x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Diplome si bani pentru profesori

Diplome si bani pentru profesori

14 Ian 2005   •   00:00

SCOALA
ORDIN - Cadrele didactice care vor avea rezultate vor fi recompensate Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar de stat vor fi recompensate incepand cu anul scolar 2005-2006 cu noi premii si distinctii, conform unui ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea.
EUGENIA MIHALCEA

FLEXIBIL. Inspectoratele scolare pot stabili si alte criterii pe langa cele din regulament
Cadrele didactice care s-au remarcat in activitate vor fi rasplatite cu cinci tipuri de distinctii: Diploma Gheorghe Lazar, clasele I, a II-a si a III-a, Diploma de excelenta si Adresa de multumire publica. Unui cadru didactic nu i se pot acorda, simultan, doua distinctii, iar cel care a beneficiat de o distinctie poate solicita acordarea alteia de nivel superior dupa minimum cinci ani.

TIPURI. Diploma Gheorghe Lazar clasa I consta intr-un premiu in valoare de 20% din suma salariilor de baza din ultimele 12 luni si se acorda cadrelor didactice care au obtinut gradul didactic I si care au avut calificativul foarte bine pentru activitatea didactica in ultimii 20 de ani. Totodata, dascalii trebuie sa detina cel putin un premiu sau mentiune la faza nationala sau internationala la olimpiade, concursuri, coordonarea unor formatii sau cercuri artistice, sportive sau stiintifice; sa fie autor la elaborarea de programe si manuale scolare.

CONDITII. Diploma Gheorghe Lazar clasa a II-a se acorda cadrelor didactice care au obtinut gradul didactic I si care indeplinesc cel putin trei din conditiile prevazute la clasa I, cu diferenta ca perioada de activitate pentru calificativul foarte bine este de 15 ani, iar valoarea - de 15% din suma salariilor de baza primite in ultimele 12 luni. Diploma Gheorghe Lazar clasa a III-a se acorda dascalilor care au obtinut gradul didactic II, au primit calificativul foarte bine pentru 10 ani din activitate si indeplinesc cel putin trei din conditiile de la clasa I. Aceasta distinctie este premiata cu valoarea a 10% din suma salariilor de baza primite in ultimele 12 luni. Diploma de excelenta se acorda cadrelor didactice pensionate sau pensionabile care au obtinut gradul didactic I si au depus o activitate neintrerupta in invatamant de cel putin 25 de ani, pentru merite deosebite in dezvoltarea curriculumului sau managementului scolar. Valoarea ei este de 20% din suma salariilor de baza primite in ultimele 12 luni de activitate. Adresa de multumire publica se acorda cadrelor didactice titulare sau suplinitoare care au obtinut cel putin definitivatul in invatamant, pentru contributie esentiala la dezvoltarea invatamantului sau progresului scolar.

TERMENE
Orice cadru didactic poate solicita pana la 28 februarie unitatii scolare la care este angajat acordarea unei distinctii pe baza unui raport de autoevaluare insotit de documentele doveditoare. Consiliile de administratie ale unitatilor scolare vor analiza dosarul si il vor trimite, dupa caz, inspectoratelor scolare care au obligatia de a afisa pana la 25 martie lista celor distinsi. Lista este stabilita de inspectorate in ordinea descrescatoare a punctajului acordat si in limita fondurilor bugetare alocate.
×