x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Inimaginabil - Sarbii ne schimba preferintele gastronomice

Inimaginabil - Sarbii ne schimba preferintele gastronomice

14 Ian 2005   •   00:00

Pe Glob au loc de-a lungul anului tot felul de concursuri culinare, printre care si unele mai putin obisnuite. Ca exemplu ar putea fi o competitie din Serbia la care iau parte bucatari de prin toata lumea.

LUPTA. Bucatari din intreaga lume se intrec in prepararea de testicule, cunoscute si ca rinichi albi
CAMPIONAT MONDIAL. Acesti specialisti in ale gatitului se aduna in cadrul Campionatului mondial de preparare a testiculelor pentru a-si demonstra ingeniozitatea in ceea ce priveste pregatirea fuduliilor. In Serbia, testiculele sunt considerate o delicatesa de catre gurmanzi, iar asteptarile sarbilor sunt mari atunci cand vine vorba de exportul acestor specialitati. Campionatul este organizat an de an de Ministerul Turismului din Serbia cu scopul de a promova mancarurile facute din organe. Cel mai bine gatite fudulii vin din Serbia, iar noi am vrut prin intermediul acestui concurs sa aratam lumii ce bucate deosebite pot fi preparate folosind testiculele, care aici sunt cunoscute si sub numele de rinichi albi, a declarat Ljubomir Erovic, unul din organizatori.

Anul trecut, un numar impresionant de specialisti culinari au participat la competitie, insa aceasta a fost castigata de bucatarul Dejan Milovanovic, din Belgrad, dupa cum informeaza cotidianul sarb Glas Javnosti. Punctul culminant al serii l-au constituit bucatele sale, ale caror ingrediente au fost organele unui taur. In cadrul concursului, participantii au avut la dispozitie o cantitate de peste 20 de kilograme de testicule ale mai multor animale.

OPINII. Parerile create de campionat sunt impartite, pentru ca unii sunt de-a dreptul oripilati de ideea de a gati astfel de organe, insa altii considera ca aceste bucate au viitor: Rinichii albi devin din ce in ce mai populari in Belgrad si speranta noastra este ca tot mai multe restaurante vor include in meniul lor macar unul din platourile vazute la concurs, a spus o persoana care se afla in public. (Andrada Floria)

×