x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Inginerii de pe sticla

Inginerii de pe sticla

10 Mar 2004   •   00:00

"Orice soldat poarta in ranita bastonul de maresal", spunea odata Napoleon. Dar oamenii de televiziune din ce s-or fi facut? Ca doar n-a luat fiinta din senin vreo scoala de scos "vedete pe sticla". Trebuie sa existe o meserie de baza, o pasiune, o predilectie, care sa se repercuteze asupra aparitiilor tv. Din ciclul "pentru una ne-am pregatit, alta facem (si facem bine)", azi va prezentam inginerii.

Constantin Trofin, mustaciosul neochelarist de la "Canalul de stiri" (Antena 1), a terminat TCM, la Cluj. Daca nu i-ar fi placut sa se faca inginer, n-ar fi dat la Politehnica. Dupa absolvire, a lucrat la o fabrica de masini de electrificat, intre 1987-1991, dar colabora si la Radio Cluj. Asa a venit si sansa de a se lansa in mass-media, cu un concurs la radio, pe care l-a castigat. Cu simtul umorului la purtator si cu experienta de viata capatata in facultate si-n fabrica, a reusit sa se lanseze in televiziune si a facut-o bine, alaturi de Ovidiu Uscat, si el tot inginer. Legatura intre inginerie si televiziune? "Cred ca facultatea asta tehnica mi-a pus ordine-n activitati, disciplina si rigoare, fara de care televiziunea nu poate exista. Televiziunea fara tehnica e moarta. Munca in fabrica m-a invatat cum ca ma port cu oamenii, lucru esential. Obsesia detaliilor o aveam deja."

POVESTI. "Povestea fara sfarsit", de pe Romania 1, are drept realizatoare si prezentatoare o frumoasa inginera: Irina Pacurariu. A absolvit Electrotehnica in ă€˜92, dar n-a practicat meseria de inginer niciodata. "Nu ma pricep deloc la fire si alte lipituri pe care ar fi trebuit sa le stiu din facultate. Stiu insa bine matematica si fizica si nu regret rigoarea si minutiozitatea impuse de orice facultate cu examene serioase. Pentru televiziune astea-s esentiale."

UMOR DE EXCEPTIE. Dintre toti Divertisii, doar Ioan Gyuri Pascu nu e inginer. Ne ocupam de Cristi Gretcu si Catalin Mireuta, doi dintre cei mai simpatici ingineri de pe sticla. "Desi sunt inginer mecanic de masini termice, repartitia am primit-o la o fabrica de mobila din Giurgiu, ca inginer de aprovizionare... Plecam prin tara dupa marfa. Asta pana in ă€˜90, cand am luat un concurs in TVR. Dupa ce n-am mai practicat ingineria, ma gandeam la profesia asta ca la o ciudatenie si mi-am spus ca daca tot exista atatia ingineri mediocri, eu ar trebui sa fac ceva special ", spune Cristi.

Catalin Mireuta este singurul constructor printre inginerii de la Divertis. Nu l-a pasionat in mod special Facultatea de Constructii, a dat acolo pentru ca pe vremea aceea nu putea face bancuri politice ori de cate ori voia...

Dar cum grupul Divertis exista din vremea studentiei lui, a impacat elegant si pasiunea pentru bancuri, si obligatiile de politehnist. A profesat si el cativa ani la Calarasi.

Cine mai "inginereste"

Ramane la latitudinea Mariei Sale, telespectatorul, sa aprecieze daca aceste vedete tv cu formatie tehnica sunt cei mai buni oameni de televiziune printre ingineri sau invers. Pana una-alta, ei sunt iubiti si abordeaza genuri diferite ale audio-vizualului. Iata doar cativa dintre ei: Mircea Radu, Andreea Marin, Iuliana Marciuc, Radu Cosarca, Septimiu Sarateanu, Gabi Dobre, Angela Avram, Gabi Giurgiu, Lucian Mandruta, Romeo Diaconescu. Si lista ar putea continua.

×