x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Viata la Casa Alba si echipele candidatilor nostri electorali

Viata la Casa Alba si echipele candidatilor nostri electorali

15 Mai 2004   •   00:00

MASS-MEDIA

Horia Alexandrescu, Razvan Dumitrescu, Gabi Firea, Radu Moraru si Cristian Tabara, iata un film pentru dvs. Un film si pentru candidatii aflati in cursa electorala, dar mai ales pentru echipele lor de consilieri.
cristina bazavan - Jurnal de cinefil

E un serial pe noul canal de filme, ProCinema, care reuseste sa-mi capteze interesul mai ceva ca emisiunea lui Gheorghe: 〞Viata la Casa Alba". Probabil ca printre dvs. sunt persoane care, asemeni mie, au descoperit acest film inca de pe vremea cand rula la Pro TV la ore mici din noptile de week-end. Astazi nu scriu pentru cunoscatori, ci pentru cei care n-au urmarit niciodata acest serial, dar asteapta cu nerabdare in fiecare seara talk show-urile electorale. Tot asa cum scriu pentru Horia Alexandrescu, Razvan Dumitrescu, Gabi Firea, Radu Moraru si Cristian Tabara, adica doamna si domnii care mediaza emisiuni electorale in aceste zile.

Despre ce e vorba in serialul 〞Viata la Casa Alba"? Despre un presedinte american (interpretat de Martin Sheen) si echipa sa de consilieri - de la specialistul in relatii publice pana la avocati, strategisti sau scriitori de discursuri. Nici unul dintre consilieri nu e 〞perfect": unul a avut probleme cu o prostituata, altul a avut probleme cu alcoolul, purtatoarea de cuvant a fost candva directoarea de imagine a unui regizor celebru si a avut dispute serioase cu un actor de culoare si asa mai departe. O echipa simpatica si plina de nonconformism, dar in acelasi timp, o echipa responsabila (doar vorbim de un film american, despre un presedinte american, asa ca propaganda trebuie sa se faca simtita chiar si intr-o forma subtila) si profesionista.

De ce vorbesc despre acest serial?! Pentru ca ne aflam in mijlocul unei frumoase campanii electorale. Nu e nevoie de prea multa informare sau pregatire in domeniu ca sa stii ca un candidat are in spate o echipa de consilieri care-l ajuta sa urce in sondaje si, daca se poate, sa castige alegerile. Ai nostri, indiferent de culoarea din sigla partidului, au in acest sezon electoral specialisti straini si, dupa regulile filmului de la care am plecat astazi, mi-ar placea sa vad o editie de talk show electoral in care specialistii in imagine sa vorbeasca despre strategiile aplicate pentru candidatii lor.

Tot asa cum ar fi frumos sa-i cunoastem si pe cativa dintre consilierii candidatilor ca sa putem sa dam vina pe ei cand isi sfatuiesc clientul sa reactioneze imoral.

In filmul 〞Viata la Casa Alba" presedintele american e pe alocuri un sef de echipa docil (isi asculta subalternii, rosteste cu dictie si zambet discursurile scrise de ei, participa la intalnirile pe care ei i le-au programat), iar din cand in cand ii cearta pentru ca l-au implicat in scandaluri despre care habar nu avea sau pe care n-au putut sa le anticipeze/controleze.

Pastrand proportiile, la fel se intampla si cu candidatii nostri electorali, de oriunde ar veni ei. Sunt cateodata docili si rostesc cuminti ce au primit scris pe hartie, alteori protesteaza pentru linia in care comunicarea in campania lor electorala a ajuns sau, in cazul de extrema urgenta, le spun consilierilor: 〞Descurcati-va, ce daca am dat-o in bara?! Pentru asta va platesc, sa rezolvati problema!".

De data aceasta nu fac o paralela film-realitate in sensul asemanarilor directe, ci le recomand frumos si politicos candidatilor si realizatorilor de emisiuni electorale sa ia o pauza si la ora 21:00 (luni-vineri) sa se aseze in fata micilor ecrane ca sa se uite la Viata la Casa Alba. Tot asa cum va invit si pe dvs. sa vedeti acest film si sa va ganditi pentru o clipa ca TOATE miscarile si mutarile din campania electorala a candidatilor inscrisi in cursa sunt rodul unei echipe. Si ca selectia acestei echipe, eleganta sau agresivitatea ei, politetea sau mitocania ei, profesionalismul sau superficialitatea in colectarea unor informatii de atac a adversarului se reflecta fara voie in discursul candidatului.

Apoi ganditi-va ca distinsul candidat, oricare ar fi el, a ales sa-i fie alaturi oameni dupa chipul si asemanarea sa. Si trageti singuri concluzia.

Consilierii din filmul de la care am plecat astazi nu sunt oameni 〞perfecti", au insa calitati pe care multi dintre consilierii 〞alor nostri" nici nu le banuiesc. Uitati-va la film, macar o data, pana la momentul in care trebuie sa mergeti la vot!
×
Subiecte în articol: casa alba