x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Stiluri de interior

Stiluri de interior

14 Mai 2004   •   00:00

MISIUNEA CASA

Art nouveau

Numit si stilul modern, "art nouveau" apare si se dezvolta in Europa la sfarsitul sec. XIX, pana in anii ă€˜40. Este impregnat de dorinta imitarii naturii, de unde si atractia pentru gotic si pentru arta japoneza. Stilul abunda in forme vegetale ( liane, nuferi, orhidee) si curbe feminine. S-au folosit materiale evitate pana atunci, cum ar fi fierul.

Art deco

Stilul caracteristic perioadei interbelice isi demonstreaza predilectia pentru liniile drepte, dar si pentru luxul materialelor si pentru bogatia ornamentelor. Atinge apogeul dezvoltarii in amenajarile interioare ale marilor pacheboturi transatlantice. Fiecare obiect "art deco" se vrea o opera de arta, iar ansamblul incaperii este gandit ca un tot in care orice detaliu are importanta.

Functionalismul

Isi face aparitia la inceputul anilor ă€˜20 in Germania. Stilul este generat de ideea ca functia determina forma. Ornamentele dispar si sunt utilizate materiale noi, ca otelul si sticla. Din aceasta epoca dateaza primele canapele extensibile si scaune pliante din tubulatura de otel.
×