x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Miliardarul cu lipici la praz

Miliardarul cu lipici la praz

de Catalina Iancu    |    20 Iun 2005   •   00:00
Miliardarul cu lipici la praz

Comedia "Nea Marin Miliardar" s-a filmat in 32 de zile. Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost adus cu targa la filmari, fiindca avea o criza de sciatica.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost destul de sceptic cand Amza i-a spus ca are un scheci cu un oltean de-al lui: «Ce parere ai daca as juca intr-o comedie la Ath...n...e Palace?». Zic: «Daca e sa castigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?». «Latru!» «Pai bine, Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu si acum te duci intr-un bar, ca sa latri?». Pana la urma, Nicolaescu a fost de acord sa-si faca numarul.

UMOR OLTENESC. "L-a luat apoi televiziunea - isi aminteste regizorul. La primul «Nea Marin» m-a luat pe mine sa-i fac regia. Apoi, acel nea Marin a prins viata. Personajul devenise cunoscut si la televizor. Intr-o buna zi, Amza a venit la mine si m-a intrebat: «Ce-ai zice sa facem un film cu nea Marin?» «Stiu si eu, n-am mai facut comedie pana acum...» Dar i-am promis ca-i fac un film. Nu era nici o idee, nu era nici un scenariu, dar Amza l-a nascocit pe nea Marin. Si, pentru prima data, mi-a fost frica. Cum sa fac o comedie, cand nu facusem pana atunci decat filme istorice?"

RETETA AMERICANA. "Mi-am zis ca trebuie sa invat. Si m-am gandit la un film politist. M-am apucat de studiat comedia americana. El era atat de personal si atat de natural, incat aproape ca nu era nevoie sa-i spun ce sa faca. In toamna lui 1979 am inceput filmarile. Aveam o criza de sciatica, de nu puteam nici sa ma misc. Ma duceau cu targa la filmari. Asa am inregistrat. Am filmat in Germania, pe aeroportul din Frankfurt, in Constanta. Era tipul de taran destept, care crea un umor de situatie, de tip american. Umorul filmului este unul de tip oltenesc, dar schema sa e americana. Am inceput sa lucram la sfarsitul verii, am reusit sa-i adun pe toti actorii pe care i-am vrut". Nici regizorul, nici actorul nu stiau daca o sa aiba succes sau nu. "Amza imi zicea la filmari: «Ce ne facem, ca uite, nu rade nimeni?». «Nu radem ca n-avem timp», ii ziceam eu. Nu ne-am linistit decat dupa ce am avut succesul pe care l-am avut."

RASU-PLANSU. Numai Suca radea de se prapadea. Sebastian Papaiani, care a interpretat acest rol, crede ca a fost ales de regizor probabil la propunerea lui Amza. "La inceput nu stiam ce sa fac. N-aveam atitudine. Nu stiam sa fac grimase. Sa am reactii. Imi era rusine. Imi era jena. Nu puteam. Era foarte greu pentru mine sa intru in rol de oltean. Dar insistentul regizor m-a convins. Am avut si un accident la Hotelul Intercontinental. Am cazut si m-am lovit de marginea unui fotoliu si mi-am fracturat doua coaste. Actorii au fost toti unul si unul: Puiu Calinescu, Stefan Mihailescu Braila, Jean Constantin... erau mari, mari de tot... Am cazut pe tobogan, am cazut pe scari, am cazut in apa." Desi Papaiani nici nu deschidea gura, Amza il intreba: "Ce zisesi, ma?" "Nu zisei nimic!". "Ma, tu visasi ceva?!" "Nu visai nimic, rasei de tine!" "Ne tatonam, in gluma, in pauze. Uite, si-acum imi vine sa rad. Dar radeam de nu mai puteam cand il vedeam pe Mihailescu Braila in rolul de bandit. Radeam asa de tare, incat de multe ori ma scoteau din cadru, ca nu ma puteam abtine. Filmul a fost o sarbatoare. A iesit un show de zile mari. Renuntam la tonul protocolar si vorbeam olteneste, ca si cum filmarea nu s-ar fi incheiat. Fiindca dupa filmare urma o a doua «filmare». Ieseam sa ne distram, in gasca, fiindca Amza nu era omul care sa stea doar cu un singur om. Iubea oamenii, iubea viata", isi aminteste Sebastian Papaiani.

PAPORNITA. Draga Olteanu Matei a facut in scena barului o demonstratie memorabila. "Inregistrarea s-a facut intr-un bar din Olimp. Veneam cu papornita cu praz, sa-l caut pe Marin. Mafiotii erau pe ring, deghizati in femei. Sergiu Nicolaescu mi-a zis: «Ei incep sa danseze, iar tu trebuie sa-ti faci loc printre ei, ca sa ajungi langa Amza». Pe margine erau vreo 200 de spectatori, oameni veniti sa vada cum se face o filmare, plus figurantii care dansau. Ca sa-mi fac loc, am inceput sa lovesc cu papornita in stanga si-n dreapta. I-am innebunit pe toti: lumea a inceput sa aplaude. Am fost incantata ca m-a ales sa-i fiu partenera in rolul Vetei. As fi suferit enorm daca ar fi luat pe altcineva. Dar cred ca el stia acest lucru si tocmai de aceea m-a ales pe mine sa fiu Veta!", povesteste Draga Olteanu Matei.

"Avea mare succes cu scheciurile oltenesti, cu istorisirile lui nea Marin. Mi-a propus sa continuam cupletele de televiziune intr-un lungmetraj, care a adunat zeci de milioane de spectatori. M-am inteles perfect cu Amza. Era personal, era natural, era firesc, era popular, statea de vorba cu oricine il aborda. Spunea glume, povestea intamplari pline de haz. Avea lipici la public" - Sergiu Nicolaescu, regizor

DRAGA, SORA LUI AMZA: "MA ALINTA «FA, NAROADO!»"
Si in sceneta "Ravasul misterios", Draga Oleanu a fost nevasta lui Amza Pellea
"Eu cu Amza am fost colegi din anul I de facultate, din 1951. Eram prieteni foarte apropiati. Avea patru surori, iar eu eram a cincea" - ne-a povestit Draga Olteanu Matei. "Am fost la Bailesti. Acolo am cunoscut toate personajele despre care vorbea Amza. Vacanta anului al treilea de Institut mi-am facut-o la Bailesti. Era in 1953. Tot impreuna am luat examenul de admitere. De atunci am ramas ca fratii. Chiar daca nu aveam acelasi cerc de cunostinte, prietenia noastra a fost sincera si adanca. Pentru Amza am avut mereu o imensa admiratie."

INSPIRATIE. "Eram la Teatrul National si jucam in «Comoara din deal». In piesa asta eu eram nevasta lui Amza, Elisaveta. Chiar daca se vorbea si despre colectivizare, era o piesa cu foarte mare succes. Deci Amza era barbatul meu si se intorcea seara acasa. El era cu spatele la public, iar eu cu fata. Trebuia sa ii iau servieta, sa-i iau bocancii si sa-i dau sa-si puna papucii. Avea acea privire incarcata de tristete pe care o dadea greutatea lui actoriceasca. Prima replica era a mea. Dar, uitandu-ma in ochii lui Amza, m-a impresionat privirea lui. Eu de obicei nu ascult sufleurul. Intotdeauna imi stiu textul aproape la perfectie, daca nu chiar la perfectie. Atunci insa a trebuit sa intorc capul catre culise, unde era sufleuza, care ne iubea foarte mult pe amandoi. Si ea era intr-o stare de admiratie profunda, numai ca nu aplauda. Ne aflam la actul 3. Cand m-am uitat si am vazut-o atat de transportata, mi-am dat seama ce se intampla si m-am repezit la ea in culise strigand: «Iiiu, imi rasturna matul oala cu lapte!». Asta mi-a venit spontan. Am dat sa ma uit in text, dar ea ramasese cu foile la actul 1! Am gasit paginile, am gasit replica si m-am intors in scena. Pentru spectatori, acest lucru se petrece intr-o fractiune de secunda. Pentru un actor parea o vesnicie. A trecut momentul si la pauza, Amza, care abia isi mai putea tine rasul, mi-a zis: «Bine, fato, nu puteai sa-mi zici mie, ca-ti spuneam eu replica!». «Pai cum sa-ti spun, daca eu eram cu fata la public, iar tu cu spatele?!»."

Deci Amza nu ii zicea pe nume, ii spunea "fato", am tras noi concluzia. "Nu", ne-a raspuns draga de Draga, razand zgomotos. "Imi zicea «Fa, naroado!». Era un fel al lui de-a ma alinta. Era o gluma care-mi facea mare placere!"

"PESTE. UN BORS DE PESTE" CU CINCI ARDEI IUTI
Stela Popescu si Amza, parteneri de milioane
Stela Popescu i-a fost, la randul sau, partenera in "Nea Marin Miliardar".

Era fata care voia sa-i sustraga miliardarului valiza plina cu dolari. Cunoscuta actrita are multe amintiri si le povesteste de parca le-ar fi trait ieri.

FRATI DE CRUCE. "Am lucrat mult impreuna cu Amza, si in film, si in teatru. Avea o chestie extraordinara: era foarte cald, deveneai foarte repede prieten cu el, avea haz. Chiar daca pe urma lua o mina de taran sanatos. Am fost cu mai multi colegi intr-un turneu la Moscova, era si Irina Petrescu. Era un mare festival. Acolo ne-au primit cei mai mari actori de la Moscova, actori mari de tot. Noi ne descurcam toti ruseste sau frantuzeste. S-a terminat petrecerea la hotel cu sampanie, cu veselie, iar Amza i-a spus regizorului Mihalcov: «Hai, sa ne facem frati de cruce!». Si cum credeti ca s-au facut frati de cruce? Si-au taiat cravatele si au luat fiecare cate-o bucatica din cravata celuilalt! A fost foarte amuzant. Alta data eram la Lenigrad, intr-un turneu, si cei de-acolo erau indragostiti de Amza. Cand am plecat la aeroport plangeau in hohote, n-am mai vazut asa ceva. Si barbatii plangeau. Fiindca se legase o prietenie foarte stransa. El avea calitatea asta sa se lipeasca oamenii de el, sa-l iubeasca. Inflorea lucrurile frumos, era un povestitor desavarsit. El putea sa scrie o carte intotdeauna. Era un foarte bun prieten. Nu se comporta ca o vedeta. Nu avea pretentii. Ne-am dus odata cu el la teatru. Aveam spectacole de varietati, era cu noi si organizatorul de spectacole Gabi Mihailescu, care are acum o varsta venerabila. Ne aflam cu totii la Corabia. Si cei de-acolo ne-au intrebat ce mancam. Iar el a zis: «Peste. Un bors de peste!». A cerut si ardei iuti. Si l-am vazut ca ia un servetel. A tocat pe servetel vreo cinci ardei iuti. Pe care i-a turnat deasupra ciorbei. S-a facut ciorba verde deasupra. I se scurgeau lacrimile in barba de placere, dar si de usturime, si inghitea cu o pofta nebuna. Am ras atunci de ne-am prapadit. Manca si plangea, manca si plangea!"

REZUMAT DE NEUITAT

In "Nea Marin Miliardar", olteanul din Bailesti ajunge sa fie confundat cu un miliardar american datorita asemanarii izbitoare cu acesta. Asa incepe harababura. Bascaliosul nea Marin intra in tot felul de incurcaturi ca urmare a acestei confuzii de identitate. Ba, mai mult, diplomatul in care Marin isi tinea prazul e confundat cu geanta americanului, plina cu dolari. Lucrurile se precipita cand nevasta-sa, Veta (Draga Olteanu Matei), careia ii spunea Cardinalul, vine pe Litoral sa vada ce face juvetele. Si-l gaseste in bratele unei blonde, dansand languros pe-o melodie a lui Gil Dobrica!

20 MILIOANE DE SPECTATORI

Premiera spumoasei comedii a avut loc in februarie 1980. Ca incasari, s-a situat imediat dupa "Mihai Viteazu". "A fost un succes nebun. A fost omor!", spun toti actorii despre "Nea Marin Miliardar". A costat 14 milioane de lei, chiar mai ieftin decat un film obisnuit la vremea aceea. A avut in jur de 20 de milioane de spectatori. L-au cumparat toate tarile socialiste, ba chiar si unele din Occident. Inregistrarile fac furori si astazi printre romanii din diaspora. Caci nea Marin se afla, din 2004 si pe DVD, intr-un medalion intitulat "Momente de aur".

VERZISORII DIN DIPLOMAT AU PUS MILITIA PE JAR

"Amza era un om darnic. Avea bani. Dar nu atat de multi pe cat si-ar fi dorit. Ii placea sa dea totul pentru cei dragi. Necazul era ca nici unul dintre noi n-avea atat cat ii trebuia, dar ne descurcam. Dar apropo de bani, sa va spun o intamplare hazlie. O adevarata tevatura a fost cu dolarii din film. Erau doar niste hartii imprimate pe-o singura parte. Pe verso scria «bloc-notes»! Am pastrat si eu, ca amintire, un «dolar» si m-am trezit cu Militia acasa. Tineam «dolarul» pe masa, sub o masca de sticla. Probabil cineva care a venit la mine acasa l-a vazut, caci a doua zi m-am trezit cu doi «palariati» cu ochi albastri, care mi-a zis c-au venit sa ma intrebe despre... «cartea de imobil». Si, din vorba-n vorba, au ajuns sa ma intrebe de unde am valuta. Le-am aratat ca era verde numai pe-o parte. Au ras si ei, au stat la o cafea si-au plecat asa cum au venit", ne-a povestit Sebastian Papaiani.
×
Subiecte în articol: dragă marin amza să-i editie de colectie