x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Nu a Incalcat prevederile Constitutiei

Nu a Incalcat prevederile Constitutiei

06 Ian 2005   •   00:00

Mie mi s-a parut interesant in acest interviu faptul ca Basescu doreste in continuare sa nu influenteze institutiile statului si sa exprime un punct de vedere al societatii asa cum il intelege el.

Click
In al doilea rand, Basescu sustine ca nu e vorba acum de o criza si ca alegerile anticipate nu pot fi decat rezultatul unei crize, pornind de la procedurile legale, constitutionale. Deci, nu cred ca citirea interviului lui ca un indemn la alegerile anticipate, in ciuda titlului cu care a aparut, este recomandata. El nu recomanda alegeri anticipate, ci crede ca alegerile anticipate ar fi o solutie mai buna in sensul propriului electorat, respectiv electoratului Aliantei. Cu asta suntem cu totii de acord, dar de la dorinte pana la efectele in camp constitutional sau public ale dorintelor noastre, chiar daca e dorinta unui presedinte, mai e o cale. Exista apoi un fel de suprapunere care se practica in viata politica, si la presedintele Basescu, intre o oarecare moralitate politica absoluta, ba chiar absolutista si care este colorata de propriile sale interese politice si ale Aliantei si care poate fi practicata oricand de domnia sa, de ministrii Aliantei, care se suprapune cu o logica parlamentar-politica, care nu este marcata de valori absolute, de dorinte, de propria moralitate, ci de o scadenta si de intervale programate care sunt alegerile, felul in care se compun majoritatile etc. Aceasta suprapunere intre ceea ce cred eu si cei care am castigat acum alegerile, ca e mai bine si ceea ce se poate face va fi o sursa de conflict. In definitiv exista niste reguli absolute care sunt alegerile, exista apoi o zona a compromisurilor politice obligatorii intre alegeri care adesea sunt in contradictie cu principiile morale ale democratiei, dar care fac parte din jocul tactic al oricarei democratii.

Asa, de exemplu, in 1982, liberalii vest-germani parasesc un guvern de stanga, intr-un vot de nancredere sustinut de dreapta si trec de partea dreptei. A fost partidul liberal un partid al tradarii? Da. In logica moralitatii absolute, a angajamentelor sale facute in timpul alegerilor din 1978 a fost un partid al tradarii. Dar in logica politica aceasta tradare a fost posibila si a dus la schimbarea de paradigma politica. Nu vreau sa fac o paralela obligatoriu intre situatia PUR si situatia liberalilor germani, dar vreau sa spun ca atata timp cat ai facut cu PUR un guvern posibil, pe care il investesti cu incredere, care este investit de Parlament si cu care vrei sa-ti faci agenda, pe care inca nu o vezi contrazisa de atitudinea PUR, nu poti reevalua acum atitudinea PUR fata de alegerea presedintelui Camerei sau a celui al Senatului, in asa fel incat sa solicit alegeri anticipate sau sa te gandesti la ele doar din cauza aceasta. Este din nou suprapunerea propriei agende politice si morale cu un camp al realitatii in care exista niste constrangeri, si exista un calendar, si exista alte reguli. Nu cred ca aceste afirmatii vor determina o criza politica, nu e cazul. Lumea il cunoaste pe Traian Basescu si trebuie sa se obisnuiasca cu stilul lui nou. Dar il cunoaste ca politician care avea un balans pe vremea lui Ciorbea, care tinea de jocul unui partid mic, cu glas puternic care voia sa obtina maximum, ocupand totusi un teritoriu destul de mic in politica. Acum, insa e cu totul altceva, e vorba de un presedinte care am observat ca de cate ori face asa-zise declaratii incendiare, revine sau chiar in acelasi paragraf spune ca va tine cont de institutiile statului si tine cont de reguli. Cred ca titlul interviului este mai incendiar decat interviul propriu-zis. Presedintele nu a incalcat prevederile Constitutiei prin aceste afirmatii. Este vorba de un presedinte care are un stil personal marcant, puternic. Nu a incalcat prevederile Constitutei pentru ca are drept la opinie, el nu cere, nu propune. Sugestiile si propunerile care incalca Constitutia nu se fac intr-un interviu, ci se fac in camp politic. De altfel toti presedintii de pana acum au avut propriile lor pareri si propria lor agenda, dar nu s-a intamplat ca acestea sa devina publice. Presedintele isi exprima parerile, care pot sa vina in contradictie cu parerile propriului Guvern, cu parerile indeobste asteptate, standardizate ale societatii.

×