x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Ospatar pe vas: 3.000 de dolari/ luna

Ospatar pe vas: 3.000 de dolari/ luna

19 Mai 2004   •   00:00

LOCURI DE MUNCA

Cateva luni pe mare, perioada in care poti vedea Alaska, Riviera mexicana sau Caraibe. Salarii de pana la 3.000 de dolari. Si 10-14 ore de munca pe zi. Toate acestea le puteti avea daca va gasiti un loc de munca pe un vas de croaziera.
CRISTIAN PETRU

Cateva luni pe un vas de croaziera servind pasagerii. Sa vezi pamantul rar, iar cand se intampla, sa te bucuri. De cativa ani tinerii romani care vor sa castige bani pleaca pe vase de croaziera. Chiar daca la prima vedere pare un lucru simplu, in cele cateva luni petrecute pe vasele de croaziera tinerii muncesc foarte mult. 〞In prima saptamana petrecuta pe vas a fost mai greu. Dar te obisnuiesti cu marea repede", povesteste Daniel Popovici din Buzau. Tanarul a devenit 〞barcagiu" in urma cu cativa ani. A plecat prin intermediul unei firme din Capitala, la care a platit un comision. Din momentul in care esti testat de catre firma si pana pleci pot trece aproximativ patru luni. Durata poate fi mai mica sau mai mare, in functie de 〞cat de repede te misti". Daniel lucreaza in restaurante pe vasele de croaziera. Sunt insa locuri de munca si ca fotografi sau vanzatori in magazinele de suveniruri. 〞Eu am fost pe un vas mare. In timp avansezi si ajungi sa lucrezi tot mai aproape de client. Cu cat avansezi, creste si salariul", adauga tanarul din Buzau.

Program incarcat

Programul unui barcagiu este foarte incarcat. Se lucreaza intre 10 si 14 ore pe zi si au cate o zi libera in fiecare croaziera. Iar o croaziera poate tine chiar si 15 zile. 〞La primul contract se castiga aproximativ 600 de dolari pe luna. Suma aceasta creste, iar dupa 3 ani ajungi sa castigi aproape 3.000 de dolari. Nu se poate spune ca acesta este salariul. Castigurile sunt din bacsisuri, salariile fiind modice", spune Daniel. Castigurile celor care lucreaza in magazinele de suveniruri sau ca fotografi sunt mai mici. Dar si munca este mai putina.

Cerinte speciale

Un contract dureaza intre sase si zece luni. Dar nu toti stau pana la sfarsit. Se poate pleca inainte de sfarsitul contractului daca exista motive bine intemeiate. Sau pot sa te faca ei sa pleci. 〞Trebuie sa te incadrezi in sistem. Este foarte important sa fii punctual. Daca nu te conformezi regulilor lor, te determina ei sa pleci", povesteste tanarul. Chiar daca programul este foarte incarcat si munca este multa, tanarul spune ca merita sa pleci sa lucrezi pe vase de croaziera. Atat pentru bani cat si pentru aventura. 〞Te plimbi, ajungi in locuri in care nu prea ai cum sa ajungi. Oricarui prieten i-as recomanda sa mearga. Este o experienta deosebita", spune Daniel. In Brasov, dar si in alte orase din Romania exista baruri in care merg cei care au fost pe vase de croaziera. Barcagiii si-au facut chiar un site pe internet unde pot schimba impresii. Firmele care intermediaza plecarea tinerilor romani pe vase de croaziera pot fi gasite pe Internet. Inainte de a semna contracte sau de a da bani este bine sa va interesati daca firmele respective sunt serioase. Acest lucru se poate face la Inspectoratele Teritoriale ale Inspectiei Muncii.

Muzicantii castiga mai prost

〞Conteaza sociabilitatea candidatului si cunoasterea limbii engleze. Solicitantul trebuie sa intocmeasca un dosar", afirma Ana Iordache, viitor ajutor de ospatar pe un vas de croaziera. Pe vasele de croaziera se ofera contracte de munca si pentru muzicanti. 〞Salariul este intre 500-700 de dolari pe luna. In cazul nostru, de cele mai multe ori bacsisurile lipsesc", spune Dan Ungureanu, chitarist de meserie. (Anca Soineanu)
×
Subiecte în articol: croaziera