x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Reformarea atitudinilor

Reformarea atitudinilor

de Oana Vataselu    |    27 Feb 2006   •   00:00
Reformarea atitudinilor
CERTITUDINI
Perceptia romanilor fata de munca s-a schimbat mult si bine. Asa afirma conf. univ. dr. Mihai Anitei. Si nu-s vorbe aruncate-n vant, ci sunt argumente bazate pe sondajul CURS.

Problema atitudinii fata de munca este o problema de formare a personalitatii, spune Mihai Anitei. Atitudinea fata de munca face parte din constelatia atitudinilor caracteriale ale omului.

DEFINITIE. O atitudine este un raport sau o pozitie pe care omul o adopta fata de ceva sau cineva, fata de o situatie, un fenomen; atitudinile caracteriale sunt acele atitudini constante care caracterizeaza persoana respectiva in mod obisnuit si in variate imprejurari de viata. Atitudinile sunt dobandite. Ele se formeaza in conditiile mediului familial si social.

Multi autori sustin ca in jurul varstei de 16 ani se produce maturizarea cognitiva, deci se pot lua decizii. Asadar, legea muncii este cat se poate de corecta cand permite tinerilor de 16 ani sa inceapa sa lucreze cu contract sau carte de munca.

SIMILITUDINI. Chiar daca inainte de 1989 s-a incercat inocularea valorilor muncii, ele erau primite cu rezerva, pentru ca presupuneau sa muncesti mult si sa primesti practic... nimic. Si tot inainte de 1989 existau doua categorii de oameni: activistii de partid si oamenii muncii. Cei dintai aveau functii importante si nu primeau mai multi bani pentru asta, ci se bucurau de anumite drepturi implicite statutului lor, iar cei din urma... munceau din greu. Aceasta propaganda in exces a facut ca si dupa 1989 sa ramanem prizonierii unor clisee, confruntati fiind cu o alta realitate. Si am mai ramas si cu o atitudine de "azilant", adica ne lasam soarta in mainile statului. Nu trebuie sa ne blamam pentru asta, caci in toate statele foste comuniste se intalneste aceasta atitudine, si mai cu seama in toata Europa.

TEAMA A DISPARUT! Sondajul nostru reflecta totusi o anumita stabilizare a fortei de munca. Se pare ca, la 16 ani dupa Revolutie, romanilor le-a disparut senzatia de teama fata de pierderea unui loc de munca. Oamenii au inceput sa aiba incredere in societate, in ce poate oferi ea si mai ales in fortele proprii. Totusi, conform chestionarului, suntem inca foarte rigizi si putin dispusi la schimbare. Acesta este specificul tuturor societatilor europene preocupate sa asigure protectia sociala a oamenilor. Asta face ca si cetatenii acestor state sa devina dependenti de tara lor si de ceea ce poate sa le ofere el. In Europa sunt foarte putine societati liberale ca mult-ravnitele State Unite. Deci, nu este o problema numai a Romaniei.

Sondajul ne indica un procent de 77 de persoane din o suta multumite de serviciul pe care il au si numai 22 de nemultumiti si foarte nemultumiti. Problema nu este aceasta, ci ca varsta medie de debut in activitatea de munca este la 19 ani. Asta dovedeste un nivel foarte scazut al societatii romanesti. In societatile dezvoltate, oamenii intra efectiv in munca tarziu, dupa absolvirea studiilor superioare si foarte des dupa terminarea unor cursuri postuniversitare. La noi, dupa Revolutie, s-a intamplat un fenomen foarte periculos: daca inainte, printre criteriile de evaluare a unei persoane era acela al claselor absolvite, acum tinerii tind sa scape cat mai repede de studii. S-a constatat in acest sens un abandon scolar teribil.

CUM ATI PREFERA...? 88% dintre respondenti ar prefera sa lucreze ore suplimentare platite, ceea ce este perfect normal, spune conf. univ. dr. Mihai Anitei. Asta se intampla peste tot. Media de munca pe zi este de opt ore, deci nu s-a schimbat mare lucru in acesti 16 ani. Oamenii ar prefera sa stea la serviciu si sa primeasca un salariu suplimentar, desi 52% dintre ei nu primesc nici un ban in plus, ci doar 32%. Asta este o practica generala la nivelul societatii romanesti. Poate ca oamenii ar trebui sa adere in numar mai mare la sindicate care sunt imputernicite sa lupte pentru drepturile salariatilor.

Cum ati caracteriza munca pe care o faceti? 40% dintre cei chestionati de operatorii CURS au raspuns: riscanta. Este o proportie foarte mare. Depinde de ce inteleg oamenii prin acest cuvant, caci o slujba riscanta inseamna ca pune in pericol viata, continua Anitei. Si sunt putine acele meserii: meseria de pilot, domeniul energetic, cei care lucreaza pentru siguranta circulatiei etc.

DORINTE... Cum ati caracteriza munca pe care o faceti? Cei mai multi oameni spun ca este o munca de raspundere. Este firesc acest raspuns, pentru ca, daca are de ales intre o slujba fara raspundere si una cu raspundere, oricine alege prima varianta. "Adica ce fac eu nu implica raspunderi? Nu se poate!" Orice loc de munca implica raspunderi, dar sunt persoane care sunt implicate in functii de conducere care au in subordinea lor foarte multi oameni, utilaje foarte scumpe, oameni care au raspunderi la nivel educational, jurnalistic, relational-uman s.a.m.d. Raspunsul acesta reflecta dorinta noastra de a ne afirma imaginea de sine, importanta de a ne promova o anumita imagine de sine in raport cu munca. Cum ati caracteriza munca pe care o faceti? 75% dintre respondenti spun ca le place munca pe care o fac. Acest raspuns se asociaza cu cel de la prima intrebare, "dumneavoastra cat de multumit sunteti de munca pe care o faceti?", cand am constatat ca 77% dintre romani sunt multumiti si foarte multumiti.

Aceste doua raspunsuri se valideaza reciproc si dau certitudine acestui sondaj. Si ne mai arata ca, fata de acum 10-15 ani, romanii si-au schimbat atitudinea fata de munca in bine.

"Inainte de 1989 s-a incercat inocularea valorilor muncii, care erau primite cu rezerva, pentru ca presupu-neau sa muncesti mult si sa primesti practic... nimic. Aceasta propaganda in exces a facut sa ramanem prizonierii unor clisee." - conf. univ. dr. Mihai Anitei

"Conform sondajului, romanii considera ca in Occident se munceste mai bine (72%). In mod categoric, cand se face aceasta afirmatie, gandul ne zboara la faptul ca in Occident se munceste cu rezultate mai bune. Acest lucru este expresia unei prejudecati: «aia muncesc mai bine, pentru ca se traieste mai bine» " - conf. univ. dr. Mihai Anitei

43% In Romania anului 2006 se munceste mai mult ca in Occident. Daca acest sondaj ar fi cerut parerile romanilor acum 10-15 ani, raspunsul ar fi fost cu totul altul, spune Anitei.

80% Respondentii considera ca romanii sunt muncitori, dar nu au unde sa munceasca. Se pare ca romanii inca mai considera ca statul este cel care ar trebui sa se ocupe de ei, spune Anitei.
×
Subiecte în articol: editie de colectie anitei munca