x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old ARTA - Stirile zilei

ARTA - Stirile zilei

19 Mar 2004   •   00:00
"Votati-l pe Caragiale!"

Site-ul www.cartoon-crn.com gazduieste incepand de marti o expozitie internationala de caricaturi si desene dedicata lui Ion Luca Caragiale. Urmand indemnul "Votati-l pe Caragiale!", peste 1.000 de artisti plastici din 112 tari de pe toate continentele si-au aratat talentul, schitand portretul marelui scriitor si jurnalist roman. Imaginea unui Caragiale cu mustata in forma de penita de stilou sau nenea Iancu pe post de Statuia Libertatii - cu un toc in mana dreapta si o carte in stanga sunt doar doua dintre caricaturile expuse.

150 de euro pentru "Bucuresti"

Legate intr-un singur volum, cartile "Istoria Fondarii Orasului Bucuresti" - scrisa de colonel Pappasoglu si aparuta in 1891, si "Bucuresti", a lui Carmen Sylva, aparuta in 1892, vor fi scoase duminica la licitatie de catre Casa Alis. Piesa de colectie prin raritate, volumul bogat ilustrat va intra in competitie la un pret de 150 de euro. Alte obiecte scoase la licitatie sunt un tablou semnat de Rudolf Schweitzer-Cumpana - "Caruta cu cal" - evaluat la 1.450 de euro si "Corabia Inteleptilor" (foto), un fildes gravat, pictat pe suport de lemn, originar din Extremul Orient (1.300 de euro).

Odoare ortodoxe la New York

La Muzeul Metropolitan de Arta din New York se va deschide in 23 martie expozitia "Byzantium, Faith and Power, 1261- 1557". Aici vor fi expuse peste 350 de odoare ale crestinismului ortodox, adunate din 30 de tari. Multe dintre aceste piese nu au putut fi vazute pana acum in afara bisericilor si manastirilor. Printre exponate se numara si un portret al imparatului Manuel al II-lea Paleologul, realizat pe la 1409- 1411. Expozitia va fi deschisa pana pe 4 iulie.

Antologie Viorel Marginean

Saptamana trecuta a fost lansat albumul "Viorel Marginean - Pictura/Desen/ Obiect", o antologie vasta a lucrarilor cunoscutului pictor. Albumul are peste 400 de pagini si cuprinde 533 de imagini alb-negru si color din creatia artistului. Organizata pe sectiuni tematice, lucrarea respecta cronologia creatiei lui Viorel Marginean: incepand cu operele de tinerete, care atrag privirea asupra peisajului romanesc, expozitia ajunge la tema ecosistemului care l-a preocupat pe artist in ultimii ani. Pretul albumului este de 700.000 lei.

×