x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Fara fuste scurte, mobil si cercei in nas

Fara fuste scurte, mobil si cercei in nas

14 Oct 2004   •   00:00

Fara fuste scurte si fara cercei in nas sau buric. Elevele nu au voie cu bluze deasupra taliei sau pantaloni stramti. Nici tigari sau telefoane mobile nu le este permis tinerilor sa introduca in scoli.

Cu toate ca in caz contrar, elevii ar avea de platit amenzi de cateva sute de mii de lei nu prea le pasa scolarilor. Toate aceste restrictii sunt mai mult pe hartie, prevazute in regulamentele de ordine interioara din licee.

Realitatea arata putin diferit, mai afumata, tinand cont ca in fiecare pauza, grupurile de pustani ies sa posteasca o tigara, ascunsi la coltul liceului de ochii indiscreti ai directorului. Numai ca in urma lor raman cateva chistoace, care-i cam dau de gol. Dar numai daca ar fi observati de profesori elevii ar avea de platit amenzi costisitoare: de la 100.000 la 500.000 de lei. Din pacate, fumatul este considerat o fapta la fel de grava ca si consumul de droguri sau detinerea unor materiale cu caracter obscen sau care promoveaza violenta.

TOALELE. Cele mai mari restrictii in cele mai multe regulamente de ordine interioara a liceelor sunt insa legate de tinuta elevilor. Sunt interzise de obicei decolteurile exagerate si gesturile de tandrete dintre colegi. Nu se poate sa vina chiar cu buricul gol. E nevoie de putina decenta, sunt de parere directorii. Elevele nu au voie sa poarte pantaloni stramti, pantaloni cu talie joasa, bluze deasupra taliei, fuste extrem de scurte, decolteuri exagerate, cam ce e la moda cu alte cuvinte. Nerespectarea regulamentului atrage sanctiuni discutate in consiliul profesoral al scolii.

LA EI. Restrictiile in tinuta se practica si in strainatate, argumenteaza profesorii din conducerea liceelor. In Belgia, de exemplu, elevii sunt trimisi acasa sa se schimbe daca tinuta lor nu corespunde. Iar acest lucru se consemneaza in carnetul elevului. La noi s-au mai gasit si restrictii legate de bijuterii. Elevii, atat fete, cat si baieti, nu au voie nici sa poarte bijuterii in exces. Fetele nu au voie sa-si lase unghiile prea lungi si nici sa-si vopseasca parul strident. Cand unii dintre elevi intrec masura in tinuta, pot scapa de amenda cu bani, daca au un director mai intelegator. Ei se pot alege numai cu o mustrare, iar in caz de recidiva ajung la sanctiuni. Alte licee, ca sa scape de problemele legate de vestimentatia elevilor, au introdus uniforma obligatorie. Care nu e nici ea pe gustul liceenilor. (Eugenia Mihalcea)

RESTRICTII

Elevii unei scoli generale din municipiul Alba-Iulia nu au voie sa poarte la ore lantisoare, bratari sau inele din aur si nici nu mai pot consuma guma de mestecat in incinta unitatii de invatamant. Potrivit Regulamentului de Ordine Interioara, indiferent de sex, elevii Scolii Generale Liviu Rebreanu nu au voie sa poarte bijuterii din aur, motivul invocat fiind acela ca asa nu ar mai fi tinta raufacatorilor. Mai mult, baietilor le este interzis sa-si vopseasca parul si nu au voie sa poarte cercei. Elevii nu au voie sa tina deschise telefoanele mobile la ore.
×
Subiecte în articol: voie elevii