x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old INTEGRARE/Stirile zilei - 21 mai 2004

INTEGRARE/Stirile zilei - 21 mai 2004

21 Mai 2004   •   00:00

Liber la porumb modificat genetic

Comisia Europeana a ridicat miercuri un moratoriu aflat in vigoare timp de sase ani asupra hranei modificate genetic. Astfel, un soi de porumb produs de compania elevetiana Syngenta va ajunge in farfuriile europenilor interesati sa-l experimenteze. Porumbul poarta 〞apetisanta" denumire de BT-11, va aparea pe piata sub forma de boabe conservate, iar ambalajul ii va avertiza cat se poate de clar pe consumatori despre ce fel de produs este vorba. Decizia de a ridica moratoriul a cazut in sarcina Comsiei Europene, dupa ce guvernele din UE nu au reusit sa ia o decizie in acest sens. Alte aproximativ 30 de produse asteapta sa primeasca la randu-le unda verde pentru a ajunge pe piata.

Norvegienii sunt tot mai pro-UE

Tot mai multi norvegieni incep sa priveasca o eventuala aderare la Uniunea Europeana cu ochi mai buni. Potrivit celui mai recent sondaj, 51% dintre repondenti au spus ca ar fi de acord ca Norvegia sa se alature Uniunii. Intr-un sondaj porecedent, realizat in luna martie, doar 47% dintre cei chestionati se declarau pro-europeni. Specialistii de la Institutul de Opinie Publica explica rezultatul prin asa-numitul 〞efect 1 mai", data cand 10 state au devenit membri UE. Norvegia a organizat doua referendumuri privind aderarea, in 1972 si 1994, dar populatia s-a opus de fiecare data.

Tripla amenintare pentru Europa

Europa se confrunta cu o 〞tripla criza", a carei rezolvare va fi posibila doar printr-un efort financiar considerabil. Aceasta este concluzia unui raport publicat saptamana aceasta la Bruxelles si intitulat 〞50 de propuneri pentru viitoarea Europa". Potrivit documentului, cele trei probleme majore sunt greoaia functionare a insitutiilor UE, amenintate in curand cu paralizia, lipsa unui raspuns satisfacator la intrebarea 〞Incotro se indreapta Europa?" si situatia incerta a granitelor Uniunii. Autorii raportului apreciaza ca aceasta criza majora va fi depasita doar daca principalii contribuabili din UE (Germania, Marea Britanie si Franta) vor cotiza dublu fata de sumele pe care le varsa acum in visteria comuna a Uniunii.

UE va avea ministru de Externe anul acesta

Postul de ministru de Externe al UE ar putea fi introdus in organigrama de la Bruxelles inca de anul acesta si nu in 2009, asa cum se preconiza. Astfel, postul ar fi infiintat inainte de momentul in care Constitutia UE, al carei text il creeaza, sa intre in vigoare. Surse din presedintia irlandeza a UE, citate de EU Observer, afirma ca viitorul ministru si-ar putea incepe mandatul in noiembrie, o data cu noua Comisie Europeana. Bursa zvonurilor il indica pe inaltul reprezentant al UE, Javier Solana, drept favorit la ocuparea noii functii.

Tineri premiati de Ministerul Integrarii

Elevii care au realizat cele mai bune desene, compuneri si eseuri pe teme europene si-au primit azi premile din partea Ministerului Integrarii Europene. La concursul desfasurat intre 15 aprilie si 6 mai au participat elevi din clasele I-XII, in faza finala ajungand peste 1.000 de lucrarii. 〞Piticii" din ciclul I-IV au avut ca tema realizarea unui desen pe tema 〞Romania si celelalte tari ale Europei", cei din clasele de gimnaziu au redactat compuneri pe marginea unui subiect legat de istoria, geografia sau cultura unei tari din UE, iar liceenii au avut ca punct de plecare tema 〞Eu, viitor cetatean european" despre care sa scrie un eseu.

Grupaj realizat de Irina Cristea
×