x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Babilonul, tabara militara

Babilonul, tabara militara

17 Ian 2005   •   00:00

Orasul antic al Babilonului, din Irak, a suferit stricaciuni substantiale cauzate de prezenta unei tabere militare americane si poloneze aici, au anuntat reprezentantii celebrului muzeu britanic British Museum.

RAZBOI. Soldatii au stricat vechiul sit
Babilonul este unul dintre cele mai importante situri arheologice din lume si stricaciunile cauzate de tabara militara sunt un atac suplimentar dat mostenirii culturale irakiene, a declarat John Curtis, conservator la British Museum, citat de AFP.

DISTRUGERI. Curtis, o somitate in materie de situri arheologice irakiene, a facut un raport asupra situatiei legendarului oras. El arata ca au fost sapate transee in apropierea acestuia si ca unele pavaje - datand din secolul al VI-lea inainte de Christos - au fost stricate de vehiculele militare. Mai multe zone din jurul sitului au fost acoperite cu nisip compactat si tratat chimic cu scopul de a fi utilizate ca aeroport pentru elicoptere si ca parcare, mentioneaza John Curtis in raportul sau. Pe langa poluarea cu hidrocarburi provocata de vehiculele militare, arheologul a atras atentia asupra stricaciunilor aparute asupra a noua din figurile de dragoni modelate pe Poarta Ishtar si ca parti din acoperisul (reconstruit) al templului Ninmah sunt dislocate. In fine, nisip amestecat cu fragmente arheologice a fost folosit pentru umplerea sacilor destinati protectiei pozitiilor militare. Iar soldatii au adus si nisip provenind din alte regiuni ale tarii, contaminand irevocabil situl.

POZITIE. Am facut tot ce am putut pentru a proteja situl si vom continua sa facem asta, a declarat Steve Boylan, colonel in cadrul fortelor armate americane prezente la Bagdad, citat de AFP. Oficialul american a precizat ca toate lucrarile de constructie din jurul Babilonului au fost sistate in iunie 2004 de teama deteriorarii orasului. Tabara militara de la Babilon a fost creata de americani in aprilie 2003 si preluata de Polonia in luna septembrie a aceluiasi an. (Florina Zainescu)

×