x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Nastase da puncte lui Bush

Nastase da puncte lui Bush

26 Iul 2004   •   00:00

Vizita premierului Adrian Nastase a fost evenimentul politic al saptamanii trecute, dar comentariile nu s-au stins.

Dimpotriva, o data cu revenirea in tara, interesul pentru cele intamplate in turneul american s-a accentuat.

Care au fost punctele de forta ale acestei vizite? In primul rand, primirea la Casa Alba si declaratiile pozitive ale presedintelui George W. Bush la adresa Romaniei arata saltul urias facut de tara noastra in relatia cu Statele Unite in ultimii trei ani. Guvernul si presedintia tarii au jucat fara greseala sansa aparuta dupa 11 septembrie 2001 si s-au aliniat rapid si fara ezitari frontului antiterorist. Eforturile facute de Romania pe plan politico-militar au fost materializate prin admiterea in NATO si castigarea statutului de partener strategic al SUA. Acestea nu sunt notiuni lipsite de continut, ci au efect in modernizarea armatei romane si in cooperarea in plan operational, in Irak si Afganistan. In SUA, dezbaterea privind razboiul din Irak si, pe un plan mai larg, protectia impotriva terorismului este o tema importanta a campaniei electorale. Asa incat prezenta la Casa Alba a aliatului fidel, care nu anunta retragerea trupelor din Irak, nu cere eliminarea bazelor militare americane, ci, dimpotriva, ofera locatii de 5 stele pentru amplasarea lor, este de mare ajutor lui George W. Bush.

Conferinta de presa desfasurata in Biroul Oval a fost nu numai o onoare acordata lui Adrian Nastase, ci si un prilej de prezentare la televiziune, in direct, a mesajului ca Statele Unite nu raman singure pe frontul din Irak.

Interviurile luate lui Adrian Nastase de CNN si WETA au pisat cu intrebari tocmai aceasta constanta a politicii romanesti in sustinerea efortului american, intr-un moment in care aliatii considerati siguri - Filipine sau Spania - se retrag din Irak.

Ca atare, simpatia si gesturile de prietenie aratate premierului roman nu doar la Casa Alba, dar si la Pentagon aveau suportul nu vreunei firme de lobby, ci recompensau riscurile celor peste 700 de soldati si ofiteri romani din Irak si ale celorlalte trupe din Afganistan.

Bush, aflat intr-o lupta la cutite cu Kerry, contracandidatul democrat la presedintie, l-a avut alaturi, in Biroul Oval, nu doar pe un prim-ministru din Estul Indepartat, ci pe seful Guvernului care detine Presedintia Consiliului de Securitate al ONU, o institutie in care administratia SUA nu a reusit sa-si impuna intotdeauna punctul de vedere.

Acest aspect a fost subliniat indeosebi de comentatorii americani, de ziaristii straini cu care am purtat discutii profesionale la Casa Alba sau la Consiliul de Securitate.

Candidatura lui Nastase, anuntata in zilele turneului american, este al doilea subiect care a retinut atentia comentatorilor, indeosebi din Romania. Stirea potrivit careia Nastase este pregatit 95% sa fie candidat pentru Cotroceni a reiesit din raspunsul la intrebarea pusa de corespondetul din SUA al ziarului Romania Libera. Ea a fost adresata in afara sferei de interes a conferintei de presa de la Consiliul de Securitate al ONU, dar a devenit startul unei intregi discutii care abia a pornit.

A fost sau nu intamplatoare intrebarea? De ce a fost pusa tocmai acolo? Cine a ridicat mingea la fileu lui Adrian Nastase? Iata intrebari colaterale care nasc comentarii dintre cele mai surprinzatoare. Daca adaugam si intrebarea din Biroul Oval, la care Bush a raspuns, normal, ca un om politic, ca va castiga alegerile, la fel cum l-a anuntat si oaspetele Nastase, se intregeste tabloul unor comentarii rauvoitoare care acuza premeditarea lansarii candidaturii direct din Casa Alba.

O data cu derularea acestor momente se anuleaza insa un "cal de bataie" al criticilor lui Nastase, care nu ar fi fost agreat la Washington. Faimoasa lista a lui Guest a cazut in uitare, o data cu plecarea de la post a ambasadorului care a fost decorat de Ion Iliescu si ocolit de Adrian Nastase. Dupa show-ul din Biroul Oval, noul ambasador al SUA la Bucuresti va avea, probabil, un mesaj pragmatic, afland si el ca atunci cand dai intr-un caine trebuie sa stii si cine-i stapanul lui.

Marea problema a lui Adrian Nastase va fi de acum sa-si apropie electoratul roman, pe omul simplu care pune stampila pe buletin. Daca liderului PSD ii este usor sa intre in dialog cu marimile lumii, exercitiul de a da firesc mana cu un anonim ii provoaca insomnii.

PS. Declaratiile facute la New York si Washington de primul-ministru roman si presedintele Statelor Unite sunt intoarse pe toate partile, se storc semnificatii si interpretari, cele mai multe partizane. In stilul caracteristic, un editorialist cu nostalgia sectiei de presa a CC al PCR da note altor ziare in functie de tonul relatarilor din timpul vizitei lui Adrian Nastase in SUA. C.N. uita ca in urma cu trei ani comenta prima vizita a lui Adrian Nastase la Casa Alba in termeni diametral opusi celor folositi acum. Distanta in timp nu poate sterge memoria, ci, eventual, doar caracterul, atunci cand ar exista.
×
Subiecte în articol: nastase adrian casa alba