x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Sfarsit de saptamana cu multa zapada

Sfarsit de saptamana cu multa zapada

03 Feb 2005   •   00:00

Zapada pe toate partiile, instalatiile de transport functioneaza. Stratul de omat masoara deja la Arieseni 2,3 metri. Meteorologii avertizeaza insa ca in sudul si in estul tarii va ninge viscolit.

CRISTIAN PETRU

VREME. Meteorologii avertizeaza ca va ninge aproape peste tot la munte
Sfarsitul de saptamana se anunta unul fericit pentru iubitorii sporturilor de iarna. Partiile sunt acoperite de zapada, aproape toate instalatiile de transport cablu functioneaza. Meteorologii anunta insa ca in Transilvania va fi frig, iar in estul si in sudul tarii va ninge viscolit. Cei care aleg sa isi petreaca sfarsitul de saptamana pe partiile din Poiana Brasov vor avea de suportat -8 grade Celsius. Zapada de pe partia Bradul masoara un metru, in timp ce pe partia Postavaru, 70 de centimetri. Pe partiile din Predeal, stratul de zapada masoara 160 de centimetri, iar mercurul termomentelor va cobori pana la -5 grade Celsius. Noul telescaun de pe Clabucet ii va ajuta pe impatimitii schiului sa faca mai multe coborari intr-o zi. Si partiile din Sinaia sunt deschise, iar stratul de zapada masoara un metru. In Azuga sunt -6 grade Celsius, zapada artificiala de pe partii masoara un metru, iar portiunile cu omat natural, 75 de centimetri. La Bran, pe partii, zapada are 45 de centimetri si ieri mercurul termometrelor masura -3 grade Celsius. La Busteni sunt -2 grade Celsius si 60 de centimetri de zapada.

TURISTI. Cel mai gros strat de zapada este in continuare la Arieseni, la granita dintre judetele Alba si Bihor. Temperaturile sunt foarte scazute, osciland in jurul valorii de -10 grade Celsius. Ca in fiecare week-end, pe partia Vartop din Arieseni sunt asteptati turisti din Ungaria, atrasi de conditiile bune si de preturile mici. Si in statiunea Paltinis se schiaza in conditii bune. Stratul de zapada masoara 40 de centimetri, iar temperatura este de 2 grade Celsius. Pe partia din Sovata, din judetul Mures, zapada masoara 80 de centimetri, instalatiile functioneaza, iar temperatura va fi de -5 grade Celsius. In Parang, stratul de omat de pe partii masoara 130 de centimetri, iar temperaturile vor oscila in jurul valorii de -8 grade Celsius. Recent, aici au fost puse in functiune doua instalatii de teleschi in preajma Cabanei Parang.

PESTE 1M
In 16 localitati din tara in care se practica sporturi de iarna, pe partii, stratul de zapada depaseste un metru. Cea mai multa zapada este la Arieseni, 230 de centimetri, iar la Balea Lac si la Stana de Vale omatul masoara 2,20 metri. La Predeal si la Muntele Mic stratul de zapada masoara 160 centimetri, respectiv 150. Daca prognozele meteo se vor adeveri si va ninge, numarul localitatilor in care stratul de zapada de pe partie este de inaltimea unui om va creste.

Cluj - Partie pe Dealul Feleacului

Clujenii iubitori de schi nu trebuie sa mai mearga foarte departe pentru a se bucura de zapada. Marti, pe Dealul Feleacului a fost deschisa o partie dotata cu teleschi, informeaza Mediafax. Lunga de 800 de metri si lata de 30 de metri, dotata cu instalatie de iluminat si tun de zapada, partia va ramane deschisa pana la inceputul lunii martie. Proprietarii intentioneaza sa amenajeze pana in sezonul viitor si o alta partie, mai lunga si mai abrupta, care sa coboare pe langa satul Gheorgheni. Pana acum, in judetul Cluj exista o singura partie, la Baisoara. Anul acesta s-a mai deschis o partie la Ranca, in Muntii Parang.

CEA MAI TARE VACANTA LA SCHI
Hintertuher Gletscher - Austria. Fotografie trimisa de Andra Colteanu
Esti pasionat de schi? Te distrezi de minune si vrei sa ne impartasesti experienta ta pe cele mai tari partii? Pune mana pe aparatul de fotografiat sau pe telefonul mobil si trimite-ne fotografia vacantei tale la schi la adresa partie@jurnalul.ro. Cele mai spectaculoase fotografii vor fi date la ziar.
×