x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Opt kilograme in doar trei luni

Opt kilograme in doar trei luni

17 Apr 2005   •   00:00

Anca Turcasiu a adoptat regimul alimentar ovo-lacto-vegetarian de 15 ani. Totul a pornit dintr-o simpla curiozitate pe care i-au trezit-o lecturile unor carti, in timp ce se deplasa cu autocarul prin tara, pentru turnee.

  • de ROXANA I. ANCUTA
  • V.I.P.-URI AUTOHTONE
  • Anca Turcasiu nu-si obliga familia sa adopte acelasi regim alimentar. Este convinsa ca Radu, baiatul ei, trebuie sa manance si carne la varsta frageda pe care o are
    Chiar daca a mai vorbit despre regimul ei alimentar, Anca Turcasiu n-a dezvaluit niciodata, pana acum, intreaga poveste despre cum a ajuns ea sa fie ovo-lacto-vegetariana si ce repercusiuni a avut asupra ei acest stil de viata. ""De ce?", m-au intrebat foarte multi. Lucrurile stau in felul urmator. In anii ’89-’90 am colaborat cu trupa Vodevil si Gabriel Cotabita. Faceam turnee in toata tara. Printre membrii trupei era un chitarist foarte cunoscut, Cristian Dumitrescu. Din pacate, sotia lui era foarte bolnava si primea foarte multe materiale din strainatate despre alimentatia sanatoasa, despre regimuri ovo-lacto-vegetariene, despre regimuri lacto-vegetariene si vegetariene. Cum plecam cate 20 de zile pe luna, in turneu, n-aveam ce face si ne luam de citit in autocar. Am imprumutat si eu cartile lui Cristi, iar ceea ce am citit acolo pur si simplu m-a fascinat."

    SALATA TURCASIU. De la citit si pana la incercat n-a mai fost decat un pas mic. Anca Turcasiu, uimita de toate informatiile pe care le-a aflat, s-a hotarat sa urmeze, la randul ei, un regim alimentar din care sa taie de pe lista carnea. "Multa lume spune "daca n-am carne la masa, nu ma pot satura", insa eu niciodata n-am fost o "carnivora" convinsa. Si, mai mult decat atat, n-am suportat mancarurile gatite cu carne. Copil fiind, o puneam pe mama sa-mi pregateasca separat friptura, chiftelele, snitelele, fata de mancarea pe care o aveam drept garnitura. In mai 1990, imediat dupa Revolutie, am avut un contract la Bar International, in Olimp, acolo unde fusese angajat fostul bucatar al lui Ceausescu. Mi-am pus in gand sa incerc pentru vara respectiva sa elimin carnea din alimentatie. Fara vreun scop anume. Sa testez pe pielea mea si sa vad cum ma simt. Mancarea fiind asigurata, totul imi era la indemana." Prin urmare, cantareata a vorbit cu bucatarul restaurantului si l-a rugat sa-i pregateasca pentru masa tot ceea ce doreste el, numai sa excluda carnea. "La sfarsitul sezonului, toata lumea care se aseza la masa cu mine ajunsese sa ceara "Salata Turcasiu". Ei serveau clasica friptura si cartofi prajiti, incat ajunsesera sa se plictiseasca de acelasi meniu."

    ANALIZE DE NOU-NASCUT. Concluzia: la 1 septembrie 1990, Anca Turcasiu slabise opt kilograme, fara sa faca nimic, mancand normal, insa excluzand carnea din alimentatia sa. "Am ajuns in Bucuresti, iar primul lucru pe care mi l-a spus mama dupa ce m-a vazut a fost: "Nu se poate asa ceva, este inadmisibil sa slabesti atat de mult si sa urmezi un asemenea regim alimentar. O sa spuna cineva ca ai intrat intr-o secta, cine stie ce alte lucruri se mai intampla in viata ta, iar eu nu stiu". Asa ca m-a trimis urgent sa-mi fac analizele. Ba chiar mi-a facut si programare". Acesta a fost primul pas spre decizia finala. In momentul in care a aflat ca rezultatele analizelor sunt perfecte, de nou-nascut, Anca Turcasiu a continuat regimul alimentar pe care-l incepuse la mare. "Cinci ani de atunci inainte n-am mancat nici macar peste. Dar am stat de vorba cu medici, care mi-au explicat faptul ca e bine, totusi, sa mananc peste. Asadar, mananc peste, dar destul de rar si fructe de mare."

    GATESTE SEPARAT PENTRU SOT. "Am invatat sa prepar o gramada de mancaruri, atat de bune... Stiu sa fac atat de multe salate, de preparate la cuptor. Separat, gatesc pentru Radu, fiul meu, si pentru sotul meu. Am permanent mezeluri in frigider, friptura, supe, tocanite, ciorbe.... Eu n-am gustat nimic din ce este pe piata, mezel. Habar n-am ce gust au mezelurile, nu ma intereseaza si nu vreau sa aflu."

    Solista nu se gandeste sa reintroduca in alimentatia ei carnea din simplul motiv ca se simte foarte bine asa si, in plus, "fac masaj, o data pe saptamana si consider ca este foarte important pentru tonifierea musculaturii. Beau multa apa plata si mananc foarte multe fructe si legume. Eu cred ca aceasta alimentatie este un mod de viata pe care multa lume ar trebui sa-l incerce, macar anumite perioade din an. Pentru detoxifiere. Daca am putea inlocui din alimentatia noastra carnea cu apa, ar fi ideal".

    "Consider ca Radu trebuie sa creasca absolut normal, iar daca va dori vreodata sa devina ovo-lacto- vegetarian, singur va lua aceasta decizie. La varsta lui este absolut normal si sanatos sa manance si carne. Iar in ceea ce-l priveste pe sotul meu, de el ce sa mai spun... este un carnivor convins si nu poate manca nimic fara carne. Nu fortez si nu influentez pe nimeni"
    Anca Turcasiu

    "Copilul meu nu stie ca eu nu mananc carne. Pentru a nu-l determina si pe el sa spuna ca nu mai mananca carne. Si nu stau cu el la masa, tocmai pentru a nu vedea ca nu mananc friptura sau snitelul... Cand lasa mancarea in farfurie si mi-o da mie sa o termin, ii spun ca o voi manca insa de fapt o bag in cupor sau in frigider"
    Anca Turcasiu

    BLONDA SI VEGETARIANA

    De mai bine de un an si jumatate, Laura Cosoi, blonda din serialul "La Bloc", difuzat de Pro TV, este ovo-lacto-vegetariana. Deviza ei: "Fara carne si fara prajeli". Motivul? O decizie de moment: "Oricum tineam post miercurea si vinerea si mi se intampla sa incurc zilele si sa tin post cu saptamanile. Atunci mi-am dat seama ca ma simt mult mai bine de cand am acest regim. Iar pe langa asta, am avut o intalnire grozava care mi-a schimbat viata. La tara, la bunicii mei, am intalnit un cuplu de varstnici care aratau atat de bine, erau frumosi, luminosi si fericiti. Unul dintre secretele lor era alimentatia vegetariana". Asa ca Laura se bucura din plin de fructe, legume si lactate, insa crede ca regimul ei sanatos de viata are si dezavantaje, ce-i drept, de ordin social: "Nu prea mananc in oras, pentru ca nu am ce comanda, majoritatea mancarurilor continand ceva "interzis". Si, pe langa asta, prietenii se desfata cu cate trei feluri de mancare si fac tot felul de glume pe seama mea…", povesteste Laura. Specialitatile ei sunt salata de vinete si cea orientala. "Pun pariu ca nimeni nu ma poate concura!"

    NARCISA A FOST "CARNIVORA"

    Narcisa Suciu este vegetariana. De mai bine de cinci ani a renuntat la carne. La fel si-a educat si fiica, astfel ca amandoua mananca din aceeasi oala, cum s-ar spune. Ironia in ceea ce o priveste pe Narcisa consta in faptul ca ea, precum multi altii, era "carnivora" convinsa, dar asta pana la un moment dat, cand a simtit ca pur si simplu nu mai are nevoie de proteinele animale. A incercat sa reintroduca in alimentatia sa carnea atunci cand era insarcinata si se gandea ca n-ar fi fost tocmai in regula sa-si creasca fiica numai cu "zeama de varza". Ei bine, a incercat, dar n-a reusit si de-atunci n-a mai pus gura pe nici o bucatica de carne. "Daria se simte bine si ea, este foarte sanatoasa. Despre mine pot spune ca n-am racit niciodata de cand am exclus carnea din alimentatie. Totul e bine. De ce nu mai vreau carne? Pentru ca ma simt mai sanatoasa fara ea. Imi este mai bine asa."
    ×