x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Când anticorpii o iau razna… Despre lupus și poliartrita reumatoidă

Când anticorpii o iau razna… Despre lupus și poliartrita reumatoidă

de Paul Bardasu    |    09 Noi 2022   •   06:55
Când anticorpii o iau razna… Despre lupus și poliartrita reumatoidă

Bolile autoimune reprezintă o provocare pentru pacient, dar și pentru medic. Avem o mulțime de necunoscute încă! Pe scurt, o boală autoimună apare atunci când anticorpii meniți să ne apere se întorc împotriva noastră și atacă structuri sănătoase, de care evident avem nevoie.

 

 În „Cartea femeii sănătoase. 100 de sfaturi care îți pot salva viața”, care apare luni cu Jurnalul, medicul Vasi Rădulescu ne spune cum se manifestă acestea și cum pot fi - în unele cazuri - combătute. 

„O să discut despre câteva patologii de care m-am lovit de multe ori în clinica de reumatologie, iar ele ar trebui să intereseze orice femeie, pentru că sunt net mai frecvente la sexul feminin. Există mai multe ipoteze, dar niciuna nu a reușit să explice satisfăcător de ce apar aceste boli autoimune. De exemplu, în poliartrita reumatoidă avem anticorpi care atacă țesuturile articulare, vasele de sânge, inima. În lupusul eritematos sistemic avem anticorpi care pot ataca orice structură a corpului, de la piele până la rinichi sau creier. În tiroidita Hashimoto avem un atac aberant îndreptat împotriva țesutului tiroidian. În diabetul zaharat de tip I există anticorpi care atacă celulele producătoare de insulină din pancreas. Lista de boli autoimune e lungă și mă voi limita la lupus, poliartrita reumatoidă, diabetul tip I, scleroza multiplă, tiroidita autoimună”, spune doctorul. 

Zece lucruri pe care oricine ar trebui să le știe despre lupus - poate fi si separat

1. Lupus înseamnă mai multe spectre de afecțiuni și ne vom limita la cel eritematos sistemic. Când vedeți acronimul LES, să știți că asta înseamnă, lupus eritematos sistemic.

2. Lupusul mai este denumit și marele imitator, pentru că dă semne și simptome care sunt tipic date de multe alte afecțiuni.

3. În lupus, anumiți anticorpi atacă structurile proprii organismului. Niciun organ sau țesut nu este scutit de un posibil atac.

4. Lupusul este deci considerat afecțiune autoimună, una redutabilă, dintre cele mai severe.

5. O erupție cutanată roșie pe față, gât, torace anterior, o stare subfebrilă persistentă, căderea părului, oboseală cronică, dureri articulare, tulburări de coagulare – toate îndeosebi la femeie, trebuie să atragă atenția, să fie verificate cu grijă și să se excludă LES.

6. În lupus, un pacient poate trăi fără manifestări evidente, dar poate suferi un puseu al bolii, cu manifestări renale, hematologice, pulmonare, cardiace, articulare, cerebrale.

7. Tratamentele sunt destul de limitate. La nevoie, se fac imunosupresii, adică se inhibă anumite componente ale sistemului imun, tocmai pentru ca acei anticorpi să lezeze cât mai puțin organele și țesuturile.

8. La simptome articulare (tumefacții, dureri), renale (dureri, urină puțină, edeme periferice), pulmonare (simptome de pneumonie), cerebrale (dureri, confuzie, amețeli) pacientul cu lupus se va prezenta imediat la medic.

9. Lupusul nu se vindecă. El are perioade de așa-zisă remisiune, respectiv perioade de cădere, cu pusee care pot fi grave.

10. Educația este extrem de importantă pentru pacientul cu lupus. Relația cu medicul reumatolog va dicta o evoluție acceptabilă, dar nimeni nu garantează controlul acelor pusee. La simptomele amintite, prezentarea la medic poate avea caracter salutar.

Lupusul este o mare provocare, iar uneori prezentările sunt adevărate urgențe ce au nevoie de tratamente agresive. În LES contează foarte mult educația pacientului, să recunoască rapid unele simptome, să-și ia tratamentul, să se ferească de infecții, să vină regulat la medic. Avansul medical aici a adus multiple dezamăgiri, pentru că multe tratamente biologice de generație nouă, care au rezultate excelente în alte patologii, nu au dat rezultate bune în lupus. Trebuie să conștientizăm tabloul perfid al unei entități complexe care poate avea lungi perioade de acalmie, dar poate și erupe. Este crucial să mergem la medic, să respectăm recomandările, să avem prudență în plus la orice posibilă infecție, să luăm tratamentul.

Putem învinge poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună caracterizată prin inflamație cronică, cu afectarea articulațiilor, deformarea lor, dureri, precum și afectarea altor țesuturi și organe. Roche estimează că avem 200.000 de cazuri de PR în România, dar probabil realitatea e alta, pentru că multe persoane nu se prezintă la medic, crezând că afectările articulare sunt normale odată cu înaintarea în vârstă (nu, îmbătrânirea nu vine la pachet cu boala, o spun iar).

Cam 0,5 la mia de locuitori este incidența pentru sexul feminin, respectiv 0,2 la mie pentru sexul masculin - iată de ce ar trebui să intereseze în primul rând femeile această entitate. Un diagnostic corect de poliartrită reumatoidă se pune la medicul reumatolog pe baza examenului clinic, al analizelor specifice, precum și scorurilor de diagnostic realizate special. Există mai multe terapii eficiente, cu rezultate foarte bune.

Este dezirabil ca inflamația să fie remisă, pentru că o inflamație prelungită atrage alte riscuri (cum ar fi cel cardiovascular). Lucrând mult timp cu colegii reumatologi, am văzut o mulțime de paciente cu PR în fază avansată, cu deviația degetelor, cu degetele blocate și inutilizabile, cu alte articulații sever afectate. Orice durere articulară cu caracter inflamator, ce durează mai multe săptămâni, necesită prezentare la medic, pentru că un diagnostic pus la timp înseamnă salvarea articulațiilor, încetinirea progresiei bolii, un control mult mai bun al simptomelor cu terapiile potrivite.

Obezitatea și fumatul, principalele cauze

„Poliartrita reumatoidă nu este o formă de cancer (am primit multe întrebări despre asta). Factorii de risc pentru poliartrita reumatoidă sunt obezitatea, fumatul, predispoziția genetică (istoric familial), expunerea la anumite substanțe cum ar fi azbestul sau siliciul, vârsta (mai ales decadele 4-6). Femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații. La dureri articulare de tip inflamator, cu articulații umflate, dureroase, calde, roșii, cu articulații înțepenite, care au nevoie de circa 30 de minute pentru a-și da drumul, o vizită la medicul reumatolog este importantă. Medicul va face examen clinic, ecografie, radiografii, analize de sânge, putând stabili diagnosticul și implicit terapia ulterioară. În PR există opțiuni terapeutice multiple, de la antiinflamatoare nonsteroidiene sau steroidiene până la agenți modificatori ai evoluției bolii sau agenți biologici care interferează cu mecanismele imune și blochează patologia bolii. Tratamentul instituit timpuriu e însoțit de evoluții favorabile. Nu se va face abuz de antiinflamatoare, pentru că ele cresc riscul de evenimente cardiovasculare, renale, cerebrale, digestive”, încheie doctorul Vasi Rădulescu. 

„Cartea femeii sănătoase”, o colecție de sfaturi indispensabile pentru orice femeie care își dorește o viață echilibrată și bună, va fi disponibilă împreună cu ziarul Jurnalul, începând de luni, 14 noiembrie.

×
Subiecte în articol: boli autoimune lupus poliatrita anticorpi