x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Braila - 150 de elevi au pierdut bursele din cauza absentelor nemotivate

Braila - 150 de elevi au pierdut bursele din cauza absentelor nemotivate

13 Ian 2005   •   00:00

Peste 150 de elevi braileni au pierdut bursele acordate in programul Bani de liceu, deoarece au acumulat peste 20 de absente nemotivate in primul semestru al acestui an scolar.

NEGLIJENTA. Tinerii nu au luat in calcul ca prea multe absente le va aduce excluderea din program
IRESPONSABILI. Potrivit statisticii intocmite de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Braila, numarul celor care au pierdut bursa reprezinta mai mult de 10% din elevii inclusi in programul Bani de liceu, iar suma se ridica la peste 300 milioane lei. Sunt deceptionat si revoltat. Este prostie, iresponsabilitate ce fac acesti copii. Bursele pierdute nu se mai pot acorda altor elevi, acesti bani fiind pierduti, in timp ce alti elevi poate chiar aveau nevoie de ei, a spus seful ISJ Braila, Viorel Mortu. In aceste conditii, cuantumul burselor acordate in acest program pentru judetul Braila a scazut de la 2,4 miliarde lei la 2,1 miliarde lei.

Elevii au dovedit lipsa de interes pentru ajutorul acordat de Guvern, cu atat mai mult cu cat concurenta pentru obtinerea burselor a fost foarte mare. Au fost depuse 3.250 de dosare si numai 1.329 au fost aprobate. Regulamentul de acordare a acestor burse precizeaza ca elevul poate pierde bursa daca are 20 de absente nemotivate, daca a fost eliminat de la cursuri pentru o perioada de 3-5 zile, daca a obtinut sub nota 7 la purtare sau daca a fost exmatriculat.

REGULI
Programul National de protectie sociala Bani de liceu se adresa elevilor care urmau, la cursuri de zi, liceul sau scoala de arte si meserii si consta in acordarea unui sprijin financiar lunar in valoare de 1.800.000 de lei, in conditiile in care venitul brut lunar pe membru de familie este de maximum 1.500.000 de lei. Conform ministrului Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, programul va continua in 2005 numai in limita fondurilor disponibile. El a criticat metoda de selectare a elevilor, care avea in vedere un plafon al venitului pe membru de familie, dar care nu a mai fost respectat din lipsa resurselor financiare. MEdC a primit mai multe contestatii prin care elevii isi exprimau nemultumirea cu privire la criteriile de selectare a beneficiarilor programului.

×