LINISTE SUFLETEASCA
Un loc in care nu a cutezat nimeni sa se avante multe milenii. Un loc unde calugarii se simt mai aproape de Dumnezeu. Un loc mai presus de om.
ANA-MARIA LUCA
In centrul Greciei, nord-vestul Tesaliei, acolo unde campia se sfarseste, intre Hasia si Muntii Pindului, stanci gigantice se ridica intr-un spectacol unic in lumea intreaga. Meteora. Nimeni nu le-a pomenit vreodata. Nici in legende, nici in istorie. In cavitatile si fisurile acestor stanci, oamenii locului isi gaseau adapostul din fata cuceritorilor.
Si tot acolo, pe stanci, cativa pustnici curajosi si-au gasit linistea sufleteasca si prin rugaciune cauta si azi perfectiunea crestinismului.
COMUNITATE. Puritate, lipsa bunurilor personale si ascultarea. Sunt cele trei legi dupa care isi duc zilele calugarii de la Meteora, un loc mai aproape de cer, dincolo de intelegerea omeneasca. Tot ce exita in manastire este bun comun. Nimeni n-are bani. Fondurile comune sunt administrate de staret, caruia toti calugarii trebuie sa-i ceara voia si binecuvantarea pentru orice activitate. Lui ii marturisesc toate gandurile si primesc calauzirea spirituala ca sa fie binecuvantati la sfarsitul vietii.
Calugarii se trezesc in fiecare dimineata la 3 si jumatate ca sa se roage, fiecare in chilia lui, pana la 5:00. De la 5:00 incep slujbele, pana la 7 si jumatate. Se roaga si tin post dupa vechea traditie ortodoxa. Spun rugaciuni pentru izbavirea sufletelor lor, dar se roaga si pentru semenii lor si incearca sa-i ajute in suferintele lor.
Citește pe Antena3.ro
PUTINA ISTORIE
|
Conform istoricilor ortodoxiei, primii calugari au ajuns la Meteora pe la sfarsitul primului mileniu. Unii spun ca primul calugar pe inaltimi a fost Barnabas, pe la 950 - 770 D. Hr. El ar fi intemeiat Manastirea Sfantului Duh. Apoi a aparut Manastirea Schimbarii la Fata, intemeiata de Andronikos din Creta. Dupa inca un secol, pe la 1150, au fost construite manastirile Stagi si Doupiani. La inceputul secolului al XII-lea, in zona Meteora era un adevarat stat ascetic. Calugarii isi gasesc odihna tot aici, iar trupurile lor isi au salasul in osuare.
|