x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cum ne asiguram locuinta de hoti

Cum ne asiguram locuinta de hoti

15 Mai 2004   •   00:00

IMOBILIARE
Vreti sa stiti si sa vedeti 24 de ore din 24 tot ce se intampla acasa? Vreti sa va asigurati ca nimeni nu poate intra nepoftit in locuinta dumneavoastra? In functie de banii de care dispuneti puteti sa transformati aceste dorinte in realitate.
DANIELA IVAN

Primul lucru pe care-l puteti face este sa va mariti rezistenta usii. Cu numai 30 de euro, va puteti schimba butucul de la usa cu altul mai performant. Acesta este mult mai greu de deschis, deoarece cheile sunt amprentate mecanic, adica sunt unice si nu pot fi copiate la colt de strada. In schimb, daca ati pierdut cheia trebuie sa ajungeti la firma de la care ati cumparat butucul sau la dealerii acesteia pentru a va putea face alte chei, explica Eugen Zocsim, manager la firma Security-Center. Mai mult, specialistii recomanda sa aveti montat la intrarea principala in locuinta si un al doilea butuc de inchidere suplimentara. Acesta este astfel conceput incat sa fie deschis din interior cu un simplu buton, iar din afara casei numai cu cheia amprentata. Costul butucului suplimentar variaza intre 30 si 100 de euro.

Intrare restrictionata

O alta facilitate a sistemului Mul-T-Lock este ca permite controlul accesului. Adica, intr-o casa cu mai multe camere sau intr-o vila, unele persoane pot deschide toate usile cu aceeasi cheie, altele pot patrunde numai in anumite incaperi. 〞Spre exemplu, proprietarul poate deschide cu aceeasi cheie toate usile, chiar si pe cea de la garaj. In schimb, menajera are o alta cheie cu care nu poate deschide decat anumite incaperi, acelea pe care le doreste proprietarul", spune Zocsim. In plus, daca din nefericire va calca hotii, Politia ii poate gasi foarte repede, deoarece cercul suspectilor se va reduce numai la persoanele care au avut acces la chei sau la acelea pe care le-ati lasat dumneavoastra sa intre in locuinta. Un astfel de sistem complex costa cateva sute de dolari in functie de numarul de usi, care se doreste a fi controlate. De exemplu, pentru o vila cu doua usi de acces, cu o poarta pietonala si una auto plus un garaj, costul poate ajunge la 500 de euro, spun vanzatorii.

Senzori care simt tot

Daca doriti sa simtiti tot ce se intampla in casa, atunci aveti nevoie de un sistem de detectie. Pentru o garsoniera sau un apartament puteti opta pentru un detector de miscare pe care-l montati la usa de la intrare. In plus, daca locuiti la parter puteti sa va puneti un senzor de geam spart, iar daca aveti centrala este bine sa va montati un detector de gaz. Acestia simt daca la usa sunt persoane care forteaza intrarea in casa, respectiv daca s-a sparte geamul sau daca in locuinta nivelul de gaze a depasit limita admisa. La cel mai mic incident se declanseaza o sirena, care poate fi programata sa sune diferit pentru fiecare din situatiile descrise. 〞Un astfel de echipament permite montarea a maximum 8 senzori pentru mai multe zone din locuinta si costa 135 de dolari", spune Paula Poenaru, director de vanzari la firma General Security. In schimb, sistemul trebuie avizat de Politie, altfel luati amenda, atat dumneavoastra ca beneficiar, cat si firma care va monteaza echipamentul.

Ochiul care vede

Daca dispuneti de cateva mii de euro va puteti face vila o fortareata de netrecut. Mai mult, puteti vedea pe Internet tot ce se intampla acasa, indiferent in ce colt de lume va aflati. Pentru asta aveti nevoie de un sistem video care se compune din una sau mai multe camere video fixe ori mobile, de un monitor pe care sa vizualizati imaginile furnizate de camere, de un computer, precum si de un video-recorder care sa stocheze imaginile. 〞Preturile incep de la 1.500 de euro, insa difera foarte mult in functie de numarul camerelor foto care se doresc amplasate si de calitatea acestora", explica Adrian Comoli, director la firma Optimum. El mai precizeaza ca exista camere care costa numai 50 de euro si camere care ajung la 3.000 de euro. Ultimele sunt mobile, vad noaptea si dispun de un zoom foarte puternic. In acest fel, puteti afla de la birou ce face copilul singur in camera lui ori daca menajera va minte sau nu.
×
Subiecte în articol: puteţi