x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old ANTICHITATI/Stirile zilei 14 mai 2004

ANTICHITATI/Stirile zilei 14 mai 2004

14 Mai 2004   •   00:00

Trafic cu comorile faraonilor

Politia egipteana a descoperit un anticar care dosise in vila sa peste o mie de vechi obiecte de arta furate. Farouq Chaar 〞colectiona" antichitati din perioada faraonilor, greco-romana si musulmana. El era capul unei retele de hoti si contrabandisti de obiecte de arta, a declarat un reprezentant al politiei. Arestarea lui Farouq Chaar intervine dupa ce, pe 29 aprilie, autoritatile egiptene l-au condamnat la 35 de ani de inchisoare pe Tariq Souissi, un membru influent al partidului aflat la putere in aceasta tara, pe motiv ca facea contrabanda cu antichitati.

Hotul cu foarfeca

Mai mult de 24 de carti vechi si gravuri, registrele - unice in lume - ale primelor expeditii ale naturalistilor europeni in Brazilia in secolele XVI-XVII au fost furate din biblioteca Muzeului National din Rio de Janeiro. Hotul nu a lasat nici o urma, spune politia braziliana. El cunostea valoarea si pozitia exacta a fiecarei carti si se pare ca detinea cheile salii. Deoarece volumele au 70 de centimetri inaltime, hotul nu s-a obosit sa care decat 17 dintre ele, din celelalte 7 decupand numai gravurile. Cele 24 de carti au o valoare inestimabila.

Centenar Dali

Pe 11 mai s-au implinit 100 de ani de la nasterea lui Salvador Dali. Sute de vizitatori au trecut pragul casei artistului din Port Lligat si al Muzeului 〞Dali in Imagini". Cel mai cunoscut artist suprarealist s-a nascut la Costa Brava in 1904, dar cea mai mare parte a vietii si-a petrecut-o la Port Lligat, unde a si murit in 1989. Cu toate acestea, Barcelona a fost orasul unde s-a batut cu Picasso pentru titlul de 〞Cel mai bun artist spaniol in viata" si tot aici a facut o pasiune pentru opera unui alt compatriot al sau - Antoni GaudÃ. Muzeul 〞Dali in Imagini" adaposteste cateva dintre cele mai importante creatii ale artistului, dar si mormantul acestuia.

Lovitura dubla

Bijuterii si antichitati in valoare de 40.000 de lire au fost furate din doua locuinte din North Norfolk (Marea Britanie). Politia crede ca cele doua spargeri au fost date de aceeasi retea de hoti, desi casele se afla la o distanta apreciabila una de alta. Intrusii au adunat dintr-un loc bijuterii de aur de peste 15.000 de lire si din celalalt, antichitati in valoare de 25.000 de lire. Din pacate pentru ei, multe dintre piese sunt unicat si pot fi usor recunoscute.
×