x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old EXTERNE - Stirile zilei

EXTERNE - Stirile zilei

06 Apr 2004   •   00:00

Hodorkovski, erou de roman

Magnatul rus Mihail Hodorkovski, inchis in octombrie 2003 sub acuzatia de evaziune fiscala, a devenit erou de carti politiste. 〞Oligarhul si marele urs" este ultimul volum al Tatianei Ustinova. Autoarea doreste sa schimbe 〞impresia gresita" a oamenilor fata de oligarhii care au reusit sa faca milioane de dolari in anii ""90, in timpul controversatei privatizari din Rusia. Eroul cartii este un om integru, invingator, care lupta contra sistemului si impotriva saraciei pentru a-si atinge scopurile. (Anca Aldea)

Autocar cu elevi, prabusit in râu

Un autobuz bulgaresc cu 48 de pasageri, majoritatea liceeni, s-a rasturnat, in noaptea de duminica spre luni, in râul Lim din apropierea orasului Bijelo Polje din Serbia-Muntegru. Cel putin un copil si-a pierdut viata si zece au fost dati disparuti. Circa 38 de pasageri, care se refugiasera pe acoperisul autocarului, au fost salvati de echipele de interventie. Potrivit postului de radio B92 din Belgrad, cautarea altor supravietuitori a fost ingreunata de terenul accidentat, autocarul rasturnat aflându-se intr-o prapastie de 50 de metri. Liceenii se intorceau dintr-o excursie in Croatia. (Anca Aldea)

Slovacii prefera nationalistii

Rezultate surprinzatoare in primul tur al alegerilor prezidentiale desfasurate in Slovacia. Invingatori au iesit doi nationalisti, controversatul ex-premier Vladmir Meciar si fostul sau aliat Ivan Gasparovici. Victoria acestui tur de scrutin era atribuita de catre majoritatea analistilor sefului diplomatiei slovace, Eduard Kukan, candidat sustinut de partidul de guvernare. Victoria nationalistilor este o lovitura grea pentru Guvernul Dzurinda, la mai putin de o luna pâna la aderarea Slovaciei la Uniunea Europeana. Meciar a fost criticat in special pentru viziunile sale anti-UE si anti-NATO. (Anca Aldea)

Aliatii NATO, la Muzeul Cotroceni

Ministrul de Externe al Estoniei, Kristiina Ojuland, si cel al Sloveniei, Dimitrij Rupel, s-au aflat ieri in vizita la Bucuresti. Coincidenta, ieri s-au implinit 55 de ani de la crearea NATO, alianta care a primit zilele trecute Slovenia, Estonia, Romania si alte patru state ca membri cu drepturi depline. Seful diplomatiei romane, Mircea Geoana, si-a dus colegii in vizita la Muzeul National Cotroceni. Aliate NATO, cele trei state coopereaza si in privinta aderarii la Uniunea Europeana. (Lavinia Tudoran)

×