x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Penthouse in Manhattan

Penthouse in Manhattan

14 Mai 2004   •   00:00

MISIUNEA CASA

Proiectul prezentat propune realizarea unui "penthouse " (apartament elegant construit pe acoperisul sau la ultimul nivel al unei cladiri) intr-un zgarie-nori din anii ă€˜20. Apartamentul, o cutie din beton inconjurata de o suprafata de sticla, este situat in varful inaltei cladiri si pare ca pluteste in aer. Cinci etaje mai jos, o cutie de aceeasi forma este inserata diagonal fata de simetria compozitiei turnului.

Prin pozitionarea unei arhitecturi contemporane, bazata pe sticla, otel si beton - materiale care au fost simbolurile sfarsitului de secol XX, in conflict direct cu un zgarie-nori tipic inceputului de secol, intentia arhitectului Tadao Ando a fost de a crea un microcosmos al New York-ului in care vechiul si noul coexista, completandu-se reciproc.

Concluzia ar putea fi aceea ca arhitectura contemporana poate fi una inovatoare si valoroasa din punct de vedere estetic si functional, fara a ignora sau distruge reperele trecutului, ci exploatandu-le si readucandu-le in context.

Astfel "noul" devine deja istorie, nu printr-o forma nonconformista a apartamentului, ci prin perspectivele pe care acesta le are asupra orasului.

Minimalismul compozitional nu are nici o legatura cu banalul, el subliniind si mai mult complexitatea relatiilor spatiale si a relatiei interior - exterior.
×