x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Ziua Cartitei - vezi altceva chiar daca fiecare zi e la fel

Ziua Cartitei - vezi altceva chiar daca fiecare zi e la fel

22 Mai 2004   •   00:00

Cand, aparent, repeti la infinit aceleasi lucruri in fiecare zi, spiritul tau de observatie se dezvolta in directii noi si inveti sa apreciezi altfel lucrurile.
Bucuresti. Romania. 22 mai. Pare ca e o zi obisnuita. E doar o aparenta...

CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cinefil

Punxsutawney, Pennsylvania. 2 februarie. Un prezentator meteo din Pittsburg (Bill Murray) trebuie sa faca o transmisie in direct de la un eveniment local numit Ziua Cartitei. Se trezeste dimineata si incearca sa rezolve problemele de dinaintea transmisiei in direct. Isi face emisiunea, dar nu poate parasi orasul din cauza unei furtuni. Asa ca decide sa plece a doua zi.

Punxsutawney, Pennsylvania. Meteorologul se trezeste si e tot 2 februarie. La fel se intampla si peste alte 24 de ore... e tot 2 februarie.

Punxsutawney, Pennsylvania. Ziua Cartitei este o comedie romantica (apare si o frumoasa doamna in film, dar trebuie sa va uitati in aceasta seara la Antena 1, ora 0:00, ca sa aflati toata povestea) care are doua puncte forte: performanta extraordinara a lui Bill Murray (pe care ar trebui sa-l vedeti pe marile ecrane intr-un film exceptional: 〞Rataciti printre cuvinte") si mesajul familiar domnilor si doamnelor despre care am sa va povestesc mai jos: cand aparent repeti la infinit aceleasi lucruri in fiecare zi, spiritul tau de observatie se dezvolta in directii noi si inveti sa apreciezi altfel lucrurile.

Bucuresti. Romania. 7:00. 17:00. 19:00. 22:00. In orice zi a anului. Un domn sau/si o doamna iti spun(e) ce s-a mai intamplat peste zi. Ai ritualul tau in care o (il) privesti. Zi de zi. Seara de seara.

Bucuresti. Romania. 7:00. 17:00. 19:00. 22:00. In orice zi a anului. Un domn sau/si o doamna povestesc cu talent ce s-a mai intamplat peste zi. Au ritualul lor in care se pregatesc pentru 〞povestea" pe care urmeaza sa o spuna.

Bucuresti. Romania. In orice zi a anului. Nu conteaza daca e Craciun, Revelion, Paste, domnul si/ sau doamna continua sa-si spuna 〞povestea".

Bucuresti. Romania. In orice zi a anului. Se trezesc in fiecare zi la aproximativ aceleasi ore, ajung la serviciu in fiecare zi la aproximativ aceleasi ore, isi incep ritualul pentru pregatirea 〞povestii" in fiecare zi la aproximativ aceleasi ore.

Va enerveaza repetitia din text? La fel se intampla si cand urmariti filmul de la care am plecat, la fel se intampla si daca priviti 〞din afara" viata personajelor mele de astazi. Asemenea eroului din film (care, nu intamplator, e prezentator de televiziune), domnii si doamnele despre care vorbesc sunt parca intr-o bucla a timpului. Probabil ca-i enerveaza uneori situatia in care se afla, pentru ca e frustrant sa vrei sa faci si altceva, dar sa fii nevoit sa te incadrezi intre anumite limite de timp si spatiu.

Dar tot ca personajul din Ziua Cartitei, eroii mei au invatat sa jongleze cu rutina zilnica si sa se foloseasca de lucrurile care stiu ca urmeaza sa se intample (in film, Murray invata de la o zi la alta ce le place femeilor din preajma lui si cum acestea nu-si aduc aminte ca l-au mai intalnit in exact aceeasi situatie, le manipuleaza usor).

Eroii mei de astazi stiu foarte bine care sunt povestile care atrag atentia si le prezinta mereu, stiu foarte bine pana unde poate ajunge actiunea dintr-o poveste si o anticipeaza la fel de usor. Asa ca le e la indemana sa se foloseasca de toate aceste 〞arme" pentru a ne manipula un pic.

Aceasta nu este singura asemanare cu eroul din film. Personajele mele, gratie acestei rutine care ii aduce zilnic fata in fata cu o multime de povesti, au invatat sa vada dincolo de intamplari si sa aprecieze altfel ceea ce li se intampla. Asa se face ca in zilele in care noua ni se pare ca nu s-a intamplat nimic, ca totul e asemenea precedentelor zile, ei au povesti noi.

Ii vedeti in fiecare zi, la 7:00, 13:00, 17:00, 19:00, 22:00. Se numesc Andohi, Bucur, Berecleanu, Codreanu, Constantin, Dascalu, Dedu, Dila, Enache, Esca, Firea, Lascarescu, Mandruta, Nicola, Petreanu, Petricu, Razboiu, Steer, Stoicescu, Tabara, Topescu, Zaharia, Zaharescu. Impreuna cu colegii lor din redactiile de stiri traiesc intr-o bucla a timpului, care ii devoreaza si ii obliga sa vada povesti noi chiar daca fiecare zi e la fel.

Bucuresti. Romania. 22 mai. Pare ca e o zi obisnuita. E doar o aparenta. Uita-te la stiri.
×
Subiecte în articol: bucuresti romania ziua cartitei