x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Un pariu castigat

Un pariu castigat

24 Ian 2005   •   00:00


de MONA MUSCA
Nu mai este un secret pentru nimeni ca soarta pensionarilor din Romania este una jalnica. Ii vedem prin piete si magazine, in mijloacele de transport in comun, cu haine ponosite, cumparate acum doua-trei decenii sau de la second-hand, tarandu-si cu privirea trista, bolnava de singuratate, plasele vesnic goale.
Click
Au muncit o viata intreaga, si-au iubit copiii si nepotii, au strans din dinti in fata greutatilor de tot felul, pentru ca viata celor de dupa ei sa fie mai buna. Singura lor vina a fost aceea de a se fi nascut prea devreme.

Au fost folositi ca masa de manevra electorala de catre fosta putere, fara sa stie ca nu intotdeauna retorica politica are acoperire in realitate. Alianta D.A., Partidul National Liberal, eu, ca parlamentar, am considerat intotdeauna ca este nevoie sa se faca dreptate pensionarilor, un proiect de lege pentru recalcularea pensiilor fiind un act obligatoriu de morala sociala.

Pentru atingerea acestui obiectiv, PNL si PD au purtat, in trecuta legislatura o lupta uzura, plina de contorsiuni. Eu, personal, impreuna cu liberalii, Cartel Alfa am promovat, inca din guvernarea 1996-2000, Legea 19/2000, care, la Articolul 180 prevedea recalcularea pensiilor. Din pacate insa, guvernul PSD a modificat aceasta lege prin noua ordonante de urgenta si doua hotarari de guvern. In urma acestor modificari, Articolul 180 din lege a fost eliminat, fapt ce contrazice atat de clamata preocupare a guvernului Adrian Nastase pentru soarta pensionarilor. Partidul Democrat, in frunte cu actualul ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, a elaborat, in legislatura 2000-2004, un proiect de lege privind recalcularea pensiilor, care a fost insa respins de fosta majoritate parlamentara.

Preocuparea Partidului National Liberal si a Partidului Democrat pentru soarta pensionarilor s-a concretizat ulterior prin elaborarea, dupa intense consultari cu societatea civila, cu expertii din cadrul Cartelului Alfa si cu asociatiile de pensionari din intreaga tara, unei Propuneri legislative privind modificarea si completarea Legii 19/2000. Aceasta a fost depusa la Camera Deputatilor in ziua de 1 octombrie 2003 si urmarea, printre altele, recalcularea tuturor pensiilor (inclusiv a celor de boala si de urmas care nu au fost nici macar recolerate).

Din pacate pentru milioane de pensionari, acest proiect de lege nu a intrat in atentia fostului guvern PSD, ministrul de atunci al Muncii si Solidaritatii Sociale, Elena Dumitru, afirmand chiar ca recalcularea pensiilor este o fantezie. Tot atunci, fostul premier Adrian Nastase a declarat la Resita (afirmatie preluata ulterior de toate mass-media) ca recalcularea pensiilor este imposibila.

Alianta D.A. si-a asumat proiectul de recalculare a pensiilor ca pe o datorie de onoare. Traian Basescu, in calitate de presedinte al Partidului Democrat, si Calin Popescu-Tariceanu, ca presedinte al PNL, si-au asumat, in numele Aliantei D.A. (PNL-PD), acest act reparator (chiar daca pentru multi el vine foarte tarziu) si au facut din recalcularea pensiilor una dintre prioritatile programului de guvernare. In felul acesta, ei si-au respectat cuvantul dat in campania electorala.

Ma bucur ca actuala putere a trecut de la vorbe la fapte si ca, in sfarsit, a venit timpul dreptatii si pentru pensionari. Incepand cu luna martie, primii pensionari - cei mai defavorizati - isi vor primi pensiile recalculate. Pentru mine, acest fapt este echivalent cu un prim pariu castigat al acestei guvernari, chiar daca in clipa de fata nu am nici un fel de atributii in domeniul protectiei sociale. Dar, impreuna cu presedintele Traian Basescu, cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si cu ceilalti colegi de cabinet, il voi sprijini pe ministrul Gheorghe Barbu in efortul sau de a face ca viata tuturor cetatenilor Romaniei sa se schimbe in bine. Si sunt convinsa ca un ardelean tenace si onest, precum actualul ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, va sti sa sustina interesele pensionarilor, cu discretie, dar si cu fermitate, pentru ca lumina unui zambet sa rasara din nou pe chipurile lor.
×
Subiecte în articol: pensiilor recalcularea