x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Masuratori

de Carmen Plesa    |    31 Oct 2005   •   00:00
Masuratori
LA MINUT
Cantaritul si curele de slabire nu sunt deloc pe placul romanilor. Aproape jumatate din cei care au raspuns sondajului CURS au marturisit ca nu se cantaresc niciodata.

Romanii si cantarul nu sunt chiar cei mai buni prieteni. Astfel s-ar explica faptul ca aproape jumatate (45%) din cei care au raspuns la sondajul CURS au marturisit ca nu se cantaresc niciodata. 41% din intervievati au spus ca se cantaresc o data pe luna sau mai rar. 6% din subiecti urmaresc de cateva ori pe luna greutatea pe care le-o arata cantarul, iar 4% - de cateva ori pe saptamana. Doar doua procente dintre subiecti se cantaresc zilnic. Intrebati cum procedeaza atunci cand simt ca au luat in greutate, mai mult de jumatate (52 de procente) din intervievati au spus ca nu stiu/nu raspund. 19% dintre subiecti au marturisit ca atunci cand simt ca s-au ingrasat tin dieta, 16% aleg sa faca sport, iar 13% combina dieta cu miscarea.

NEINTERESATI. Jumatate din barbatii chestionati au declarat ca nu se cantaresc niciodata. Numarul femeilor care nu se cantaresc niciodata este mai mic cu 10 procente decat cel al barbatilor. O data pe luna, sau mai rar, isi verifica greutatea 41% dintre doamne si 40% dintre domni. 8 procente dintre intervievate se cantaresc de cateva ori pe luna. Numarul domnilor care procedeaza la fel scade la 4 procente din intervievati. De cateva ori pe saptamana isi controleaza greutatea 6 procente dintre femei, insa doar 2 procente dintre barbati. Se cantaresc zilnic 3 procente din femeile intervievate si 2 procente dintre barbati.

LA DIETA. Daca observa ca s-au ingrasat, un sfert din femeile chestionate spun ca se apuca de o dieta. La fel procedeaza 13 procente din barbatii intervievati. Se apuca de sport/miscare, pentru a scapa de surplusul de greutate 13 procente dintre femei si 20 de procente dintre barbati. 15 procente din doamnele intervievate aleg, pentru a slabi, sa combine miscarea cu o dieta. La fel procedeaza 10 procente din barbatii intervievati.

Cantaritul are cei mai multi sustinatori printre tineri. Astfel, doar 27 de procente din intervievatii cu varste intre 18 si 30 de ani au spus ca nu se cantaresc niciodata. La cei peste 56 de ani, proportia celor care nu se cantaresc niciodata este de 59%. In momentul in care observa ca s-au ingrasat, recurg la o cura de slabire - 17 procente dintre chestionatii cu varste intre 18 si 30 de ani, 21 procente dintre cei cu varste intre 31 si 55 de ani si 18 procente dintre cei care au 56 de ani sau mai mult.

CINE ALEGE REGIMUL. Doar un procent din persoanele care au studii sub liceu se cantaresc zilnic. La cei cu studii peste liceu proportia celor care isi urmaresc zilnic greutatea se ridica la 4 procente. 57% dintre intervievatii cu studii sub liceu nu se cantaresc niciodata. La cei cu studii superioare, proportia de "necantariti" scade pana la 29%. Un sfert din subiectii cu studii superioare au declarat ca tin dieta in momentul in care observa ca s-au ingrasat. La fel procedeaza 22 de procente din cei cu studii medii si 15 procente din cei cu studii sub liceu. Apeleaza la sport, ca sa slabeasca, 22% din cei cu studii medii, 19 procente din cei cu studii superioare si doar 12 procente din cei cu studii sub liceu.

Click pt a mari imaginea
Dumneavoastra obisnuiti sa va cantariti?
  • 45% dintre romani recunosc ca nu se cantaresc niciodata
  • 41% dintre respondenti se cantaresc o data pe luna sau mai rar
  • Doar 6% dintre romani se cantaresc de mai multe ori pe luna, iar 4% de cateva ori pe saptamana
  • Pentru 2% cantaritul este o obsesie: o fac zilnic
  • VERIFICAREA GREUTATII CORPORALE


    Doar 15 procente din subiectii care locuiesc in mediul rural apeleaza la o cura de slabire, atunci cand observa ca s-au ingrasat.
    In mediul rural, procentul celor care tin o dieta se ridica la 23. Prefera sa faca sport, ca sa slabeasca, 17 procente din subiectii care locuiesc in mediul urban si 16 procente din cei care stau la tara.
    Peste jumatate (55 de procente) din intervievatii din mediul rural nu se cantaresc niciodata. In mediul urban, procentul celor care nu se cantaresc scade la 36.

    DOBROGENII SUNT CEI MAI ATENTI LA KILOGRAMELE IN PLUS


    In Dobrogea sunt cei mai multi fani ai cantaritului zilnic. Proportia intervievatilor din aceasta regiune care isi verifica in fiecare zi greutatea este de 13%. Dobrogenii sunt urmati, in topul celor care se cantaresc zilnic, de cei din Crisana-Maramures (5%) si cei din Banat (4%). In Capitala si in Banat exista cel mai mic numar de intervievati care nu se cantaresc (25%).

    Tin dieta, atunci cand vor sa slabeasca, 28% din dobrogenii intervievati, 27 la suta din banateni si 26% din bucuresteni. Tot in Dobrogea se inregistreaza si cel mai ridicat procent de sustinatori ai sportului, cand acesta se pune in slujba slabitului - 24%.

    Desi se zice despre cantar ca este cel mai bun prieten in curele de slabire, studiile au demonstrat ca a ne cantari in exces nu face decat sa ne demoralizeze si sa ne dea idei gresite despre propria greutate. Poate ca asta au gandit dobrogenii pasionati de sport.

    DIETA - PENTRU STUDII SUPERIOARE


    Mai mult de jumatate (53%) dintre intervievatii cu venituri sub medie nu se cantaresc niciodata, iar 35 la suta - o data pe luna sau mai rar.
    Aproape un sfert (24%) din cei cu venituri peste medie aleg sa tina o dieta atunci cand simt ca s-au ingrasat. Procedeaza in acelasi fel 17 procente din cei cu venituri sub medie.
    23 de procente din cei cu venituri peste medie se apuca sa faca sport, ca sa scape de kilogramele in plus. Doar 13 procente din cei cu venituri sub medie apeleaza la aceasta varianta pentru a slabi.
    ×