x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Purificare sanatoasa

Purificare sanatoasa

13 Mar 2005   •   00:00

BOLNAVII
Un specialist in nutritie spune ce au voie si ce nu au voie sa manance bolnavii in post, atunci cand… tin post.
DANIELA SONTICA

Bolnavii care tin post pot profita de dezlegarile la peste, dar este bine sa nu-l consume prajit
Postul mare este pentru toti crestinii o perioada de purificare sufleteasca si trupeasca, iar cei care sunt grav bolnavi au, in general, dezlegare de la duhovnic pentru a nu tine postul intreg. Sunt si unii oameni care, desi sunt bolnavi, doresc totusi sa tina post. Pentru ca organismul lor sa nu suporte dezechilibre metabolice importante, este bine ca acestia sa adapteze alimentatia de post la cerintele propriei boli.

DEZLEGARE MEDICALA. Bolnavii de diabet trebuie sa urmeze si in perioada de post aceleasi principii in alimentatia lor, evitand zaharul, mierea si produsele de patiserie. Ei pot consuma glucide dupa sfatul medicului curant.

In bolile digestive, pacientii pot manca fara probleme fainoase (orez, gris), fulgi de ovaz, paine alba veche de o zi, compot de fructe neindulcit. Ei pot consuma cu incredere legume bine fierte in soteuri, piureuri si supe-crema. Le sunt contraindicate legumele cu celuloza dura: ceapa, castravetii, telina, ridichile, lintea, fasolea uscata, mazarea si bamele. Nici condimentele iritante precum ardeiul, usturoiul, boiaua si mustarul iute nu le fac bine. Dulciurile concentrate se afla si ele pe lista interzisa.

In hepatitele cronice, "bolnavii nu ar trebui sa tina o perioada lunga de post, deoarece proteinele de origine animala sunt absolut necesare refacerii celulelor hepatice. Se poate elimina in aceasta perioada carnea, dar ar trebui consumate totusi lactate si branza", spune dr. Adriana Dumitrescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, de la Institutul Nicolae Paulescu din Bucuresti.

In perioada de post, cei cu afectiuni renale pot avea o alimentatie bogata in glucide, vegetalele fiindu-le favorabile.

Dr. Adriana Dumitrescu este de parere ca postul negru de o zi nu este interzis bolnavilor care vor si pot sa-l tina, doar copiii si denutritii sunt opriti de la un astfel de post.

Proteinele si glucidele din legume si fructe, precum si proteinele vegetale le sunt favorabile cardiacilor. Postul este bun pentru ei daca in acest fel vor scadea in greutate pentru a usura activitatea inimii.

SE POATE SI FARA CARNE

Daca nu este modificata genetic, soia nu are contraindicatii nici in cazul bolnavilor, dar este bine sa fie consumata doar pe termen scurt. "Carnea este folositoare sanatatii, dar excluderea ei din alimentatie pe perioada postului nu este daunatoare. In cazul celor care sufera de boli maligne trebuie exclusa din alimentatie", explica dr. Adriana Dumitrescu.

LIPIDE, PROTEINE, GLUCIDE

Alimentele bogate in proteine vegetale sunt: soia, painea de secara, fulgii de ovaz, fasolea, mazarea, lintea, arahidele, nucile, maslinele, ciupercile, conopida, usturoiul. Lipidele vegetale se intalnesc in uleiul de floarea-soarelui, masline, margarina vegetala, nuci, alune. Aportul de glucide poate fi asigurat in post prin consumarea fructelor proaspete. Este bine ca bolnavii sa evite consumarea zaharului si a dulciurilor concentrate, deoarece aduc numai neajunsuri sanatatii. In plus, consumarea glucidelor in cantitati mari si lipsa miscarii fizice duce la cresterea in greutate, iar obezitatea favorizeaza aparitia diabetului si a bolilor cardiovasculare.

Vitaminele A, D, E si K, care lipsesc din alimentatia de post, pot fi luate ca preparate farmaceutice.

CUMPATARE LA MASA DE PASTI!

Trecerea de la perioada de post la cea "de dulce" trebuie facuta cu grija mai ales in cantitatea meselor, dar si in continutul lor. Se vor introduce treptat alimentele neconsumate o perioada atat de mare. Carnea de miel se prepara la cuptor, cea prajita fiind periculoasa pentru sanatate. Aperitivele bogate in branza, drob, oua, rosii, ridichi, salate, ceapa verde vor avea un efect benefic asupra sanatatii.

Dr. Adriana Dumitrescu avertizeaza asupra tendintei de a se consuma exagerat oua in zilele de Pasti, ceea ce nu este indicat nici celor sanatosi. Excesul de alcool poate duce la intoxicatie acuta si spitalizare.
×
Subiecte în articol: perioada post editie de colectie