Inainte de rasturnarea comunismului, visele si sperantele oamenilor erau altele. Si in ceea ce priveste viitorul copiilor, parintii aveau dorinte si conceptii diferite.
Imi doream ca micutul meu sa aiba o profesie de prestigiu, spun 31,2% dintre respondenti. 21,3% dintre acestia puneau mai mult accent pe intemeierea familiei, in timp ce 19,3% visau ca pruncii lor sa aiba educatie, sa mearga la scoala si sa devina profesionisti in domeniu. In continuare, sondajul arata astfel: 9,6% dintre cei intervievati de operatorii CURS aspirau la o situatie financiara foarte buna, iar 2,6% sa-si vada copilul plecat in alta tara. Un procent de 5,9 a optat pentru altceva.
Inainte de 1989, atat situatia financiara, cat si cadrul politic reprezentau factori importanti in vederea construirii unui viitor. Locul de munca era cel mai important. De aici, probabil, au rezultat si optiunile romanilor care au fost intervievati de operatorii CURS: in procent egal - 31% - barbatii sunt de acord cu femeile: pentru
copiii nostri ne doream o profesie de prestigiu. Dintre acestia, 33% citesc ziarele de doua ori pe saptamana sau mai rar, au liceul terminat (33%) si un venit sub medie (32%).
FAMILIA, CELULA DE BAZA A SOCIETATII. A doua dorinta a romanilor inainte de 1989 era sa-si vada copiii alaturi de familie. Sa-si intemeieze o familie. Pentru 21% dintre barbati si 22% dintre femei, cea mai mare realizare ar fi fost ca micutul lor sa-si puna la punct viata personala. Familia, spunea partidul, este celula de baza a societatii. Trebuie intemeiate cat mai multe familii pentru a duce mai departe victoria socialismului!
BANI, MULTI BANI! Cei care s-au intalnit cu opertatorii CURS li s-au confesat acestora ca isi doreau ca fiii lor sa plece din Romania in alta tara: 2% dintre cei cu studii sub liceu. Romanii cu studii superioare au avut aceasta dorinta intr-o proportie de 3%, iar 4% dintre respondentii cu studii medii se alaturau in visul celorlalti: sa plece din Romania in alta tara le spuneau ei copiilor. Dar aceiasi romani visau ca pruncii lor sa castige multi bani. Dintre cei cu studii gimnaziale, 11% visau acest lucru, 7% dintre cei cu studii medii bateau palma cu primii si 10 procente dintre respondentii cu studii superioare erau intru totul de acord. Dintre cei care isi doreau pentru copiii lor bani, multi bani, 11% erau barbati si 8% femei, 11% aveau un venit al gospodariei sub medie si 5%, peste medie, proveneau intr-un procent de 8 din mediul urban, iar 11% din mediul rural.
Incercam sa-mi aduc aminte ce-si doreau oamenii inainte de â89: "Jos partiduâ!"
PRESA, BAT-O VINA!
Indiferent de cat de mult, putin sau deloc rasfoiesc ziarele, romanii, inainte de 1989, nu isi doreau ca pruncii lor sa scrie o carte, un roman (0%). Cei care citesc ziarele de cateva ori pe saptamana sau mai des - 0% - rostesc intr-un glas: nu asta este important, ci sa aiba o profesie de prestigiu. 32% dintre cei care rasfoiesc ziarele de cateva ori pe saptamana isi doreau acest lucru pentru copiii lor, 33% dintre cei care o data sau cine stie cand mai deschid un ziar aveau acelasi vis. Intra in vis si 28% dintre cei care nu deschid ziarele deloc. Presa, bat-o vina!
PROFESIA DE PRESTIGIU
ESTE LA LOC DE CINSTE
Pentru subiectii cu varste de peste 35 de ani inainte de 1989: "Dumneavoastra ce doreati pentru copiii dumneavoastra?", iata ce au raspuns romanii in functie de varsta. Cel mai mult isi doreau romanii pentru copiii lor sa aiba o profesie de prestigiu: 31% dintre cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani, respectiv 32% dintre cei de 56 de ani si peste.
Locul doi in clasamentul CURS il ocupa educatia: sa mearga la scoala, sa devina un profesionist in domeniu. Asa au raspuns in ordine crescatoare a varstei 22% dintre cei de pana la 55 ani si 16 procente dintre cei trecuti de 56 de ani. Altceva, adica nici profesii de prestigiu, nici bani, nici familie, nici sa plece din Romania, si nici macar sa calatoreasca au raspuns in procent egal - 6% - si parintii tineri si cei mai putin tineri. Conform sondajului, parintii isi doresc pentru copii ce viseaza pentru ei insisi. Pentru copiii tai trebuie sa iti doresti ceea ce ai aflat ca isi doresc ei. Trebuie sa stai de vorba cu copiii tai si sa-ti dai seama ce-si doresc, lucruri pozitive!
VISE LA SAT
SI LA ORAS
Fie ca nu isi mai amintesc sau nu doresc sa vorbeasca de perioada dinainte de 1989, 7% dintre "urbani" si 6% dintre "rurali" raspund operatorilor CURS nu stiu, nu raspund. Romanii - 4% dintre locuitorii de la oras, la fel cei de la sate - visau ca odraslele sa calatoreasca, sa vada lumea. Daca era posibil, sa plece din Romania in alta tara. 3% dintre oraseni o spun clar, respectiv 2% dintre sateni. Ciudat lucru, isi doreau sa paraseasca tara, dar nu localitatea natala; la aceasta categorie nu a fost inregistrat nici un vot. Vise...
Inainte de 1989,
ce doreati pentru copiii dumneavoastra?
|
Fie ca sunt barbati, femei, invatati sau mai putin, cu bani multi sau nu, sateni sau oraseni, doar 0,1% dintre romani isi doreau pentru copiii lor sa scrie o carte, un roman.
Dupa frecventa urmaririi emisiunilor tv, nici un roman din cei chestionati nu si-a dorit pentru copiii lui sa ajunga un artist, un cantaret cunoscut (0%).
19% dintre barbati, la fel femeile, isi doreau ca pruncii sa mearga la scoala, sa devina profesionisti in domeniu.
. |
|
Click pentru a mari imaginea
|
|
|