christian Dior sau Chanel.

INDUSTRIA. De decenii, Bulgaria a avut putini rivali in ceea ce priveste calitatea si cantitatea uleiului de trandafiri pe care il produce. Pe la 1900, Bulgaria producea anual intre 3.000 si 6.000 de kilograme de esenta. Pe la 1917, Bulgaria avea 8.000 de hectare de trandafiri, iar industria care producea uleiul dorit de marii artizani de parfumuri insemna 200.000 de angajati. Atunci, Bulgaria aproviziona jumatate de lume. Dupa recesiune si doua razboaie mondiale a venit colectivizarea. Doar pe 1.500 de hectare trandafirii mai infloreau ca altadata si mai dadeau lumii doar 1.000 de kilograme din esenta pretioasa.

FURNIZORI DE ESENTA
Exista doua mari regiuni ale lumii in care se cultiva trandafiri din care se extrag esente. Prima cuprinde Bulgaria si Turcia, in care se cultiva in principal specii ameliorate de Rosa damascena. A doua regiune cuprinde sudul Frantei si Marocul, care cultiva in principal Rosa centifolia. Trandafirul din Bulgaria are calitati exceptionale: se spune ca terenul si clima din Bulgaria sunt ideale pentru cultivarea trandafirilor. Bulgaria este principalul producator de trandafiri cultivati pentru esentele lor, exportand anual intre 5.900 si 6.350 de litri de uleiuri esentiale. (Marina Constantinoiu)

PICATURA NEPRETUITA
Este nevoie de 1.400 de flori pentru a obtine un gram din pretiosul ulei esential, care reprezinta extractul natural de trandafir, si trei tone de trandafiri pentru a obtine un kilogram de ulei esential. Cand vine sezonul recoltarii florilor, in iunie si iulie, scolile se inchid si familii intregi participa la culegerea pretioaselor flori de pe camp. Culesul incepe dimineata, de la ora 4:00, si se termina la zece noaptea. Un culegator aduna intre 30 si 50 de kilograme de trandafiri in sase ore. Recoltarea incepe la prima ora, dimineata, pentru a evita la maximum disiparea aromelor din cauza razelor solare, care altereaza calitatea trandafirilor. (Marina Constantinoiu)

RENASTEREA ROZELOR
Bulgarii incearca acum sa satisfaca cererea internationala foarte mare. Mai mult de 120 de hectare au fost plantate acum cativa ani si oamenii incep sa investeasca. Inca o data, plantatiile de trandafiri au fost colectivizate, de aceasta data din motive economice, nu din cauza ideologiei comuniste. Si vor ramane lucrurile de cand lumea: femeile care se trezesc inainte de ivirea zorilor sa culeaga cele mai valoroase flori din Bulgaria. (Ana-Maria Luca)
×