x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Un condiment al cochetariei

Un condiment al cochetariei

06 Mar 2005   •   00:00

PRESA VREMII
Frumoasele Bucurestiului de altadata apelau la celebrele parfumuri frantuzesti de la inceputul secolului trecut, pentru a se invalui in arome care le suceau mintile barbatilor iesiti la promenada.
CARMEN PLESA

Unei doamne nu-i lipsea din budoar colectia de arome aduse tocmai de la Paris

Calea Victoriei, intre cele doua razboaie mondiale. Soferul a deschis usa si ea a intins pantoful elegant spre trotuar. Un trandafir rosu tremura pe palaria domnisoarei cu forme stranse in corsetul, peste care pluteste o rochie din "crepe de Chine". Intra la cofetaria de pe colt, din vitrina careia zambesc forme curioase de "socolata" si martipan. A iesit zambitoare, cu narile frematand de dulci arome. In spate, soferul se lupta cu pachetelele din hartie fina. "Frumoasa cuconita", inghit in sec barbatii care se invartesc pe bulevard, adulmecand parfumul de zambile cu care demoazela s-a scaldat din cap pana in picioare A plecat...

VICIUL. In "Micul Paris", parfumul era de-a dreptul un "vitiu". In budoarul oricarei cochete se ingramadeau arome pretioase, venite tocmai din Franta, in sticlute de clestar. Nu se facea sa iesi la plimbare, pe bulevard, fara sa fii parfumata ca o adevarata cucoana de Paris.

Ilustratiunea romana recomanda "Amour-amour" pentru firile romantice - "iti va reda intotodeauna un crampei de idila minunata, un colt de icoana de dragoste, un tainic indemn de iubire". Povestea noptilor cu Luna plina, de pe Calea Victoriei, se ascundea in "nuit fleuri" sau "dans la nuit". "Au soleil" reda senzatia primelor raze jucause de soare. "Reste, je t’aime" canta in limba muta a parfumurilor o romanta de dragoste si de durere. Capul blond, "pe care l-ai iubit sau il iubesti", se ascundea in "Tabac blond". Patima unei fecioare era subliniata, in note aprige, de "Vierge folle". "Pour rever" impletea in mirosul suav "o lume de vise, frumoase din cale afara".

Cele care voiau sa redeseneze pe propriul corp peisajul dulce al unui amurg de toamna isi plimbau prin plete dopul umezit de "Pourpre d’automme". Pentru nostalgici, exista "Ocean blue", care recita poezia departarii, "poezia celor care pleaca, ca sa uite ce-au iubit si iubesc mai puternic, cu cat sunt mai departe".

"Micul Paris" de pe la mahala nu se aventura insa in arome atat de scumpe... Se purta mai ales "odicolonul", asa cum botezasera mahalagioaicele apa de colonie ieftina.

NIMICURI DULCI
"Reste, je t’aime" - un parfum prin care cocheta isi marturisea dragostea si durerea

"PARFUMURI - DULCI NIMICURI! Voi creati o lume de vise cand gandul hoinareste sprintar, cand sufletul incepe sau osteneste in dragoste, cand trupul cere o mangaiere, cand ochii febriliteaza o ispita...

PARFUMURI, PARFUMURI... Voi creati senzatii nebanuite. Betia voastra este o dulce si vicleana otrava... In noaptea patimilor cate luminite aprindeti, pentru a le stinge iarasi, cu deziluzia celui dintai vis risipit... Dulci si nepretuite ispite! In sticlutele de clestar unde dormitati, voi ascundeti hecatomba milioanelor de flori jertfite pentru senzatia unei curtezane, pentru ispita unei fecioare, pentru capriciul unei frumoase cu ochi de copil, pentru visarea unui suflet infrigurat de dragoste si de necunoscut...

Voi raspanditi narcotizanta poveste a celor ce-si insala simturile de dragul unei clipe traite aievea, intre vis si viata; voi sunteti vesnica, dulcea, nobila si inselatoarea minciuna cu care furati sufletele pentru un dram de multumire sau fericire trecatoare... Cine a spus, oare, ca voi faceti parte din sufletul femeesc?
Narcise Bleu"
Ilustratiunea romana - 1932
×
Subiecte în articol: editie de colectie