x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Sinucigasii tranzitiei

Sinucigasii tranzitiei

de Florin Mihai    |    15 Ian 2007   •   00:00
Sinucigasii tranzitiei
Statul roman a cheltuit exorbitant pentru elucidarea unor morti "cu cantec".

Cat de credibile pot fi sinuciderile unor oameni care aveau tot ce isi doreau? Mass-media a pus sub semnul intrebarii doua decese asemanatoare. In cazul mortii miliardarilor Mihai Erbasu si Florian Anghelescu planeaza inca numeroase semne de intrebare. Au fost sau nu acte voluntare, provocate de ananghia financiara in care ajunsesera cei doi?

CADAVRUL DIN PISCINA. In anul 2004, la 21 iunie, Mihai Erbasu a fost gasit mort in piscina fara apa din fata casei sale. Se pare ca incercase sa se sinucida in aceeasi seara de nu mai putin de trei ori. A lasat familiei mai multe scrisori. In ele incrimina mafia pentru starea in care ajunsesera afacerile sale. Dupa declaratiile procurorului Marian Capota, care a instrumentat cazul, Erbasu a luat decizia tarziu in noapte, pe la 3:30, moment in care a scris si o scrisoare de adio familiei. Disperat, a apelat la cutit, dar teama l-a facut sa renunte. A incercat apoi sa se sinucida prin spanzurare cu cordonul de la halatul de baie, in garajul vilei. Latul nu a rezistat si sinucigasul a cazut, ranindu-se totodata la fata. In final a ajuns la concluzia ca o mai buna solutie ar fi sa se arunce de la balcon, de la inaltimea de noua metri.

MISTERE, MISTERE. La inceputul anchetei a fost descoperit un cutit plin de sange, multi crezand ca este vorba despre un eventual corp delict. Multe speculatii s-au facut ulterior pe seama ranilor pe care cadavrul le prezenta la maini, provocate se pare de usile liftului. Dupa finalizarea analizei judiciare mai existau, chiar si pentru procurori, destule necunoscute. Cu franchete, acestia au recunoscut ca nu poate fi determinata cu exactitate ora decesului. Cand ambulanta medicala a ajuns la vila de la Snagov - in jurul orei 8 - , cadavrul inca mai era cald.

MAGNATUL TIGARILOR POPULARE. Moartea bogatasului Florian Anghelescu s-a petrecut in circumstante asemanatoare cu a lui Erbasu. In 16 martie 2006, in vila din Baneasa, sotia si menajera l-au gasit spanzurat in subsol. Investigatiile Parchetului General l-au determinat sa isi puna capat zilelor. Si totusi, anumite neclaritati s-au ivit si in cazul acestei morti. Funia cu care se spanzurase fusese atinsa si de catre alte persoane - muncitorii din vila, dupa cum au dedus procurorii. Absenta vreunei scrisori de adio a fost invocata de catre Viorica Manea, sora defunctului drept dovada unui asasinat.

Costuri uriase

Autoritatile romane au apelat la masuri originale pentru a stabili natura mortii celor doi miliardari. Procurorii au reconstituit conditiile in care au murit victimele utilizand metode sofisticate.
In cazul Erbasu, un manechin in greutate de 115 kilograme, dar mai scund cu 15 centimetri, a fost agatat cu cordonul de la halatul de baie de una dintre tevile casei. La fel s-a procedat si in cel de-al doilea caz - teava de care s-a spanzurat Anghelescu s-a indoit, dar a putut provoca "asfixia mecanica" a acestuia. Anchetatorii au efectuat, de asemenea, zeci de teste ADN, probele costand in total peste un miliard de lei. Posibilitatea ca victimele sa fi fost ucise a fost exclusa oficial in urma experimentelor.

×
Subiecte în articol: editie de colectie