x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Disputa - Se scindeaza Babes-Bolyai?

Disputa - Se scindeaza Babes-Bolyai?

25 Ian 2005   •   00:00

SCOALA
Ministrul Educatiei a declarat ieri ca nu se vor infiinta facultati in limba maghiara in cadrul Universitatii Babes-Bolyai. Facultati in limba maghiara la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj sau nu? Ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizata de Ministerul Educatiei, ministrul Mircea Miclea l-a contrazis pe secretarul de stat pentru minoritati, Jozef Koto, in legatura cu infiintarea unor facultati in limba etniei maghiare in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.
EUGENIA MIHALCEA

CONTRADICTII. Dupa investirea lui Koto in functie, secretarul de stat pentru minoritati a declarat ca nu doreste scindarea Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj, institutie de invatamant superior de recunoastere europeana, dupa cum a precizat, ci doar infiintarea unor facultati in limba etnicilor maghiari si chiar germani, in cadrul UBB.

Intrebat care este parerea sa in legatura cu punctul de vedere exprimat de Koto, ministrul Miclea a spus ca: In repetate randuri am spus ca nu voi accepta infiintarea unor facultati in limba minoritatii maghiare, in cadrul Universitatii Babes Bolyai.

Jozef Koto este profesor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si vicepresedinte executiv al UDMR cu probleme de invatamant. El a fost numit secretar de stat pentru invatamant in limbile minoritatilor si relatii internationale, printr-o hotarare a Guvernului care a modificat organigrama MEdC, reintroducand aceasta functie, care a existat si in urma cu cativa ani.

Pana in momentul de fata au fost numiti, ca secretari de stat la Ministerul Educatiei si Cercetarii, doar Anton Anton, pentru cercetare si Josej Koto. Celelalte doua posturi, - pentru invatamant preuniversitar si pentru cel superior - au ramas vacante o data cu eliberarea din functie, zilele acestea, a secretarilor de stat numiti in timpul guvernarii trecute.

PROGRAME. Cat priveste programul Cornul si laptele, acesta va continua si in 2005, dar, in schimb, Corpul de control al ministrului Educatiei va verifica modul in care au fost organizate licitatiile privind aceasta actiune. Intentionam sa continuam acest program, dar verificarea licitatiilor este necesara, a declarat Mircea Miclea, ministrul Educatiei.

Aceasta actiune cade in sarcina Corpului de control al ministrului Educatiei, organism pe care Miclea vrea sa-l reinfiinteze cat mai curand. Tot in sarcina Corpului de control al ministrului Educatiei va intra si rezolvarea eventualelor reclamatii primite din partea parintilor, a mai spus ministrul.
×