De curand s-au implinit 410 ani de la nasterea domnitorului muntean Matei Basarab
(1588-1654). Descendent al boierilor Craiovesti, ruda cu Neagoe Basarab si urmasul la tronul lui Radu Ilies, Matei Basarab isi incepe domnia in anul 1621, in cadrul unei miscari impotriva grecilor, initiata de Craiovesti, spune prof. dr. Cezar Vasiliu, intr-una dintre lucrarile sale.
|
|
Tablou votiv reprezentandu-i pe Matei Basarab si Doamna Elena
|
Matei Basarab a fost un domn viteaz, carmuindu-si cu pricepere tara si stiind s-o apere la nevoie; pe plan intern, desi a fost un bun gospodar, a mentinut o fiscalitate ridicata, datorita turcilor. Matei Basarab ramane important in istoria noastra nationala pentru constructiile de sfinte lacasuri, biserici si manastiri. Daca Stefan cel Mare a zidit 45 de biserici si manastiri, Matei Basarab a zidit 46, atestate documentar, facand din el cel mai de seama ctitor bisericesc al neamului romanesc conform lui C. C. Giurascu. Cea mai cunoscuta dintre ctitoriile sale este manastirea Arnota din judetul Valcea, zidita intre anii 1633-1636, pe locul unei asezari mai vechi. Biserica manastirii a fost pictata de Stroe din Targoviste. Pe langa temele religioase traditionale sunt de remarcat portretele votive ale domnitorului si Doamnei Elina, din pronaos, precum si o frumoasa decoratie florala in locurile libere dintre medalioane. Portretul lui Matei Basarab batran, cu parul alb, este considerat unul dintre cele mai frumoase portrete de voievozi romani care s-au pastrat pana astazi. La Arnota, Matei Basarab a fost si inmormantat, lespedea de piatra ce-i acopera mormantul fiind sculptata de sibianul Elias Nicolae. Tot aici a fost inmormantata si doamna Elina, sotia voievodului.
Cladirea bisericii, cu plan treflat, se compune dintr-un pronaos despartit in doua compartimente de suprafetele inegale prin trei arcade cu doua registre de goluri suprapuse, sprijinite pe doi stalpi octogonali, ceea ce constituie
o caracteristica originala a monumentului
|
Cea mai monumentala dintre ctitoriile sale ramane, insa, manastirea Caldarusani, judetul Ilfov, construita intre 1637-1638, din apropierea Bucurestiului, situata intr-o pozitie pitoreasca si inconjurata din trei parti de lacuri. Celelalte ctitorii mai de seama ale sale sunt manastirile Sadova, judetul Dolj, refacuta total pe locul uneia din lemn, Maxineni, judetul Ramnicu Sarat, in 1637, distrusa in Primul Razboi Mondial, Plataresti, judetul Ilfov, in 1646, Strehaia, judetul Mehedinti, in 1645, Cornatel, in 1648, azi biserica de mir din comuna Manastirea, fosta mosie regala a lui Carol I al Romaniei, judetul Ilfov; Negoesti, judetul Ilfov, intre 1648-1649, Brebu, judetul Prahova; apoi schiturile: Barbatesti, judetul Dambovita, intre 1645-1646 si Pinul, judetul Buzau, intre 1647-1648. Matei Basarab a zidit catedrala episcopala din Ramnic, precum si o serie de biserici de mir, ca: Saridar si Sfintii Apostoli din Bucuresti; Sfantul Dumitru din Craiova, 1651, pe locul actualei catedrale mitropolitane; Sfintii Imparati, 1650 si Sfantul Nicolae-Andronesti din Targoviste, 1653; Sfintii Apostoli din Ploiesti, 1639; Sfantul Procopie din Gherghita-Prahova in 1641; Sfantul Gheorghe din Pitesti; Intrarea in biserica din Caracal, ca si bisericile din Draganesti-Teleorman, Parscovani si Dobrotesti-Olt si Manastirea-Ilfov. Matei Basarab a refacut si o serie de lacasuri sfinte ca: Manastirile Adormirea sau Negru Voda din Campulung, 1635-1636; Plumbuita de langa Bucuresti, in 1647; Brancoveni, judetul Olt - ctitorie a boierilor Craiovesti; Carnu, judetul Buzau, care exista din secolul al XVI-lea ; Draganesti - langa Rosiorii de Vede, in 1647. Tot la refaceri, trebuie mentionate Mitropolia din Targoviste, turnul-clopotnita si chiliile de la biserica lui Neagoe de la Curtea de Arges. A terminat manastirea Slobozia din judetul Ialomita, inceputa de postelnicul Iordache si cladirile din incinta de la Tismana si Govora (Mircea Pacurariu). Dupa pilda domnului, doamna Elina, sotia sa, a ctitorit biserica din Horesti, judetul Ilfov, intre 1643-1644, a refacut manastirea Slatioarele din Ocnele Mari, iar fratele ei, Udriste Nasturel, biserica Targului din Targoviste. In afara granitelor tarii, Matei Basarab a zidit manastirea Soveja din judetul Vrancea, in 1644-1645; biserica Turnu Rosu din judetul Sibiu, in 1645; bisericile Svistov si Vidin din Bulgaria, precum si biserica Sfantul Sinadon din Marea Lavra de la Muntele Athos.
Concomitent cu pictura murala, care ia o dezvoltare deosebita sub domnia sa, a inflorit si pictura pe lemn, reprezentata prin icoanele de la Arnota si, mai ales, prin catapeteasma schitului Crasna din Prahova. Aici, la baza crucii din scena clasica a Rastignirii, se afla un tablou votiv reprezentandu-i pe Matei Basarab si pe mitropolitul Stefan al Ungrovlahiei ingenuncheati, imbracati fiecare in vesmintele specifice demnitatilor respective. Dar, alaturi de numeroasele sale constructii religioase, domnitorul Matei Basarab a facut si o serie de constructii civile: casele domnesti din Brancoveni si din Caracal; recladirea cetatii Targoviste in 1645 si, mai ales, curtile domnesti din Targoviste, Bucuresti si Campulung-Muscel. Dincolo de Dunare a construit un pod la Razgrad, in localitatea Inumlari, in drum spre Constantinopol. In apropiere de Ocnele Mari a construit o fabrica de hartie.
Citește pe Antena3.ro