x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ciuperca, mama vaselor sanguine care vindecă rănile

Ciuperca, mama vaselor sanguine care vindecă rănile

de Florian Saiu    |    16 Sep 2024   •   06:00
Ciuperca, mama vaselor sanguine care vindecă rănile
Sursa foto: Ciupercile au un rol vital în menținerea sănătății. 

Răspândite în mai bine de 2.000 de specii diferite pe toată întinderea globului, ciupercile, intrate în alimentația omului din vremuri imemoriale, au un rol vital în menținerea sănătății. 

Ciupercile conțin o fibră solubilă denumită beta-D-glucan. Acest compus bioactiv combate grăsimea și activează mecanismele de apărare ale organismului. Beta-D-glucanul stimulează mecanismele angiogenice pentru crearea de noi vase sanguine necesare pentru vindecarea rănilor; în același timp, poate împiedica vasele sanguine nocive să hrănească grăsimea sau cancerul. Aceste fibre susțin și mecanismele imunitare prin alimentarea microbiomului. Ca și în cazul angiogenezei, beta-D-glucanul îndeplinește o funcție dublă pentru mecanismele imunitare. El poate stimula imunitatea protectoare reducând în același timp inflamațiile.”, evidenția Dr. William W. Li în lucrarea „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Arde și grăsimile

În continuare, pe firul explicațiilor doctorului Li: „Consumul de ciuperci poate ajuta de asemenea la pierderea în greutate. Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au realizat un studiu clinic pentru a demonstra acest efect. Ei au selectat 73 de adulți obezi și le-au recomandat la jumătate dintre ei să înlocuiască carnea roșie pe care o consumau de obicei cu aproximativ 15 ciuperci champignon albe, de două ori pe săptămână, timp de un an. Ciupercile puteau fi consumate crude sau preparate în orice alt mod. De asemenea, subiecții le puteau combina cu alte produse. Cealaltă jumătate a grupului a primit carne de vită slabă pe care trebuiau să o consume de trei ori pe săptămână (echivalentul a 113 g de carne de vită la fiecare masă).”

Studii și dovezi

Rezultatele? „După un an, cercetătorii au realizat măsurători clinice pentru toți subiecții și le-au comparat cu cele de la început. Consumatorii de ciuperci au pierdut 3 kg și și-au micșorat circumferința taliei cu 6,6 cm. În schimb, cei care consumaseră carnea de vită au pierdut doar 1 kg și circumferința taliei a crescut cu 8,3 cm. Cei care au consumat ciuperci au avut o tensiune arterială sistolică (valoarea mai mare) mai scăzută cu aproape opt puncte. Au scăzut și markerii inflamatori din sânge. În plus, ciupercile îți pot diminua și apetitul, ca să mănânci mai puțin.”

Procente

Mai exact? „Cercetătorii de la Universitatea din Bonn, Germania, au studiat legătura dintre ciuperci și apetit. Ei au selectat 22 de adulți obezi de vârstă mijlocie. Toți sufereau de intoleranță la glucoză, adică aveau valori ale glicemiei mai mari decât indicele normal. Acesta era rezultatul unui metabolism instabil cauzat de o cantitate excesivă de grăsime corporală. Cercetătorii le-au prescris tuturor subiecților o masă cu două feluri de mâncare: un smoothie și o supă de cartofi în care s-a adăugat pudră de ciuperci. Pudra conținea 8,1 g de beta-D-glucan. Raportat la valoarea din ciuperci, aceeași cantitate de beta-D-glucan se poate găsi în bureții negri de fag proaspeți, tocați (o cană jumătate), ciuperci champignon albe (șase căni), funghi porcini (trei căni), gălbiori (cinci căni), shiitake (o cană), ciupercile albe (o cană), portobello tocate (trei căni jumătate) și enoki proaspete (trei căni jumătate).”

Sațietate

Mai departe: „Cercetătorii au evaluat senzația de sațietate a subiecților după masă și au colectat mostre de sânge pentru a măsura hormonii senzației de foame. După această masă, subiecții nu au mai avut voie să consume alte ciuperci în următoarea lună. Apoi toți au fost chemați din nou pentru a consuma o a doua masă de testare, de data aceasta fără ciuperci. Din nou, cercetătorii au colectat mostre de sânge pentru a evalua hormonii senzației de foame și au comparat senzația de sațietate cu cea din perioada în care subiecții mâncaseră ciuperci. Ciupercile consumate i-au determinat pe toți subiecții să se simtă mai plini la 90 de minute după masă, ceea ce ajută la prevenirea excesului alimentar.”

Comenzi către creier

Nu în ultimul rând: „Un hormon anume, peptida-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1), a avut o valoare cu 15% mai mare după masa care conținea ciuperci. Acest hormon este produs de intestine și acționează asupra centrilor sațietății din creier pentru a scădea apetitul. Există medicamente antiobezitate care sunt create pentru a imita efectele GLP-1. Două dintre ele, semaglutida și liraglutida, sunt injecții care, precum ciupercile, ajută la diminuarea senzației de foame și favorizează un consum caloric scăzut, conducând la pierderea în greutate.” Dar ciupercile sunt o opțiune mult mai gustoasă, nu?

2.000 de specii de ciuperci trăiesc în pădurile lumii.

„Ciupercile conțin o fibră solubilă denumită beta-D-glucan. Acest compus bioactiv combate grăsimea și activează mecanismele de apărare ale organismului.”, Dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: ciuperca vase sanguine răni