x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old ARTA-ANTICHITATI/Info

ARTA-ANTICHITATI/Info

17 Ian 2005   •   00:00

18 IANUARIE 2005
ERMITAGE LA MOSCOVA. Un nou muzeu si o galerie de arta similare Ermitajului vor fi create la Moscova, pe domeniul care a apartinut tarinei Ecaterina cea Mare, o data cu refacere muzeului tarilor. Planurile cuprind, de asemenea, largirea aleilor, curatarea lacurilor si construirea unei intrari pentru autovehicule, precum si a unor locuri de parcare. Muzeul tarilor a intrat sub jurisdictia Moscovei in schimbul fostului Muzeu al lui Lenin.

EXPOZITIE. Uniunea Artistilor Plastici din Romania a vernisat la galeria Apollo expozitia Geometrii formale care, potrivit autorului Ion Nicola, este speciala pentru ca nu sugereaza nimic. Ion Nicola a incercat sa surprinda in lucrarile sale forma pura. Tablourile mele nu sugereaza nimic. Nu au continut sau, daca acesta exista, eu nu-l constientizez. Ma intereseaza forma, nu continutul, pentru ca forma este cea care face ca o lucrare sa fie de arta, a declarat artistul. Nicola prefera sa picteze tablouri uriase care acopera un perete intreg si sa foloseasca culoare din abundenta. Expozitia va fi deschisa pana la 23 ianuarie.

RECUPERARE. Politia italiana specilizata in protectia patrimoniului a gasit, in 2004, 28.000 de obiecte de arta, printre care un tablou al pictorului francez Camille Corot, o madona a lui Bernardino di Betto (Pinturicchio) si un bust al imparatului Traian. Dintre obiectele recuperate, circa 17.000 sunt piese arheologice, tablouri si monede. Madona lui Pinturicchio, furata dintr-o biserica din regiunea P...rouse, a fost gasita la München, in Germania. Carabinierii au recuperat de la un colectionar din Piemont o masca funerara impodobita cu aur, din perioada unei civilizatii preincase, care a fost furata dintr-unul din santierele arheologice din nordul statului Peru. Aceasta va fi restituita statului peruan dupa ce va fi expusa, in ianuarie, la resedinta prezidentiala.

LITERATURA. Academia Romana a lansat la implinirea a 155 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu un volum de manuscrise facsimilate ale poetului - primul dintr-un proiect amplu ce va cuprinde in total 23 de volume. Cartea - o editie de lux - cuprinde piese de teatru, traduceri, versuri, publicistica, cronica dramatica, dictionar de rime - fragmentarium, scrise de Eminescu in perioada studiilor si in perioada ieseana (1866-1878).

×